Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes sárgabarackos gombóc

Egy kedves olvasónk Panyi Zsuzsi osztotta meg velünk saját receptjét.

gluténmentes barackos gombóc - sárgabarackos gombóc gluténmentesenHozzávalók 25 db gluténmentes barackos gombóchoz:

  • 1 kg öreg burgonya (Az újkrumpli nem elég lisztes és könnyen szétesik vele a gombóc. Ha nincs öreg krumpli, érdemes a szétfövő fajta sárgás krumplit használni!)
  • 100 g kölesliszt
  • 75 g rizsliszt
  • 70 g burgonyakeményítő
  • 1/2 teáskanál guargumi
  • 1/2 teáskanál xantángumi
  • 2 evőkanál házi zsír (20 g)
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 tojásfehérje

Töltelékhez:

  • 20-25 db apró sárgabarack
  • kb. 50g porcukor
  • őrölt fahéj

Panírozáshoz:

  • 2 evőkanál olaj (20 g)
  • gluténmentes zsemlemorzsa (100 g)

Elkészítés:

  • A burgonyát főzze meg héjában, majd öblítse le hideg vízzel. Ezután hámozza meg és törje át krumplinyomón, majd egy tálcán terítse szét, hogy minél nagyobb felületen távozzon belőle a víz.
  • Amíg hűl, keverje össze a köleslisztet, rizslisztet és a burgonyakeményítőt a sikérhelyettesítő “gumikat” és a sót.
  • Ezután keverje ki a krumplit, a tojásokkal és a zsírral együtt homogén masszává (dagasztókaros robotgépet használva néhány perc), majd adja hozzá a lisztkeveréket és gyúrja sima tésztává.
  • Amíg a tészta pihen, mossa meg alaposan és magozza ki az apró barackokat, majd a mag helyére adjon egy-egy kávéskanál fahéjas cukrot
  • A megszokott búzalisztes tésztával ellentétben ezt a gluténmentes tésztát nem lehet nyújtani, ezért inkább formázza meg kézben a gombócokat a ragadós tésztából. Ehhez egy kistányérba kevés rizslisztet érdemes kikészíteni és minden egyes gombóc megformázása előtt ebből belisztezni tenyerét így sohasem ragad hozzá a tészta.
  • Egyszerre egy nagy, púpos evőkanál tésztát vegyen ki a tálból és lapítsa ki ovális alakra a kezében, amibe belehelyezve a barackot, a két hosszabb szélét ráhajtogatva és a rövid oldalait is összedolgozva, végül kerekre formálva készítse el a gombócokat, majd helyezze egy tálcára.
  • Tegyen fel egy lábos vizet forrni, majd bő forrásban lévő vízben főzze készre a gombócokat.
  • Egyszerre csak néhány darabot főzzön a lobogó vízben.
  • Amíg a gombócok főnek kevés olajban pirítsa meg a gluténmentes zsemlemorzsát.
  • Miután a gombóc feljön a víz tetejére, főzze tovább 2-3 percig, majd szedje ki, és forgassa meg a pirított morzsában.
  • Aki nagyon édesen szereti még egy kis fahéjas cukrot szórhat rá!

TIPP: Ez a gombóc tökéletesen fagyasztható, majd gond nélkül megfőzhető!

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom egy gombócra vonatkozólag

Energia 125,6 kcal /525 kJ
Fehérje 2,4 g
Zsír 2,2 g
Szénhidrát 23,5 g
Élelmi rost 1,7 g

A gluténmentes barackos gombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Panyi Zsuzsi üvegékszerekForrás: Panyi Zsuzsi receptje. Zsuzsi a barackos gombóc készítése mellett kreativitását egyedi üvegékszerek készítésében is kamatoztatja.

 

Kategória: , , , , ,