Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Minden ötödik amerikai étrendjében szerepelnek gluténmentes ételek

Az amerikaiak és a gluténmentes ételek
WASHINGTON, D.C.Minden ötödik amerikai mondja azt, hogy aktívan próbálja étrendjébe foglalni a gluténmentes ételeket, míg 17%-uk kifejezettem kerüli a gluténmentes élelmiszereket. Bár a megkérdezett felnőttek többsége, 58% egyáltalán nem gondol a gluténmentes ételekre.

Minden ötödik amerikai illeszti be étrendjébe a gluténmentes ételeket

Gondolja végig azon ételeket/élelmiszereket, amit megeszik, minden itt felsorolt étel esetében jelölje meg, hogy ez egy olyan, amit aktívan próbál beilleszteni az étrendjébe, olyan, amit igyekszik elkerülni vagy esetleg olyan, amire egyik módon sem gondol.

Beillesztené %
Kerülné %
Nem gondol rá %
Minden amerikai 21 17 58
GALLUP 2015. július 8-12

Egy júliusi szavazás alkalmával, az Éves fogyasztási szokások kérdőív keretein belül Gallup 1009 amerikait kérdezett meg arról, melyek azok az ételek, amelyeket bevonnak étrendjükbe, és melyek azok, amelyeket kerülnek.

  • Minden hatodik ember, 17%, kerüli a gluténmentes ételeket
  • A többség nem gondol a gluténmentes ételekre
  • A nem fehérbőrű emberek nagyobb valószínűséggel vesznek be gluténmentes ételeket az étrendjükbe, mint a fehérbőrűek

Ez volt az első olyan év, amikor a “Gluténmentes ételek” bekerültek a listába.

Számos oka lehet annak, hogy egy ember úgy dönt, gluténmentes diétára tér át, amiben nem szerepel sem a glutén –ami egy a búzában, rozsban és árpában előforduló fehérje – sem annak származékai.

A glutén például károsíthatja a “lisztérzékenységben” (coeliakia) szenvedő betegek vékonybél nyálkahártyáját, mely megbetegedés 100-ból 1 embert érint világszerte (szerkesztői megjegyzés: Magyarországon 1-2%, illetve sokakat érinthet az NCGS is). Habár a Mayo Clinic kutatása szerint sok olyan ember is követi a gluténmentes diétát, akit nem diagnosztizáltak az említett betegséggel.

A Mintel Research kutatóintézet tanulmánya szerint a gluténmentes ételek eladása mintegy 63%-kal nőtt 2012 és 2014 között

annak ellenére, hogy a lisztérzékenységgel diagnosztizált betegek száma nem nőtt ilyen mértékben.

A Gallup friss adatait alapul véve láthatjuk, hogy sokkal több felnőtt amerikai próbálja aktívan étrendjébe illeszteni a gluténmentes ételeket, mint ahányan valóban coeliakia-ban szenvednek.

A nem fehérbőrű amerikaiak nagyobb eséllyel fogyasztanak gluténmentes ételeket, mint a fehérbőrűek

A gluténmentes ételek iránt érdeklődő lakosságban a demográfiai eltérések minimálisak. Minden harmadik nem fehérbőrű amerikai nyilatkozta azt, hogy aktívan próbálja étrendjébe illeszteni a gluténmentes ételeket, míg ez az arány a fehérbőrű lakosság körében 17%.
A kor szerinti eloszlás sem jelentős befolyásoló tényező a gluténmentes ételek fogyasztása kapcsán, minden negyedik (25%) 50 évnél fiatalabb felnőtt követi ezt a gyakorlatot, míg ez az arány csak 17% az 50 évesnél idősebb korosztályban.

A női és férfi nemet illetően sincsenek nagy eltérések.

A gluténmentesség demográfiája

Gondolja végig azon ételeket/élelmiszereket, amit megeszik, minden itt felsorolt étel esetében jelölje meg, hogy ez egy olyan, amit aktívan próbál beilleszteni az étrendjébe, olyan, amit igyekszik elkerülni vagy esetleg olyan, amire egyik módon sem gondol. Mi a helyzet a gluténmentes ételekkel?

Beillesztené % Kerülné % Nem gondol rá %
Férfiak 19 17 59
Nők 23 18 58
Fehérbőrűek 17 17 65
Nem fehérbőrűek 31 17 45
18-49 év között 25 15 59
50 év felett 17 19 59
GALLUP 2015. július 8-12

Az iskolázottabb és a tehetősebb amerikaiak kisebb eséllyel iktatják be étrendjükbe a gluténmentes ételeket, mint azok, akiknek nincs főiskolai végzettségük vagy alacsony jövedelemmel rendelkeznek – ebben a sorrendben – de ezek az eltérések szintén nem szignifikánsak.

Gluténmentesség: Szocio-ökonómiai státusz

Gondolja végig azon ételeket/élelmiszereket, amit megeszik, minden itt felsorolt étel esetében jelölje meg, hogy ez egy olyan, amit aktívan próbál beilleszteni az étrendjébe, olyan, amit igyekszik elkerülni vagy esetleg olyan, amire egyik módon sem gondol. Mi a helyzet a gluténmentes ételekkel?

Beillesztené % Kerülné % Nem gondol rá %
ISKOLAI VÉGZETTSÉG
Középiskola vagy alacsonyabb 26 15 50
Főiskola 17 18 64
A HÁZTARTÁS ÉVES BEVÉTELE
75000$ vagy több 15 19 65
30000$-74999$ 21 14 62
Kevesebb, mint 30000$ 24 19 50
GALLUP 2015. július 8-12

Lábjegyzet

A gluténmentes ételek piaca jelentősen megnőtt az utóbbi néhány évben, mint ahogy azon élelmiszerek száma is, amelyek eleve nem tartalmaznak glutént. Míg jelenleg minden ötödik amerikai próbálja étrendjébe illeszteni a gluténmentes termékeket, a coeliakia prevalenciája jóval 1% felett van az amerikai lakosság körében, márpedig ez utóbbi emberek komoly orvosi okkal kerülik a glutént. Egyes amerikaiak csak azért fogyasztják ezen gluténmentes ételeket, hogy fogyjanak – a szénhidrát-mentes diéták egyik formája – míg mások azt állítják, ettől jobban érzik magukat.

Habár megoszlanak a vélemények arról, mennyire egészséges a gluténmentes diéta azok számára, akik valójában nem liszt-érzékenyek, azon amerikaiak százalékos aránya, akik megkísérlik bevezetni a táplálkozásukba a gluténmentes ételeket mutatja, mennyire elterjedt ez a jelenség.

A felmérés módszertana

A Gallup felmérés eredményei azon telefonos interjúkon alapulnak, melyeket 2015. július 8 és 12 között folytattak le 1009 18 év feletti felnőtt lakos megkeresésével, 50 amerikai államból és Washington DC-ből. A felnőtt állampolgárok összes megkérdezett számát (mintaszám) tekintve a mintavételi hibahatár ±4 százalékpont 95%-os konfidencia intervallum mellett. A lejelentett hibahatár szintek megállapítása során figyelembe vették a súlyozást befolyásoló számított adatokat is.

A felnőtt állampolgárok minden egyes mintáján belül megtalálható 50% mobiltelefonon válaszoló minimum kvótája, valamint 50% vezetékes vonalon megkérdezett személy, ezen felül pedig számba kell venni még egy adott régión belül az időzónák minimum kvótáját. A vezetékes és mobiltelefon számok random digitális tárcsázással kerültek kiválasztásra.

Forrás: gallup.com Rebecca Riffkin


Kapcsolódó bejegyzések:

3 gyakori kérdés és válasz a gluténmentes lisztekről!
3 gyakori kérdés és válasz a gluténmentes lisztekről!

Ne dobjunk ki ételeket, mert rossz lisztet választottunk! Ismerjük meg melyik lisztet mire érdemes használni! Gluténmentes lisztek sorozatunkban a 3...

Megoldották a gluténérzékenység rejtélyét?
Megoldották a gluténérzékenység rejtélyét?

Egyre gyakrabban röppennek fel hírek arról, hogy a kutatók megfejtették a gluténérzékenység okát. Most egy norvég kutatócsoport eredményeiről számolunk be....

Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?
Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?

Nap mint nap újabb és újabb hírek jelennek meg a cöliákia elleni gyógyszer megalkotásáról, Most egy glutént blokkoló étrend-kiegészítővel próbálnak...

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...

, , , ,