Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Jelölés változás 2016.06.20-tól – cukorbetegek figyelem!

A cöliákiához és a tejcukorérzékenységhez is társulhat cukorbetegség, és/vagy inzulinrezisztencia!

jelölés változás

Cukorbetegek, IR diétázók figyelem!

Ezért is foglalkozunk ezzel a kérdéssel, mert 2016. június 20-tól változik legfőképpen a

fontos élelmiszerek címkézése, de ezen kívül érint mindenkit, aki

  • alacsony cukortartalmú
  • hozzáadott cukrot nem tartalmazó
  • energiaszegény

élelmiszereket, készételeket, stb. szeretne vásárolni.

Nem találkozunk a „diabetikus”, a „cukorbetegek is fogyaszthatják” felirattal a címkéken, és a csak nálunk használatos narancssárga kör („pötty”) megkülönbözető jelöléssel sem.

A már forgalomban lévő, illetve a raktáron lévő készletek a szavatossági idő lejártáig kaphatók lesznek.

A különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 36/2004. (IV.26.) ESzCsM rendeletet  a 609/2013/EU jogszabály váltja fel (32013R0609) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 609/2013/EU RENDELETE

A címkézés módosítása, amíg meg nem szokjuk, valószínű kisebb, nagyobb nehézségeket fog okozni. Segítheti a választást, ha az üzletekben külön polcokon helyeznék el az árukat, és táblán lévő feliratokkal irányítanák a vásárlókat. (Erre van is példa, pl. Auchan Egészség sziget, Tesco speciális jelöléseket vezetett be)

A Gluténérzékeny.hu csapata, illetve szakértői is minden segítséget megadnak a felmerülő kérdésekről az érintetteknek, segítünk a tájékozódásban, esetegesen felmerülő kérdéseit felteheti dietetikus szakértőnknek.

A következő feliratokkal látják el az élelmiszereket

  • Alacsony cukortartalmú
    A címkén akkor szerepelhet, ha a termék, élelmiszer cukortartalma nem haladja meg: 5 g/100 g vagy 2,5 g/100 ml határértéket.
  • Cukormentes
    Akkor jelölhető így, ha a termék, élelmiszer cukortartalma nem haladja meg: 0,5 g/100 g illetve a 0,5 g/100 ml mennyiséget.
  • Hozzáadott cukrot nem tartalmaz:
    Ez a felirat akkor lehet, ha a termék készítéséhez nem használtak monoszacharidot (pl. glükóz, fruktóz), és diszacharidot (nádcukor, répacukor, malátacukor), vagy egyéb édesítő élelmiszert, pl. mézet, ami glükózt és fruktózt is tartalmaz. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszer azért még természetes módon tartalmazhat pl. malátacukrot (más néven maltóz – növények csíráiban és zöld levelekben van) – ez az élelmiszer teljes szénhidráttartalmát, és glikémiás indexét befolyásolja, hozzáadott cukor nélkül.
    Ezt a „Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” standard mondattal kell jelölni.

Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciában szenvedőknek nem ajánlott

Akik energiaszegény élelmiszereket, készételeket, stb. szeretnének vásárolni, különösen figyeljenek az összetevőkre.

  • Csökkentett cukortartalmú:
    Ez a felirat arra utal, hogy a normál élelmiszerekhez viszonyítva legalább 30%-al kevesebb cukrot tartalmazhat csak, de van/lehet benne hozzáadott cukor.
    Ez vonatkozik az úgynevezett „Light” termékekre is. A „csökkenetett cukortartalmú” jelzésű termékek összetevőit érdemes alaposan átnézni vásárlás előtt, főleg a legjobban érintett csoportoknak.
  • Csökkentett energiatartalmú:
    Ebben a kategóriában kell a legnagyobb figyelmet fordítani a tápanyagtartalom táblázat és a címkén lévő minden egyéb felirat (összetevők) alapos vizsgálatára. Minden információnak mindig ugyanazon a helyen kell lennie.
    Az energiatartalom csökkentését nem minden esetben kizárólag a cukor csökkentésével lehet megoldani. Csökken az élelmiszer energiatartalma, pl. ha a zsiradékokból van benne kevesebbet, de hozzáadott cukrot is tartalmazhat. Ezek fogyasztása cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek nem ajánlott.

 

Nógrádi Katalin dietetikus

Források:

Élelmiszerlánc.kormany.hu_Tápértékjelölés; http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:012:0003:0018:HU:PDF; eur-lex tápanyagjelölés; EUR-Lex A BIZOTTSÁG 1018/2013/EU RENDELETE; Corvinus.hu doktori_pdf; Laboratorium.hu; Egy Csepp Figyelem Alapítvány

inzulinrezisztenca és gluténérzéjenységGluténérzékenység és inzulinrezisztencia?

Van megoldás!

  • 160 g szénhidrát?
  • Glikémiás index?
  • Növényi rostok?
  • Lassan felszívódó szénhidrátok?

Nézzük át, mire kell figyelni, ha mindkét betegségben érintettek vagyunk.

 

 



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016
Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016

A „gluténmentes” és „nagyon alacsony gluténtartalmú” jelöléssel ellátott élelmiszerek szabályozásában 2016. 07. 20-tól változás történik!

Gluténérzékenység és inzulinrezisztencia? Van megoldás!
Gluténérzékenység és inzulinrezisztencia? Van megoldás!

160 g szénhidrát? Glikémiás index? Növényi rostok? Lassan felszívódó szénhidrátok? Nézzük át, mire kell figyelni, ha mindkét betegségben érintettek vagyunk....

Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!
Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!

Sokszor merül fel kérdés, hogy az E-számok közül van-e olyan amit glutén tartalmú adalékot jelöl. Lássuk!

PCOS szindróma, inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység
PCOS szindróma, inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység

Az inzulinrezisztencia és a PCOS tünetei. Mi a teendő, ha a gluténérzékenység mellé társul a PCOS vagy az IR? ...

A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata
A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata

Minden kutatás ez irányban kimutatta, hogy a cöliákiások körében is fordulnak elő cukorbetegek és a cukorbetegek között is vannak gluténérzékenyek....

, ,