Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.

Egyre fontosabb figyelmet fordítanunk a helyes életmódra, mely magába foglalja az egészséges táplálkozást és az aktív életvitelt is, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben gluténérzékenyként is.

Lehetőség szerint, minél kisebb esélyt adjunk megfelelő életmóddal befolyásolható civilizációs betegségeknek, mint az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, köszvény. A gluténérzékenyek számára szóló egészséges táplálkozási ajánlás 12 pontjáról szóló cikksorozatunk folytatásában az ajánlás második felét ismertetjük.

Az egészséges táplálkozás 12 pontjából 7-12:

  1. Milyen gabonaféléket válasszuk?

    Gluténmentes cereáliák illeszthetőek be a gluténmentes étrendbe.

    Milyen gabona illeszthető be az étrendbe?

    Cöliákiásként is fontos figyelnünk arra, hogy gluténmentesen állítsuk össze az étrendünket és ezzel kiküszöböljük egyes tápanyagok hiányát.
    A gluténmentes pékáruk, cereáliák közül részesítsük előnyben a magvakkal dúsított változatokat a megfelelő energia-, szénhidrát-, és rostbevitel miatt. Használjuk a gluténmentes alapanyagokat minél többféleképpen, és tegyük változatosabbá a fehér kenyér, fehér rizs és a főtt tészta fogyasztási szokást.
    Bátran próbáljunk ki garantáltan gluténmentes

    • kenyereket, péksüteményeket
    • köretként burgonyát, párolt zöldséget, barna rizst, kölest is nyugodtan választhatunk
    • kísérletezzünk a már bemutatott gluténmentes pszeudocereáliák (quinoa, hajdina, amaránt), valamint az egyéb glutént nem tartalmazó gabonafélékkel is, mint például a köles, melyek felhasználhatóak köretként de ízletes kenyerek, reggeli müzlik, édességek készítéséhez is jó alternatívák.
    • a gluténmentes gabonafélék fogyasztásakor ne ragadjunk le 1-1 alternatívánál,
    • figyeljünk a változatosságra mind a termékekben, mind az elkészítés módjában.
  2. Naponta négyszer – ötször étkezzünk!
    A helyes életmód kialakításához javasoljuk:

    • vezessük be a rendszeres életvitelt, melyben az étkezések lehetőleg mindig azonos időpontban, nyugodt körülmények között történjenek.
    • fontos, hogy a napi tápanyagmennyiségünket egyenletesen osszuk el több étkezésre (kb. 2-3 óránként étkezzünk), így a vércukorszintünk kiegyensúlyozott lesz, és megelőzhető a farkaséhség is.
  3. Van-e jó-, és rossz élelmiszer?
    Sokszor olvashatjuk, hogy valamely élelmiszer jótékony hatással bír, míg egy másik pedig kifejezetten káros.
    Fontos azonban a téveszméket helyretenni és megjegyezni hogy a gluténintoleranciában a tiltott gabonaféléken – illetve gluténtartalmú élelmiszereken, italokon – kívül nincs tiltott táplálék, csak kerülendő mennyiség! Természetesen ha valakinek laktózérzékenység, vagy cukorbetegség is társul a cöliákiához, akkor már jóval összetettebb diétára van szüksége, és azt mindenképpen dietetikussal kell személyesen átbeszélni!
    Egyébként, nincs jó, vagy rossz étel, élelmiszer!  Mindig a mennyiségük, és a táplálékok egymáshoz viszonyított aránya a döntő. Egyes élelmiszerek fogyasztását javasoljuk (gyümölcs, zöldség, teljes őrlésű cereáliák, zsírszegény tejtermékek és húsfélék, tojás, ásványvíz), míg mások fogyasztásakor a mértékletességre ajánlott ügyelni (édességek, cukrozott készítmények, zsírdús húsok és tejtermékek, cukrozott üdítőitalok, alkohol).
  4. Víz, a legjobb szomjoltó!
    Testünk 55-70%-a víz, melynek élettani szerepe igen sokrétű.
    Ahhoz hogy szervezetünk ezt a sokrétű feladatot el tudja látni és szerveink egészségesen működhessenek, nélkülözhetetlen a megfelelő hidratáltság, melyet egy átlagos felnőtt 2-2,5 liter folyadékkal ér el. Ennek egy részét a folyadékfogyasztással (kb. 1,5-2 liter), másik részét a táplálkozással fedezzük (leves, főzelék, gyümölcs, zöldség, tej-, tejtermékek).
    A legjobb folyadék a szomj oltására a megfelelő minőségű tiszta ivóvíz, valamint az alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvizek, de a változatosság elvét a folyadékpótlásban is alkalmazzuk, fogyasszunk gyümölcs- és zöldségleveket valamint tej alapú italokat egyaránt. Ügyeljünk az üdítőitalok és a koffeintartalmú italok mértékletes fogyasztására.
    Az alkohol és alkoholtartalmú italok fogyasztást korábban már tárgyaltuk.
  5. Mozogjunk, hogy egészségesebbek legyünk!

    Sport

    rendszeres testmozgás

    A rendszeres fizikai aktivitás számos jótékony hatással van testünkre:

    • szerepe van az egészséges testtömeg, csonttömeg fenntartásában,
    • kedvező az elhízás megelőzésében,
    • javítja hangulatunkat,
    • támogatja az immunrendszerünket,
    • valamint számos krónikus betegség (cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomás, csontritkulás) és daganat kialakulásának kockázatát csökkenthet

    A WHO (Egészségügyi Világszervezet) rendszeresen (!) legalább napi 30 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást javasol felnőttek részére, hogy a testmozgás jótékony hatásai bekövetkezzenek, míg gyermekek esetében ennél többet, közel 60 percet naponta.
    A kiegyensúlyozott, változatos étrend és a napi rendszerességű fizikai aktivitás azonban nem elegendő, a káros szenvedélyek (dohányzás, gyakori mértéktelen alkoholfogyasztás, droghasználat) mellőzése is szükséges ahhoz, hogy egészséges életmódot folytatók legyünk.

  6.  Testsúlykontroll
    Az egészséges testtömeg megtartása, és/vagy elérése nem könnyű feladat, de az önellenőrzés módszere egyszerű.
    Rendszeresen mérjük testsúlyunkat, hogy testünk esetleges változásait időben észrevegyük és a megfelelő változtatásokkal reagálhassunk rá, vagy szakembert keressünk fel a változás okának kivizsgálása érdekében.
    Fontos! minden ember más, és más a kívánatos testtömeg nemtől, kortól, egészségi és fizikai állapottól nagymértékben függ.

Érdekes felvetés: Vajon hizlal-e a gluténmentes diéta?



Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Cöliákiában is étkezzünk helyesen!
Cöliákiában is étkezzünk helyesen!

A cöliákiás, gluténérzékenyek számára kiemelten fontos a helyes, kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étkezés a hiánybetegségek megelőzése miatt. Nem mindegy, hogy...

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...

Guténérzékeny vagy?  Erre figyelj a buli közben!
Guténérzékeny vagy? Erre figyelj a buli közben!

Gluténérzékenyként a bulizás is körültekintést kíván. Fiatalok időnként nem csak becsíphet, hanem felrúghatják a gluténmentes étrend szabályait, akár vétlenül is!...

Az egészség megőrzésésben a sportnak kiemelt szerepe van
Az egészség megőrzésésben a sportnak kiemelt szerepe van

A sport számos kedvező élettani hatása miatt mindenkinek javasolt, így a gluténérzékenyeknek sem szabad a testmozgást elhanyagolnia. A sportolást soha...

Rostpótlás és a gluténérzékenység
Rostpótlás és a gluténérzékenység

Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...

, ,