Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

10 jel arra, hogy gluténérzékenységgel állhat szemben

A becslések szerint a gluténérzékenységben szenvedő vagy cöliákiás betegek 99 százalékát sosem diagnosztizálják. A gluténérzékenységet helytelenül hívják lisztérzékenységnek, ugyanis glutén nemcsak a lisztben, illetve nemcsak gabonafélékban található. Megközelítőleg a lakosság 15 százaléka gluténérzékeny.

Amennyiben tapasztalja magán az alábbi 10 tünet valamelyikét, előfordulhat, hogy ön is gluténérzékeny.

  1. Emésztési problémái vannak, evés után gázok gyötrik, felpuffad, hasmenése vagy székrekedése van. Az utóbbi főként gluténérzékeny gyerekek esetében fordul elő.
  2. A glutén gyomorkárosító hatásának eredményeképp kialakuló zsíremésztési zavar eredményeképp keratózis pilárisz, azaz „csirkebőr” alakulhat ki, vagyis zsírdaganatok jelennek meg a bőr alatt, főként a karon.
  3. Szédül és elfárad evés után, vagy úgy érzi, mintha köd szállt volna az agyára.
  4. Valamilyen autoimmun betegsége van, mint például Hashimoto-betegség, reumás ízületi gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás, lupusz, scleroderma, sclerosis multiplex vagy pikkelysömör.
  5. Valamilyen hormonzavara van, vagy látszólag ok nélkül meddőség alakul ki önnél.
  6. Gyakran van migrénes fejfájása.
  7. Különböző idegrendszeri tünetei jelentkeznek, például gyakran úgy érzi, hogy nehéz megtartania az egyensúlyát és szédül.
  8. Krónikus fáradtság vagy a fibromyalgia nevű mozgásszerzi betegség gyötri, ám orvosa nem tudta feltárni ennek okát.
  9. Az ujj-, a térd- vagy csípőízülete gyakran begyullad, megduzzad vagy fáj.
  10. Pszichológiai problémái vannak, például gyakran indokolatlanul rossz a hangulata, letargikus, hangulatingadozásai vannak, figyelemhiányt tapasztal, szorong vagy depressziós.

Ha a fenti tünetek közül többet is tapasztal magán, érdemes kísérletképpen egy-két hétre kizárnia a gluténtartalmú élelmiszereket az étrendjéből, hogy megtudja, van-e összefüggés, tehát valóban gluténérzékeny-e.

Forrás: mindbodygreen.com

 , ,