Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.

dietetikai konzultáció

dietetikai konzultáció

Nézzük, ki a dietetikus!

A dietetikusok olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmezési és táplálkozási szakemberek, akiknek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal.

A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. A dietetikus tehát a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti kormányzati szervek elismernek.
A szigorú feltételek szerint, minden dietetikusnak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók kamarájának köteles a tagja lenni, minimum 3 évet kell felügyelet mellett gyakorlati munkában részt vennie, és érvényes működési engedéllyel kell rendelkeznie.
Ez kellőképpen megalapozza, hogy valóban alapos tudású, ellenőrzött dietetikust választhassunk.
A dietetikus képzési idő: 8 félév
A gyakorlati képzés a folyamatos gyakorlati órák mellett, a külső szakmai területeken végzett 1-4 hetes, valamint az összefüggő, komplex, irányított 14-15 hetes szakmai gyakorlatokat foglalja magában.

A dietetikus akkor dolgozhat, ha érvényes működési engedéllyel rendelkezik.

Ennek feltételei:

  • dietetikusi diploma,
  • regisztráció a nyilvántartásba
  • Kamarai tagság,
  • folyamatos munkavégzés,
  • kötelező, és szabadon választott továbbképzések,

Ha meg van az érvényes működési engedély:

  • akkor bármikor, bárkinek jogosultak és képesek a táplálkozásával kapcsolatban tanácsot adni,
  • joguk-, és kötelessége ellenőrizni a kliens egészségi állapotát, és bekérni-, megkapni az anamnéziseket, zárójelentéseket, terápiákat,
  • joga, és kötelessége a kezelő orvos figyelmét felhívni szükség szerinti dietetikai konzíliumra, valamit az orvos felé javaslatot tenni további vizsgálatok, szakemberek bevonásával, gyógyszeres terápiával kapcsolatban
  • joga-, és helye van teljes körű táplálkozás tudományi szakemberként élelmiszer-ipari fejlesztésekben, nemzeti rendeletek-, törvények javaslat tételében – véleményezésében, valamint médiában-, prevencióban hiteles tájékoztatásban megjelenni.

A dietetikus képes a kliens számára érthetően elmagyarázni a szükséges étrend és/vagy diéta lényegét, és hogyan lehet a hétköznapokban alkalmazni, és teljes egészében az adott emberre adaptálni. Elmagyarázza a választás okát, lehetőségeit, tájékoztat, hogy hol, mit lehet megvásárolni, mit, hogyan lehet a diétának megfelelően elkészíteni.

A dietetikusnak az alábbiakra van szüksége a biztonságos, egyénre szabott kezeléshez:

  • dietetikus által, személyesen kikérdezett alapos táplálkozási anamnézisre,
  • testi adatokra,
  • betegségekről zárójelentésre,
  • vérvételi eredményekre,
  • más szakorvosi javaslatokra, a betegség-ek szerint,
  • gyógyszerszedési adatokra
  • étkezési naplóra, ha van: vércukor-, vérnyomás napló
  • étrend kiegészítők szedési szokások ismeretére,
  • speciális étkezési szokások ismeretére
  • speciális vizsgálatok elvégzésére irányuló javaslat, kérésre

További információk:

Tiszteletbeli dietetikusok is vannak!

Ők, azok, akinek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezt a címet adományozza.
Viszont nem jogosítja fel az adományozottat semmilyen körülmények között sem, hogy dietetikusként tevékenykedjen. Aki ezt megteszi, az megtéveszti az embereket, mert dietetikai kompetenciája nincs!
Képzési idő: nincs
Bővebben

Kérdezze dietetikus szakértőnket!

Az itt feltett gluténérzékenységgel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre dietetikus vagy gasztroenterológus szakértőnk néhány munkanapon belül válaszol.
A válaszok azonban nem helyettesíthetik az orvosi kivizsgálást, és esetleg szükséges laborvízsálatokat!
A korábban feltett kérdésekre adott válaszokat itt találja meg és itt tehet fel új kérdést.



Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Kezeletlen cöliákia – gluténintolerancia hatása egyes daganatokra
Kezeletlen cöliákia – gluténintolerancia hatása egyes daganatokra

A cöliákiásokat érintő lymphomák közül a non-Hodgkin lymphoma a leggyakoribb, de akik gluténmentes diétájukat hibátlanul betartják, nem tartoznak magasabb kockázatú...

Mikor kihez fordulhat a beteg? A tanácsadó
Mikor kihez fordulhat a beteg? A tanácsadó

Kijelenthetjük, hogy a magyar lakosság 90%-a a táplálkozási, egészségügyi problémáihoz, nem a megfelelő szakembert választja! Sok tanácsadó nem rendelkezik...

Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus
Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus

Cikksorozatunk mai fejezetében a gasztroenterológus és allergológus tevékenységét mutatjuk be.

Mikor kihez fordulhat a beteg? Háziorvos.
Mikor kihez fordulhat a beteg? Háziorvos.

Mégis kihez forduljunk a számunkra igen kellemetlen tünetek megjelenésekor? Háziorvos, gasztroenterológus, dietetikus? Cikksorozatunk első darabja a háziorvos tevékenységét mutatja be....

, , , ,