Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes-e ez a csoki? Ez a keksz? Derítsük ki!

Ekkor merülnek fel a kérdések:

  • Ezt ehetjük?
  • Ez GM?
  • De biztos gluténmentes?

Sokszor előfordul, hogy rokonunk vagy ismerősünk figyelmességből valamilyen édességgel lep meg minket vagy gyermekünket külföldi útja alkalmából, de jó példa az amikor külföldön töltjük a nyaralást és a helyi üzletben vásárolunk esetleg ismeretlen márkájú termékeket és el kell dönteni róla, hogy tartalmaz-e esetleg glutént.

gluténmentes-e ez a csoki

Lássuk hogy tudjuk kideríteni! (Aki ismeri a jogszabályi hátteret, már most lapozhat 🙂 )

Mit jelent az, hogy gluténmentes?

20 mg / kg a gluténmentesség határértéke. E határék feletti gluténtartalmú termék nem nevezhető gluténmentesnek. Bővebben

Először egy kis bevezető az allergének jelöléséről, azok értelmezéséről

A Magyarországon forgalomba hozott termékek esetén az “új” EU-s rendeletek előírásainak hála már kötelező jelöli az allergéneket és egy ideje a tápérték adatokat is. Ha van a terméken magyar nyelvű felirat könnyen el tudjuk dönteni egy termékről, hogy gluténmentes-e:

Allergének jelölése:

21. cikk

Egyes allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok vagy termékek jelölése

b) a II. melléklet listáján szereplő anyag vagy termék nevét olyan szedéssel – például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel – kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől.

Tehát NAGYBETŰVEL, vastagon, eltérő színnel is lehet jelölni azokat az allergéneket amelyek szerepelnek a AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE II. mellékletében

Gluténérzékenység (cöliákia, lisztérzékenység, NCGS), búzaallergia esetén ezekre kell odafigyelni:

Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:

a) búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is ( 16 );
b) búzából készült maltodextrin (16) ;
c) árpából készült glükózszirup;
d) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.

( 16 ) És a belőlük készült termékek, amennyiben a rajtuk elvégzett eljárás során nem növekszik az előállítás alapjául szolgáló termék EFSA által megállapított allergizáló hatás szintje.

De mi a helyzet a zabbal?

A felsorolásban szerepel a zab is, pedig a zab eredendően gluténmentes, de a betakarítás, tárolás, csomagolás során általában szennyeződik gluténnal, ezért csal az olyan zab (és abból készült termék vagy étel) tekinthető gluténmentesnek aminek az elkészítését garantáltan (jelölten) gluténmentes zabból készítették. Bővebben a zabról itt olvashat.

A következő oldalon az össztevők feltüntetése nélkül forgalomba hozott termékek esetével ismerkedünk meg. LapozokKapcsolódó bejegyzések:

Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat... Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült...
Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat… Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült…

Hogy kell értelmezni azt a jelölést, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat. Gluténtartalmú gabonát is feldolgozó üzemben készül.

Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016
Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016

A „gluténmentes” és „nagyon alacsony gluténtartalmú” jelöléssel ellátott élelmiszerek szabályozásában 2016. 07. 20-tól változás történik!

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

, , , ,