Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

10 jel arra, hogy gluténérzékenységgel állhat szemben

A becslések szerint a gluténérzékenységben szenvedő vagy cöliákiás betegek 99 százalékát sosem diagnosztizálják.

gluténérzékenység

A gluténérzékenységet helytelenül hívják lisztérzékenységnek, ugyanis glutén nemcsak a lisztben, illetve nemcsak gabonafélékban található meg. Megközelítőleg a lakosság 15 százaléka gluténérzékeny.

Amennyiben tapasztalja magán az alábbi 10 tünet valamelyikét, előfordulhat, hogy Ön is gluténérzékeny.

  1. Emésztési problémái vannak, evés után gázok gyötrik, felpuffad, hasmenése vagy székrekedése van. Az utóbbi főként gluténérzékeny gyerekek esetében fordul elő.
  2. A glutén bélrendszert károsító hatásának eredményeképp kialakuló zsíremésztési zavar eredményeképp keratózis pilárisz, azaz „csirkebőr” alakulhat ki, vagyis zsírdaganatok jelennek meg a bőr alatt, főként a karon.
  3. Szédül és elfárad evés után, vagy úgy érzi, mintha köd szállt volna az agyára.
  4. Valamilyen autoimmun betegsége van, mint például Hashimoto-betegség, reumás ízületi gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás, lupusz, scleroderma, sclerosis multiplex vagy pikkelysömör.
  5. Valamilyen hormonzavara van, vagy látszólag ok nélkül meddőség alakul ki önnél.
  6. Gyakran van migrénes fejfájása.
  7. Különböző idegrendszeri tünetei jelentkeznek, például gyakran úgy érzi, hogy nehéz megtartania az egyensúlyát és szédül.
  8. Krónikus fáradtság vagy a fibromyalgia nevű mozgásszerzi betegség gyötri, ám orvosa nem tudta feltárni ennek okát.
  9. Az ujj-, a térd- vagy csípőízülete gyakran begyullad, megduzzad vagy fáj.
  10. Pszichológiai problémái vannak, például gyakran indokolatlanul rossz a hangulata, letargikus, hangulatingadozásai vannak, figyelemhiányt tapasztal, szorong vagy depressziós.

Ha a fenti tünetek közül többet is tapasztal magán, érdemes kísérletképpen egy-két hétre kizárnia a gluténtartalmú élelmiszereket az étrendjéből, hogy megtudja, van-e összefüggés, tehát valóban gluténérzékeny-e.

Amennyiben átmeneti javulást fedez fel az állapotában, feltétlenül indokolt kivizsgáltatnia magát. Milyen vizsgálatokkal állapítható meg a cöliákia (gluténérzékenység)? A megkezdett diéta esteén mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosáva, hogy mennyi időre szükséges visszaállnia a glutén tartalmú ételek fogyasztására, hogy a vizsgálati eredménye megbízható legyen!

Forrás: mindbodygreen.comKapcsolódó bejegyzések:

Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?
Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?

Többféle módszer vizsgálati módszer létezik gluténérzékenység megállapítására. Mikor melyik gluténérzékenység vizgsálatot kell elvégezni? Mi a különbség?

Gluténérzékenyek adókedvezményének változásai - 2021
Gluténérzékenyek adókedvezményének változásai – 2021

2021-ben jelentősen megváltozott a gluténérzékenyeknek járó adókedvezmény számítási módszere és a minimálbér emelkedésével valemennyivel több is lett.

A reumás ízületi gyulladás és a cöliákia - gluténérzékenység kapcsolata
A reumás ízületi gyulladás és a cöliákia – gluténérzékenység kapcsolata

Számos tanulmány ír a cöliákia és a reumás ízületi gyulladás együttes előfordulásáról. Az nem jelenthető ki, hogy az egyik betegség...

A cöliákia és különös tünetei - 1 - migrén
A cöliákia és különös tünetei – 1 – migrén

A gluténérzékenység tünetei mellett számos olyan kevésbé jellemző tünet is utalhat a cöliákiára, mint pl. a migrén. Sokszor az atipikus...

, ,