Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes sör vagy Glutén csökkentett sör

Lakatos Gábor a gluténmentes sörök rovatunk házigazdája összefoglalta számunkra, hogy mire érdemes odafigyelni a gluténmentes sörök kiválasztásakor (a linkelt cikk fordítása)

Elöljáróban fontos tisztázni, hogy normál sörök nem gluténmentesek. Milyen alkoholos italokat fogyaszthat az aki gluténérzékeny? Innen megtudhatja.

Mi a különbség?

Ha figyelmesen végig nézed a helyi üzletek színes gluténmentes sör vagy cider választékát, megfigyelheted a „glutén csökkentett” címkét néhány üveg hátulján. Ha olyas valaki vagy, aki egészségügyi okokból tartózkodik a glutén fogyasztásától, akkor bizonyára érdekes lehet számodra ezeknek a szavaknak a jelentése, amelyek elsőre talán csak kis eltérést mutatnak.

Az a sör, amely 100%-ban gluténmentes, az 100%-ban gluténmentes összetevőkből is készült. Azonban, a Food and Drug Administration (USA: FDA, Európában: European Commission) által meghatározott besorolás azt is tartalmazza, hogy: gluténmentes egy termék akkor, ha a gabonából származtatott alkotóelemeinek feldolgozása során el lett távolítva a glutén, ami által a késztermékben kevesebb, mint 20 milligramm per kilogramm mennyiségben található glutén.

Ez azt jelenti, hogy azokat a termékeket amelyek glutént tartalmazó hozzávalókból készültek, és a feldolgozás következtében glutén tartalmuk 20 milligramm per kilogramm alatt van, gluténmentesnek tartják számon. Gyakorlatilag ezek a termékek glutén csökkentettek és nem gluténmentesek. Szóval, hogyan is vonják ki a glutént a sörből? Egy úgynevezett Brewers Clarex enzim hozzáadásával a főzés fázisában. Ha érdekelnek a részletek, olvasd el ezt a cikket ITT  (Köszönjük Hosszú Sándornak, hogy felhívta a figyelmünket erre a cikkre.)

CELIA ORGANIC gluténmentes sör Heineken pohárban

Ismerős íz

Egy különös ok miatt a legfinomabb gluténmentes sörök az üzletekben valójában glutén csökkentettek. Ízük sokkal közelebb áll ahhoz, amit már megszoktunk, mert készítésük során olyan általános sör alapanyagokat használnak, mint a búza, az árpa vagy a rozs. Szerencsénkre, a glutén eltávolításával az íze változatlan marad. Viszont azoknak, akik kismértékű glutén tartalomra is érzékenyek, érdemes átgondolni ezeknek a söröknek a fogyasztását. Az ilyen nagyfokú glutén érzékenységgel küzdőknek a legbiztonságosabb azoknak a söröknek a fogyasztása, amelyek főzése során nem alkalmaznak, glutént eredeti állapotában sem tartalmazó hozzávalókat, mint a köles, a kukorica vagy a rizs, cirok.

Az én gluténérzékeny tapasztalatom

Valójában, már nem iszom többé glutén csökkentett sört. Hogy miért? Az otthoni gluténmentes sörfőzési tapasztalataim alapján vitába szállok azzal, hogy a 100%ig gluténmentes sör készítése nem olyan nehéz és rémisztő mint amilyennek hangzik. Ám a legjobb gluténmentes sörök, amelyeket valaha ittam, még mindig azok, amelyek készítése sötétben való tapogatódzás volt a házi sörfőzés terén. Mert ha lenne elég időm feltölteni a hűtöm, úgy is tennék mindig.

A gluténmentes termékek piacának folyamatos kibontakozása

Szerencsére, a piac sokat változott azóta, hogy megkezdtem ezt a blog-ot. A Gluténmentes sörfőzdék egyre népszerűbbek az egész kereskedelmi piacon, keresletük pedig lassan (ám sajnálatosan) emelkedik. Nem iszom glutén csökkentett sört többé mert nem vagyok rászorulva. Újabban, az olyan sörfőzdék támogatása mellet döntöttem, akik visszavezetnek bennünket a gluténmentes besoroláshoz – azon által, hogy 100%ig gluténmentes hozzávalókkal készítik a söreiket.

Ennek az iparnak a vezetői (mint például a Ground Breaker, Ghostfish, Burning Borthers, Moonshrimp, stb…) tisztán bizonyították nekünk, hogy a gluténmentes nem jelenti automatikusan, hogy ízmentes vagy, hogy a sör nem annyira testes. Mert ilyennek minősítették ezeket a söröket régen… de ez megváltozott.

Hallgass a testedre és bízz a megérzésidben

A nap végén, rajtad áll hol húzod meg a saját határaidat a gluténmentes sör fogyasztásában. Ha az érzékenységed állapota nem kifejezetten súlyos, akkor talán a glutén csökkentett sörök a megfelelő megoldás számodra. Mindamellet ha érzékenységed az enyémhez hasonlít, jobban teszed, ha a biztosra fogadsz a teljesen gluténmentes sört választva. Nem minden glutén érzékenységi tünet egyértelmű. Még akkor is megkárosíthatod magadat belsőleg, ha azt gondolod, hogy távol tartod magadat nagyjából.

A tanácsom: Tanulmányozd át alaposan a terméket és mindig hallgass a testedre, amikor glutén csökkentett italokat tesztelsz!

Korábbi hírünk szerint a növénynemesítés miatt is várhatóak új generációs gluténmentes sörök is.

gluténmentes sör - gluténmentes árpábólKapcsolódó bejegyzések:

Kipróbáltam két gluténmentes sört külföldön!
Kipróbáltam két gluténmentes sört külföldön!

Hosszú Sándor 2,5 éve folytat gluténmentes diétát. Mindig is kedvelte a sört, személyes tapasztalatait osztotta meg szerkesztőségünkkel. Gluténmentes sörök vs....

Gluténmentes sörök a körúton - Krak'n Town söröző
Gluténmentes sörök a körúton – Krak’n Town söröző

Lakatos Gábor a gluténmentes sörök rovat ötletgazdája most egy igazi gyöngyszemre bukkant, ahol brit gluténmentes sörkülönlegességet is lehet rendelni. Gluténmentes...

Barna gluténmentes sör Csehországból – Hrabal söröző
Barna gluténmentes sör Csehországból – Hrabal söröző

Folytatjuk azoknak a helyeknek a feltérképezését Budapesten, ahol gluténmentes sört ihatunk. Most egy barna gluténmentes sört teszteltünk

, ,