Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes körtés-marcipános kalácsfelfújt, sós karamell öntettel

kalács recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes körtés-marcipános kalácsfelfújttal bővült.

Maradék megszáradt kalácsot, kenyeret is fel lehet használni desszertként. Pláne, hogy itt az ősz, emiatt került bele körte, maradék marcipán. Ezt az édes ízvilágot nagyon jól egészíti ki a sós karamell öntet. Eszméletlenül finom, igazi őszi csemege.

Hozzávalók (8 adaghoz):

  • 500 g békebeli kalács (vagy akár kenyér)
  • 400 g körte
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • ízlés szerinti frissen reszelt szerecsendió (attól picit többet, kell a körte ízének kiemeléséhez!)
  • 80 g marcipán
  • 3 dl víz
  • csipet só
  • 3 db tojássárga
  • 3 db tojásfehérje
  • csipet só
  • 1 evőkanál Ráma margarin

Sós karamell öntet:

  • 200 g cukor
  • 60 g Ráma margarin
  • 2,5 dl Alpro növényi, zsíros tejszín (Alpro növényi krém, habkészítéshez)
  • 0,5 g só

A Gluténmentes körtés-marcipános kalácsfelfújt elkészítése:

  • A kalácsot/kenyeret vágjuk kockákra.
  • Daraboljuk apróra a marcipánt is.
  • A lereszelt körtéhez (leve és a gyümölcshús) adjunk a frissen reszelt szerecsendiót.
  • Öntsük bele a cukrot és a csipet sót is.
  • Kezdjük egy forralni az egészet.
  • Amikor már kicsit összesűrűsödött a körtés lé, vegyük le a tűzről.
  • Ehhez adjuk a tojások sárgáját.
  • Gyors mozdulatokkal forgassuk össze, hogy a tojás ne csapódjon máris ki.
  • Ezt öntsük a kalácsra/kenyérre.
  • Szórjuk bele a marcipán darabokat is.
  • Keverjük el alaposan az egészet.
  • Kenjünk ki egy tepsit a Ráma margarinnal.
  • Verjük fel egy csipet sóval a fehérjéket.
  • Ezzel óvatosan forgassuk össze az átázott körtés kalácsot/kenyeret.
  • Öntsük bele a tepsibe az egészet.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára süssük meg.
  • Amíg sül a felfújt, elkészítjük a sós karamell öntetet.
  • Magas falú, vastagabb edényben megolvasztjuk a cukrot.
  • Óvatosan, mert az edény nagyon forró lesz.
  • A cukrot ne bántsuk ne kevergessük, csak rázogassuk.
  • Amikor meg karamellizálódott, felolvadt a cukor öntsük hozzá a felmelegített növényi tejszínt, és a felolvasztott Ráma margarint.
  • Ezt igen óvatosan öntsük a felolvadt cukorhoz. (kifröccsenhet a forró cukor)
  • Adjuk hozzá a cukrot.
  • Fakanál segítségével addig kevergessük amíg újra felolvad az egész.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Amikor már kihűlt a kalácsfelfújt, és a sós karamellöntet is kissé visszadermedt, ízlés szerint tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag körtés-marcipános
gluténmentes kalácsfelfújtban
Energia 15729 kJ / 3754 kcal 1965 kJ / 469 kcal
Zsír 188,7 g 23,6 g
  amelyből telített zsírsavak 106,2 g 11,8 g
Szénhidrát 428,5 g 53,6 g
  amelyből cukrok 355,5 g 44,4 g
Rost 29,3 g 3,7 g
Fehérje 59,1 g 7,4 g
5,47 g 0,68 g

A gluténmentes körtés-marcipános kalácsfelfújt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes körtés-marcipános kalács

Kategória: , , ,