Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 3. A cirok.

cirok magok

cirok magok

Gluténmentes gabonafélékről szóló cikksorozatunk következő részéhez érkeztünk, melyben a cirok bemutatásával foglalkozunk.
Érdemes megismerkedni ezekkel a kevésbé közismert gluténmentes gabonafélékkel valamint a korábban már bemutatott pszeudo-cereáliákkal, hogy a gluténintoleranciások cöliákia diétáját még színesebbé és tápanyagokban gazdagabbá tehessük.

Nem csak a mezőgazdaságban használható a cirok!

Afrikából származik a cirok (sorghum), nevezik még cilnek, cirkölesnek is, étkezési célra is javasolható , sőt sört is készítenek belőle, de sok helyen még inkább a mezőgazdaságban alkalmazzák:

  • Takarmányozásra
  • Ipari célra etanol előállításához
  • Valamint keményítő, cukor, szirup gyártásához
  • Sőt lisztjét ragasztókhoz is felhasználják.

Számunkra azonban nem ezek miatt válik a cirok érdekessé, hanem azért, mert gluténmentességéből és kedvező táplálkozásélettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának.

Cirok táplálkozás-élettani jelentősége:

  • Gluténérzékenyek számára káros glutént nem tartalmaz, ezért a gluténmentes diétába beépíthető.
  • Ásványi anyagok közül jelentős vas, magnézium és kálium tartalommal bír.
  • Vitaminok közül kiemelkedő mennyiségben tartalmazza az E-vitamint, amely antioxidáns hatása révén véd a szabad-gyökök káros hatása ellen és segíti az immunrendszer működését.
  • Összetétele hasonló a kukoricáéhoz, ahhoz képest azonban valamivel magasabb fehérjetartalma van.
  • Rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

    cirok növény

    cirok növény

100g cirok tápanyagtartalma

Energia 1417 kJ/ 339 kcal
Fehérje 11,3 g
Zsír 3,3 g
Szénhidrát 74,6 g
Élelmi rost 6,3 g
USDA, 2014

Felhasználása:

15-20% -ban keverhető más liszttel is

  • Magyarországon a cirok jelenleg teljes kiőrlésű liszt formájában kapható.
  • Palacsinta, gofri, keksz vagy egyéb kevert tésztájú édesség készítésekor felhasználható önmagában is, mivel lisztje semleges ízű, de más liszttel is keverhető.
  • Kenyerek, péksütemények készítésekor a többi gluténmentes cereáliához, pszeudogabonához hasonlóan a megfelelő állagú tészta eléréséhez érdemes más liszttel keverni.
  • Főételek készítésekor felhasználható főzelékek, levesek, mártások, sodók sűrítéséhez, rántásához egyaránt.


Kapcsolódó receptek:

Spárgás quiche – medvehagymával
Spárgás quiche – medvehagymával

Igazi húsvéti recept, ami tökéletesen illik a húsvéti sonkák, tojáskrémek, friss saláták mellé. Ne hagyjátok ki a menü tervezése során!...

Citromos mézes madelein – francia különlegesség
Citromos mézes madelein – francia különlegesség

Franciák közkedvelt aprósüteménye a madelein, amit legtöbbször a délutáni tea, kávé mellé szoktak elfogyasztani. Könnyű, gyors gluténmentes sütemény recept.

Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér

Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy...

Gluténmentes brownie fagyival - 45 perc alatt kész
Gluténmentes brownie fagyival – 45 perc alatt kész

Gluténmentes gabonákat bemutató sorozatunkhoz kapcsolóik a gluténmentes brownie receptünk is, amely elkészítéséhez ciroklisztet használtunk.

Lime-os barackos sütemény gluténmentes cirokliszttel
Lime-os barackos sütemény gluténmentes cirokliszttel

A cirok gluténmentességéből és kedvező táplálkozás élettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának. Mai gluténmentes receptünk cirokliszttel készült....

Hajdinalisztes sós palacsinta - gluténmentes
Hajdinalisztes sós palacsinta – gluténmentes

Gluténmentes palacsinta recept. Rendhagyó módon ez a palacsinta sós. A recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom szakácskönyvéből való.

A cirok fogyasztása:

Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a termék nyomokban sem tartalmaz glutént!



Kapcsolódó bejegyzések:

Cirok - gluténmentes kenyérsütés, popcirok
Cirok – gluténmentes kenyérsütés, popcirok

A cirok gluténmentes gabona és kiválóan használható a gluténmentes kenyérsütéshez. De nem csak gluténmentes kenyér készül belőle. Mond valamit a...

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 2. A teff.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 2. A teff.

Az Etiópiából származó teff is kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle a teff nagyon apró szemű, legkisebb gabona a világon. Színesítheti a...

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

, , , ,