Mákba forgatott áfonyás gluténmentes túrógombóc
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes túrógombóc recepttel bővült.
Éppen sütöttem, maradt ki egy kis áfonya. Túrógombóc volt tervben, akkor jutott eszembe, hogy beletöltöm az áfonyát. Tovább gondoltam, nem a szokásos édes morzsában, hanem szemes mákban forgattam meg a gombócokat. Nagyon finom lett.
Hozzávalók (15 túrógombóchoz):
- 250 g túró
- 50 g rizsdara
- 40 g rizsliszt
- 1 db M -es tojás (lehet 2 db kell, attól függ milyen nedves a túró, és mekkora a tojás)
- 1 csipet só
- 5 g vaníliás cukor
- 1 db kisebb citrom reszelt héja
- 15 g cukor
Töltéséhez:
- 80 g friss áfonya
Forgatáshoz:
- 50 g szemes mák
- 20 g cukor
Áfonyás gluténmentes túrógombóc elkészítése:
- Túrót tálban villával összetöröm, hozzáadom a tojást, csipet sót, vaníliáscukrot, cukrot, citrom reszelt héját, összekeverem egyneműre.
- Majd a rizsdarával és rizsliszttel, puha, krémes állagú tésztát keverek. Lágynak kell lennie, éppen csak formázhatónak. Akkor lesz puha a gluténmentes gombócunk.
- Vizes kézzel, baba ökölnyi gombócokat formázók, közepébe két három szem áfonyát teszek, gömbölyítem.
- Forrásban lévő vízben, pár perc alatt készre főzöm.
- A szemes mákot elkeverem cukorral, majd a kifőtt gombócokat lecsepegtetve, beleforgatom.
Próbáljátok ki nagyon finom lett. Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
Elkészítési idő: 30 – 35 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. mákban forgatott áfonyás gluténmentes túrógombócban |
Energia | 5162 kJ / 1232 kcal | 344 kJ / 82 kcal |
Zsír | 43,6 g | 2,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 16,2 g | 1,1 g |
Szénhidrát | 136,7 g | 9,1 g |
amelyből cukrok | 58,7 g | 3,9 g |
Rost | 12,2 g | 0,8 g |
Fehérje | 64,8 g | 4,3 g |
Só | 2,25 g | 0,15 g |
A gluténmentes túrógombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt áfonya citrom cukor édes főétel gombóc gyors mák rizsdara rizsliszt só tojás túró túrógombóc vaníliás cukor