Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes-e ez a csoki? Ez a keksz? Derítsük ki!

Ekkor merülnek fel a kérdések:

 • Ezt ehetjük?
 • Ez GM?

Sokszor előfordul, hogy rokonunk vagy ismerősünk figyelmességből valamilyen édességgel lep meg minket vagy gyermekünket külföldi útja alkalmából, de jó példa az amikor külföldön töltjük a nyaralást és a helyi üzletben vásárolunk esetleg ismeretlen márkájú termékeket és el kell dönteni róla, hogy tartalmaz-e esetleg glutént.

gluténmentes-e ez a csoki

Lássuk hogy tudjuk kideríteni! (Aki ismeri a jogszabályi hátteret, már most lapozhat 🙂 )

Mit jelent az, hogy gluténmentes?

20 mg / kg a gluténmentesség határértéke. E határék feletti gluténtartalmú termék nem nevezhető gluténmentesnek. Bővebben

Először egy kis bevezető az allergének jelöléséről, azok értelmezéséről

A Magyarországon forgalomba hozott termékek esetén az “új” EU-s rendeletek előírásainak hála már kötelező jelöli az allergéneket és egy ideje a tápérték adatokat is. Ha van a terméken magyar nyelvű felirat könnyen el tudjuk dönteni egy termékről, hogy gluténmentes-e:

Allergének jelölése:

21. cikk

Egyes allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok vagy termékek jelölése

b) a II. melléklet listáján szereplő anyag vagy termék nevét olyan szedéssel – például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel – kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől.

Tehát NAGYBETŰVEL, vastagon, eltérő színnel is lehet jelölni azokat az allergéneket amelyek szerepelnek a AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE II. mellékletében

Gluténérzékenység (cöliákia, lisztérzékenység, NCGS), búzaallergia esetén ezekre kell odafigyelni:

Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:

a) búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is ( 16 );
b) búzából készült maltodextrin (16) ;
c) árpából készült glükózszirup;
d) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.

( 16 ) És a belőlük készült termékek, amennyiben a rajtuk elvégzett eljárás során nem növekszik az előállítás alapjául szolgáló termék EFSA által megállapított allergizáló hatás szintje.

De mi a helyzet a zabbal?

A felsorolásban szerepel a zab is, pedig a zab eredendően gluténmentes, de a betakarítás, tárolás, csomagolás során általában szennyeződik gluténnal, ezért csal az olyan zab (és abból készült termék vagy étel) tekinthető gluténmentesnek aminek az elkészítését garantáltan (jelölten) gluténmentes zabból készítették. Bővebben a zabról itt olvashat.

Mi van az olyan élelmiszerekkel amin nincsenek összetevők felsorolva?

19. cikk
Az összetevők felsorolásának elhagyása

 1. Az alábbi élelmiszereken nem kötelező feltüntetni az összetevők felsorolását:
  1. friss gyümölcs és zöldség, beleértve a burgonyát, amelyet nem hámoztak meg, vágtak fel vagy kezeltek hasonló módon;
  2. szénsavas víz, amelynek leírásában szerepel, hogy az szénsavval dúsított;
  3. erjesztett ecetfélék, amelyek kizárólag egyetlen alapanyagból származnak, feltéve, hogy nem adtak hozzá más összetevőt;
  4. sajt, vaj, savanyú tej és tejszín, feltéve, hogy nem adtak hozzá az előállításukhoz szükséges tej eredetű alapanyagoktól, élelmiszer-enzimektől és mikrobatenyészettől, illetve a friss vagy ömlesztett sajttól eltérő sajtfélék esetében az azok előállításához szükséges étkezési sótól eltérő összetevőt;
  5. egyetlen összetevőből álló élelmiszer, amennyiben:
   i. az élelmiszer neve megegyezik az összetevő nevével; vagy
   ii. az élelmiszer neve lehetővé teszi az összetevő jellegének egyértelmű azonosítását.

Az olyan termékek esetében – ahol a termék nevéből egyértelmű, hogy milyen allergént tartalmaz, pl. dobozos tej: TEJ – ott nem kell felsorolni az allergéneket és az az összetevőket sem.

Ha az összetevőiből nem derül ki egyértelműen, hogy valamilyen allergént tartalmaz, akkor azt a címkén külön fel kell tüntetni!

Az összetevők felsorolásának hiányában a 9. cikk (1) bekezdésének c) pontjában említett adatok megjelölésének a „tartalmaz” szóból és a II. melléklet listáján szereplő anyag vagy termék nevéből kell állnia.

Pl. A termék glutént tartalmaz.

De ha egy termék nevéből egyértelmű, hogy allergént tartalmaz:

A allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok  nem kell azonban feltüntetni a 9. cikk (1) bekezdésének c) pontjában említett adatokat azokban az esetekben, amikor az élelmiszer neve egyértelmű utalást tartalmaz az érintett anyagra vagy termékre vonatkozóan.

Ezek a szabályozások egységesek az EU-s termékek, az EU-ban forgalomba hozott termékek esetében. Nem igazak viszont az Ázsiából,USA-ból vagy más nem EU-s tagállamokból származó olyan élelmiszerekre, amelyeket nem az Európai Uniós exportra piacokra szántak amelyek pl. magán- vagy szürke importból kerülnek be az EU-ba.

Lássuk hogy magyar címke hiányában (vagy esetleg ha hibás címke került egy termékre és azt észrevettük) hogy tudjuk megállapítani az eredeti idegen nyelvű felirat jelölései alapján, hogy az adott termék gluténmentes-e Lapozok A cikk a következő oldalon folytatódik gyakorlati útmutatóval.Kapcsolódó bejegyzések:

Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat... Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült...
Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat… Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült…

Hogy kell értelmezni azt a jelölést, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat. Gluténtartalmú gabonát is feldolgozó üzemben készül.

Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016
Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016

A „gluténmentes” és „nagyon alacsony gluténtartalmú” jelöléssel ellátott élelmiszerek szabályozásában 2016. 07. 20-tól változás történik!

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

, , , ,