Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Tofu (“túró”) gombóc, forró epermártással, pudingágyon

gluténmentes tofus gombóc receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy különleges gluténmentes gombóc recepttel bővült:

Néhány évvel ezelőtt derült ki, hogy tejfehérje allergiás vagyok. Sajnos azóta nem tudtam túró gombócot enni. Ezért határoztam el, hogy nekiállok kísérletezni, hátha lehet túrógombócot készíteni, de nem túróból. Így jutott eszembe a tofu. Ebből készítettem „túrógombócot”.

Összesen: 12 darab, 4 adag

Hozzávalók:

  • 380 g natúr tofu
  • 2 db M méretű tojás
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 80 g rizsdara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Morzsához:

  • egy evőkanál sertészsír
  • 150 g gluténmentes morzsa

Epermártás:

  • 10 dkg eper
  • egy evőkanál víz
  • 1 teáskanál 4x édesítő szer
  • kezeletlen fél citrom reszelt héja

Elkészítés:

  • A natúr tofut alaposan morzsoljuk szét, csepegtessük le a felesleges nedvességet/vizet róla
  • Üssük hozzá a tojás, adjuk hozzá a rizsdarát
  • Jöhet a kukoricaliszt, cukor és a csipet só
  • Az egészet alaposan keverjük össze, és pihentessük negyed órán át
  • Addig a zsíron megpirítjuk a gluténmentes kenyérmorzsát
  • A kész tofuból egyforma nagyságú gombócokat formázunk, kb. 3-4 liter forrásban lévő (de nem lobogó) vízben pár perc alatt készre főzzük. Nekem nem jött fel a víz tetejére, érdemes néha óvatosan megkeverni a gombócokat a vízben
  • Amint készen vannak, forgassuk meg a kész lepirított kenyérmorzsában

Epermártás:

  • Az epreket tisztítsuk meg, vágjuk össze azokat
  • Az egy evőkanál vízben pároljuk puhára a citromhéjjal és az édesítővel
  • Ha kész öntsük rá a gombócokra, tálaljuk

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánok!

Egyéb opció: főzzünk vaníliás pudingot, ne túl sűrűre. Ezt öntsük a tál aljára, erre jöhetnek a gombócok, és a forró epermártás

Tofugombóc receptünk tejmentes így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik a gluténmentes diétájukba.

A tápértékszámítás pudding nélkül készült.

Tápanyagtartalom az egészben 1 db.
gombócban
1 adag
gombócban
Energia 7287 kJ / 1735 kcal 609 kJ / 145 kcal 1827 kJ / 435 kcal
Zsír 70,6 g 5,9 g 17,7 g
  amelyből telített zsírsavak 19,3 g 1,6 g 4,8 g
Szénhidrát 168,4 g 14,0 g 42,0 g
  amelyből cukrok 16,2 g 1,3 g 3,9 g
Rost 15,7 g 1,3 g 3,9 g
Fehérje 94,9 g 7,9 g 23,7 g
3,04 g 0,25 g 0,75 g

A tejmentes, tofus gluténmentes gombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes tofus gombóc recept

Gluténmentes és tejmentes – hamis túrógombóc recpet tofuval.

Kategória: , , ,