Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 1.

emésztési panaszok jellemzőek a lisztérzékenységre

emésztési panaszok

A gluténérzékenység (elavult szóhasználattal: lisztérzékenység) legfőbb oki kezelési módja – természetesen a tüneti hiányállapotok és a társult betegségek kezelése mellett – a glutén elkerülése, vagyis a gluténmentes diéta.
A glutén elhagyása a táplálkozásból az egyedüli gyógyító – terápiás eszköz, azaz a betegség kiváltó okának megszüntetése.
Mivel a tünetszegény vagy csendes cöliákia során éppúgy károsodik a vékonybél nyálkahártyája, mint a szélsőséges tüneteket mutató esetekben, senki sem kivétel a diéta alól. Hogy segítsünk, korábbi cikkünkből megtudhatja, hogy miért alattomos betegség a gluténérzékenység!

Kezdjük a legelején, azaz már csecsemőkorban is sokat tehetünk a betegség lehetséges elkerüléséért:

A cöliákia csecsemőkori megelőzése

A genetika alapján, ha a családban már előfordult a gluténérzékenység, megelőzés gyanánt a csecsemők esetében a legszigorúbban tartsuk be a glutén tartalmú ételekkel való hozzátáplálás javasolt rendjét.

A 6 hónapig kizárólag anyatejjel való táplálás már csökkentheti a gluténérzékenység kialakulásának esélyeit!

Az anyatejjel táplált babáknak védőnővel, gyermekorvossal egyeztetve, 4.-6. hónap között kezdhetünk el – először nagyon kis mennyiségben, majd lassú fokozatossággal emelve az adagot –, búza, zablisztes ételeket adni. Ez inkább az ételek sűrítésben jelenjen meg, és egyszerre csak egy féle alapanyaggal bővítsük a baba étrendjét.

Közben figyeljünk a gyermekünk jelzésére, és a legkisebb gyanús jelnek is szenteljünk figyelmet.
Ebben az időszakban tartsuk fenn az anyatejes táplálást is, hiszen az anyatejben található tápanyagok nagyban csökkentik a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát. Ha a baba kevesebb ideig volt anyatejes tápláláson, akkor várjuk meg a 7. hónapot a bevezetéssel, és a gyermekorvos ajánlását!

Melyek a gluténérzékeny betegek számára elkerülendő alapanyagok ételek?

A betegségnek ez a megnevezése megtévesztő, hiszen a glutén nem csak a lisztben található meg. A hivatalos ajánlás szerint glutén tartalmaznak:

 • búza és búza eredetű termékek
 • rozs és rozs eredetű termékek
 • árpa és árpa eredetű termékek
 • zab és zab eredetű termékek
 • tönköly (tönkölybúza) és őrleményei
 • és fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék
 • a fenti magok pelyhesített (pl. gabonapehely) változata
 • gluténliszt

A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:

 • búzaliszt
 • búzakorpa
 • búzaköret
 • búzadara
 • búzacsíra
 • búzacsíraolaj
 • búzakeményítő
 • módosított búzakeményítőfélék
 • hidrolizált búzafehérje
 • búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer

Glutént tartalmaznak a rozs, árpa, zab és tönköly, valamint ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is.

A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy

a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható. Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek. Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek, amelyeket a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Budapest (KÉKI) Biológiai Osztály Laboratóriumában (végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít).

Gluténmentes élelmiszerek jelölése

Sajnos a termékcímkék összetétel leírása alapján nagyon nehéz a garantáltan gluténmentes élelmiszerek kiválasztása.
Emiatt a gyártók különféle jelzéseket rendszeresítettek arra, hogy megjelöljék azokat az élelmiszereket, amelyeknek se az összetevői, se a gyártási segédanyagai nem tartalmaznak glutént és a csomagolás során is kizárt, hogy akár nyomokban is belekerülhetett az élelmiszerbe.
Bár a gluténmentességet jelölő címkék rendszere nem tejesen egységes, a leggyakrabban használt grafikus jelzés az áthúzott gabonakalász, a felirat általában:

 • “gluten free”

vagy

 • gluténmentes.

A gluténérzékenyek étrendjének színesítése érdekében weboldalunkon folyamatosan jelentetünk meg gluténmentes recepteket!Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 5.
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 5.

Nézze meg, hogy milyen lisztek őrlemények milyen felhasználásra ajánlottak. Hasonlítsa össze az egyes gluténmentes lisztek tápérték adatait!

Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?

Mivel lehet kiváltani a búzalisztet? Milyen liszteket fogyaszthatnak a gluténérzékenyek? Melyik lisztet mire érdemes és lehet használni? Gluténmentes étrendbe illeszthető...

Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 3.
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 3.

Mi legyen a kenyérrel? A gluténérzékenyek első kérdése. A gluténérzékenység diagnosztizálása után sem kell feltétlenül lemondani a kenyérről, a rántott...

Mit ehet egy gluténérzékeny - cöliákiás beteg? 2.
Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 2.

Azért mert glutén-intoleranciát diagnosztizáltak Önnél, nem kell lemondania a péksüteményekről! Oda kell azonban figyelni, hogy az gluténmentes legyen! A búzalisztet...

Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?
Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?

A gluténérzékenység (korábban lisztérzékenység) nem gyógyítható, de megfelelő diétával tünetei megszüntethetők, teljes élet élhető. A gluténmentes diéta azonban nem csak annyit jelent,...

,