Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes-e ez a csoki? Ez a keksz? Derítsük ki!

Mi van az olyan élelmiszerekkel amin nincsenek összetevők felsorolva?

19. cikk
Az összetevők felsorolásának elhagyása

 1. batáta, édes burgonya | gluténmentes alapanyagAz alábbi élelmiszereken nem kötelező feltüntetni az összetevők felsorolását:
  1. friss gyümölcs és zöldség, beleértve a burgonyát, amelyet nem hámoztak meg, vágtak fel vagy kezeltek hasonló módon;
  2. szénsavas víz, amelynek leírásában szerepel, hogy az szénsavval dúsított;
  3. erjesztett ecetfélék, amelyek kizárólag egyetlen alapanyagból származnak, feltéve, hogy nem adtak hozzá más összetevőt;
  4. sajt, vaj, savanyú tej és tejszín, feltéve, hogy nem adtak hozzá az előállításukhoz szükséges tej eredetű alapanyagoktól, élelmiszer-enzimektől és mikrobatenyészettől, illetve a friss vagy ömlesztett sajttól eltérő sajtfélék esetében az azok előállításához szükséges étkezési sótól eltérő összetevőt;
  5. egyetlen összetevőből álló élelmiszer, amennyiben:
   i. az élelmiszer neve megegyezik az összetevő nevével; vagy
   ii. az élelmiszer neve lehetővé teszi az összetevő jellegének egyértelmű azonosítását.

Az olyan termékek esetében – ahol a termék nevéből egyértelmű, hogy milyen allergént tartalmaz, pl. dobozos tej: TEJ – ott nem kell felsorolni az allergéneket és az az összetevőket sem.

Ha az összetevőiből nem derül ki egyértelműen, hogy valamilyen allergént tartalmaz, akkor azt a címkén külön fel kell tüntetni!

Az összetevők felsorolásának hiányában a 9. cikk (1) bekezdésének c) pontjában említett adatok megjelölésének a „tartalmaz” szóból és a II. melléklet listáján szereplő anyag vagy termék nevéből kell állnia.

Pl. A termék glutént tartalmaz.

De ha egy termék nevéből egyértelmű, hogy allergént tartalmaz:

A allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok  nem kell azonban feltüntetni a 9. cikk (1) bekezdésének c) pontjában említett adatokat azokban az esetekben, amikor az élelmiszer neve egyértelmű utalást tartalmaz az érintett anyagra vagy termékre vonatkozóan.

Ezek a szabályozások egységesek az EU-s termékek, az EU-ban forgalomba hozott termékek esetében. Nem igazak viszont az Ázsiából,USA-ból vagy más nem EU-s tagállamokból származó olyan élelmiszerekre, amelyeket nem az Európai Uniós exportra piacokra szántak amelyek pl. magán- vagy szürke importból kerülnek be az EU-ba.

Lássuk hogy magyar címke hiányában (vagy esetleg ha hibás címke került egy termékre és azt észrevettük) hogy tudjuk megállapítani az eredeti idegen nyelvű felirat jelölései alapján, hogy az adott termék gluténmentes-e Lapozok A cikk a következő oldalon folytatódik gyakorlati útmutatóval.Kapcsolódó bejegyzések:

Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat... Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült...
Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat… Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült…

Hogy kell értelmezni azt a jelölést, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat. Gluténtartalmú gabonát is feldolgozó üzemben készül.

Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016
Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016

A „gluténmentes” és „nagyon alacsony gluténtartalmú” jelöléssel ellátott élelmiszerek szabályozásában 2016. 07. 20-tól változás történik!

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

, , , ,