Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Akkor most mitől puffadok? Gabonaallergia, gluténérzékenység, cöliákia?

Cöliákia, gluténérzékenység, gabonaallergia

Többféle betegséget is okozhatnak gluténtartalmú gabonák.

A TV tele van olyan hirdetésekkel, amelyek az emésztést segítik, megszüntetik a kellemetlen haspuffadás, hasmenést. Sokan még odáig is eljutnak, hogy megfigyelik, hogy pékáru fogyasztása után jelentkeznek ezek.
Az öndiagnózis veszélyes és általában téves.

Ön belegondolt már abba, hogy ezek betegségek tünetei is lehetnek?

Most akkor milyen betegségben is szenvedek?

Ha tisztán akarunk látni a saját betegségünkkel kapcsolatban, akkor meg kell tanulnunk, hogy mi is a bajunk!

A zavart az okozza, hogy

  • sem a betegek,
  • sem a betegeket képviselő régebbi egyesületek,
  • sok esetben az egészségügyi szakszemélyzet sem
  • és az orvosok jó része sem nevezi annak, azt ami, azaz keverik a betegség nevét, sok esetben magát a betegségeket is!

Azt is fontos megemlíteni, hogy számos esetben különféle okoknál fogva egyesek (önjelölt tanácsadók, orvosi diploma nélkül magukat orvosnak kiadó kuruzslók, stb…) félre is vezetik a betegeket, akár a feleslegesen szigorú és/vagy rossz tematikájú étrenddel, ami a későbbiekben jelentős hiánybetegségekhez vezethet!

  1. VALÓDI GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG

    Régi szóhasználattal: lisztérzékenység, de ez nem a cöliákia (lásd a 3. pontot)!
    Ugyan ez újítva: glutén intolerancia vagy gluténérzékenység, ez sem cöliákia!

    Oka: Jelenleg kutatás alatt, de általában valamilyen jó kis hasmenéses betegség után alakulhat ki, akár laktózintolerancia, akár irritábilis bélszinndróma (ISB) miatt, de egy vírusos hasmenés is megteszi. A bélfal áteresztőképessége megnő, így egy bizonyos mennyiségű glutént már nem tolerál a szervezetünk.

    Diagnosztizálás: táplálékintolerancia vizsgálattal
    Tünetei: hasonlóak a cöliákiáéval, de nem annyira súlyosak!
    A gluténérzékenység kezelése:

    • az alap betegség gyógyítása
    • közben dietetikussal egyénre szabott gluténmentes étrend, megfelelő étrend kiegészítéssel, bélflóra helyre állítással,
    • majd 6-12 hónap múlva ki lehet próbálni, hogy fenn áll e még a probléma
    • továbbiakban kontroll intolerancia mérés

    És hogy még alaposabban összekeveredjenek a fogalmak ez az egyik legújabb meghatározása:
    non-celiac gluten sensitivity (NCGS), vagy is „nem-cöliákiás gluténérzékenység

  2. GABONA ALLERGIA

    másképp: gabona allergia (búza-, rozs-, rizs, bármi!!!), de nem cöliákia!
    Oka: a gabona valamelyik részére allergiás, kóros immunválasz miatt kialakul az allergia
    Tudomásul kell vennünk, hogy ki, mikor, mire lesz allergiás, azt soha nem lehet tudni!
    Diagnosztizálás:

    • cöliákia kizárása
    • étrendi-tüneti napló kiértékelése
    • bőrpróbák
    • vérvizsgálat
    • provokációs és eliminációs diéta

    Tünetei: széles körűek, 1-2 hasonlít a cöliákia tüneteire is

    • gyomor-bélrendszeri tünetek:
      • hasmenés, hányás,
      • hasi fájdalom,
      • véres széklet,
      • reflux
    • bőrtünetek:
      • ekcéma, csalánkiütés,
      • ajak és nyálkahártya tünetek,
      • dermatitis,
      • angio-ödéma
    • légúti tünetek:
      • orrfolyás, köhögés, tüsszögés,
      • asztma, szénanátha, bronchitis,
      • fülgyulladás
    • hematológiai tünetek
    • idegrendszeri tünetek
    • extrém esetben anafilaxiás shock

    A gabona-allergia kezelése:

    • az allergén teljes kizárása
    • dietetikussal egyénre szabott allergénmentes étrend
  3. CD = Celiac Disease – cöliákia

    Tilos a diéta diagnózis cöliákia előtt!

    Semmiképpen sem szabad gluténmentes étrendre átváltani korrekt cöliákia diagnózis előtt (van olyan vizsgálat ami kidobott pénz), mert megkezdett diéta téves diagnózist eredményezhet!
    Amennyiben már régebb óta diétázi, a vizsgálat előtt vissza kell terhelni a szervezetet gluténnal.
    Konzultáljon dietetikussal vagy a háziorvosával!

    helyesen: cöliákia, vagy glutén-szenzitív enteropathia
    Oka: Multifakoráltis autoimmun folyamat, mely során a gabonafélékben található glutén fehérjéi ellen antitestek termelődnek, és főként emésztőrendszeri tünetekkel, tápanyag felszívódási zavarral jár, annak minden szövődményével
    Diagnosztizálás:

    Tünetei széles körűek

    • vékonybélbolyhok károsodása, hasmenés, haspuffadás, fogyás
    • emésztés és tápanyag-felszívódási zavar, és szövődményei
      • vas, folsavhiány: vérszegénység
      • K vitaminhiány:  vérzékenység
      • Ca, Dvitamin hiány: csontanyagcsere zavara
      • Aminosav hiány: ödéma
      • A,D,E,K vitamin felszívódási zavara
    • fejlődésben való elmaradás

    A cöliákia kezelése:

Összefoglalva:
A gluténérzékenység – vagy hosszabban és jobban magyarázva: a nem cöliákiás eredetű gluténérzékenység  (NCGS) valójában nem a cöliákia nevű betegség, nem is gabona allergia, hanem önálló betegség, mely megfelelő kezeléssel megszüntethető!

Dietetikus vagy gasztroenterológus szakértőnk válaszol!

Amennyiben kérdése van a cöliákiával, gluténérzékenységgel vagy gabona allergiával kapcsolatban, felteheti, amelyre szakértőink néhány munkanapon belül válaszolnak. A korábbi kérdésekre adott válaszokat is érdemes lehet átolvasni.

Hol végeznek cöliákia, gluténérzékenység és gabona-allergia vizsgálatot?

Háziorvosától kérhet beutalót, vagy térítés ellenében magánúton is elvégeztetheti a cöliákia tesztet – várólista és sorban-állás nélkül.

 

 



Kapcsolódó bejegyzések:

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...

Crohn betegség és a cöliákia - gluténérzékenység
Crohn betegség és a cöliákia – gluténérzékenység

A Crohn betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, Tünetei hasonlóak a cöliákiához - gluténérzékenységhez, így diagnosztizálása nehéz, elő is fordul,...

Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!
Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!

Felkapott a gluténérzékenység témája, mint betegség, holott igazából a cöliákia nem egy szimpla glutén elleni érzékenység! Nem kell félni a...

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, ,