Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gluténérzékenységgel összefüggő idegrendszeri megbetegedések

gluténérzékenység idegrendszeri tünetei

A gluténérzékenység (elavult szóhasználattal lisztérzékenység) nemcsak gyomor-, bélrendszeri problémákat, például puffadást, hasmenést, székrekedést vagy túlzott gázképződést okozhat, hanem különböző idegrendszeri megbetegedéseket is. A gluténérzékenyek, cöliákiás betegek gyakran számolnak be fejfájásrólszédülésről, illetve sokszor érzik úgy, hogy elveszítik az egyensúlyukat, vagy mintha köd szállt volna a fejükre.

Szorongás és depresszió oka lehet a gluténérzékenység is?

A különböző idegrendszeri problémák, mint az

  • epilepszia
  • depresszió
  • szorongás

kapcsolatban állhatnak a gluténérzékenységgel. Sőt, gluténérzékenyeknél gyakrabban fordul elő skizofrénia és bipoláris zavar is.

A gluténérzékenyek legfőbb panaszai a jellemző gyomor-, bélrendszeri tüneteken felül a depresszióra és/vagy a szorongásra is utalhatnak.

A tudományos kutatások eredményei szerint a gluténérzékeny vagy cöliákiás betegek nagyobb eséllyel szenvednek ettől a két pszichológiai problémától.
Egyharmaduk depressziós, 17 százalékuk pedig szorong. Azonban az egyértelműen nem állítható, hogy kizárólag a gluténérzékenység lenne e két betegség oka.

Glutén okozta bélkárosodás B-vitamin felszívódásának zavarához vezet

Az orvosok azt feltételezik, hogy a glutén okozta bélkárosodás a B-vitamin felszívódásának zavarához vezet, ez pedig hozzájárulhat a fenti betegségek kialakulásához.

A gluténérzékenyeknél alvási problémákfigyelemhiányos zavar, epilepszia, hiperaktivitás, migrénes fejfájás, egyensúlyzavar, illetve furcsa, a végtagokban tapasztalható bizsergő érzés is előfordulhat.

Azok esetében, akik közvetlenül (vagy néhány órával) kenyér vagy más gluténtartalmú élelmiszer fogyasztása után szembesülnek egyes tünetekkel (pl.:  mintha köd szállt volna az agyukra, szédülnek vagy levertek), nagyobb százalékban fordulhat elő, hogy a glutén okozza a kellemetlenségeket.

Ebben az esetben minél hamarabb szakorvoshoz kell fordulni, a biztonságos diagnózis (vérvétel, biopszia) felállítása érdekében. Addig viszont TILOS a gluténmentes diéta, hogy korrekt legyen a vizsgálat kiértékelése!

Háziorvosától kérhet beutalót gasztroenterológiai kivizsgálásra, de magán úton – igaz térítés ellenében – sorban állás és várólista nélkül is végeztethet gluténérzékenység vizsgálatot.

törlés


Kapcsolódó bejegyzések:

On-line felmérés agyi köd és a gluténérzékenység kapcsolata
On-line felmérés agyi köd és a gluténérzékenység kapcsolata

A gluténérzékenységben, mind az NCGS mind pedig a cöliákia (lisztérzékenység) esetén hasonló agyi köd figyelhető meg glutén bevitel hatására

Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!

Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...

A cöliákia és különös tünetei 2 - fáradtság, hajhullás
A cöliákia és különös tünetei 2 – fáradtság, hajhullás

A gluténérzékenység tünetei lehetnek a megszokott emésztési tüneteken kívül a krónikus fáradtság és a különböző hiánybetegségek is. Hajhullás, vitaminhiány, vashiány....

A cöliákia és különös tünetei - 1 - migrén
A cöliákia és különös tünetei – 1 – migrén

A gluténérzékenység tünetei mellett számos olyan kevésbé jellemző tünet is utalhat a cöliákiára, mint pl. a migrén. Sokszor az atipikus...

10 jel arra, hogy gluténérzékenységgel állhat szemben
10 jel arra, hogy gluténérzékenységgel állhat szemben

Megközelítőleg a lakosság 15 százaléka szenved gluténérzékenységben. Ha tapasztalja magán az tünetek valamelyikét, előfordulhat, hogy ön is gluténérzékeny. Sokak viszont...

, , ,