Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?

búzaliszt kiváltása gluténmentes diéta miatt

búzaliszt kiváltása

Mivel a hagyományos, megszokott és a leggyakrabban alkalmazott búzaliszttől (de persze ne feledkezzünk meg a többi, gluténtartalmú gabona lisztjéről sem, hiszen nem csak a búza lisztje tiltott a gluténmentes étrendben! Így például az árpa, a rozs, és a nem nem garantáltan gluténmentes zabliszt és tönkölybúza is tilos a cöliákia diétában) eltérő lisztekkel kell a gluténmentes diétában ételeket készíteni nem árt, ha tudjuk, hogy mi a különbség a felhasználhatóságukban!

Milyen lisztet ehetnek a gluténérzékenyek?

Alapvető különbség a búza (illetve a fent említett gluténtartalmú gabonák ) és az összes többi gluténmentes lisztben, hogy a gluténmentes liszt pont azokat a fehérjéket nem tartalmazzák, melyektől a kellő rugalmasság, vízmegkötő képesség, és pl.: a kelesztéskor keletkező gázoknak való ellenállást biztosítják.

Sajnos, a gluténmentes lisztek egyike sem alkalmas 100%-ban a gluténtartalmú lisztek helyettesítésére, de adalékokkal, sikérhelyettesítőkkel jól formálható tészta is készíthető a gluténmentes gabonaőrleményekből.

Ezért az erre a területre specializálódott cégeknek köszönhetően, az üzletek polcain számos, jól kipróbált gluténmentes lisztkeverékkel is találkozunk. Attól, hogy különféle más, de szintén gluténmentes adalékanyagok vannak bennük, nem szabad megijedni. Ezeket a keverékek kipróbált receptek alapján készültek, és nagyban segítik a gluténérzékeny betegek szigorú étrendjét betartani, betartatni!

Kaphatóak keverékek kenyérsütéshez, kelt tésztához, vannak úgy nevezett süteményporok, főző – sütő keverékek. Szerencsére ezek kiválóan alkalmazhatók, és bár másképp viselkednek, mint a megszokott gluténtartalmú búzaliszt, kellő gyakorlat után (mint bármi más lesajátítása esetén), garantált a sikerélmény!

Tápanyag
táblázat
100g átlagos tápértéke
energia
[kcal]
fehérje
[g]
zsír
[g]
szénhidrát
[g]
rizsliszt 359 6,9 0,6 79,4
köles liszt 373 10,8 4,3 73,1
hajdina liszt 345 8,3 1,9 72,3
kukoricaliszt 356 9,6 3,1 70,2
sárgaborsóliszt 372 27,2 1,3 60,5
keményítők 344 0,5 0,0 86,0
  • Rizslisztek

    Önmagában: Levesek, szószok, főzelékek ételek sűrítéséhez jó.
    Keverve: Sok tojást igénylő süteményekhez, piskótákhoz alkalmas
    Nem javasolt: Kelt tésztákhoz, kalácshoz, kenyérhez.

  • Köles liszt:

    Önmagában: Levesek, szószok, főzelékek ételek sűrítéséhez jó.
    Keverve: Palacsintához, lepényekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez.
    Nem javasolt: Önállóan használni.

hajdina

hajdina

  • Hajdinaliszt

    Önmagában: Nem javasolt.
    Keverve: Palacsintához, piskótákhoz, kelt kenyerekhez alkalmas
    Nem javasolt: Önállóan használni.

  • Kukoricaliszt

    Önmagában: Édes ízű levesek, szószok, főzelékek ételek sűrítéséhez jó.
    Keverve: Piskótákhoz, palacsintához, linzertésztához alkalmas
    Nem javasolt: Sós ételkehez, panírozáshoz.

  • Sárgaborsóliszt

    Önmagában: Sós levesek, szószok, főzelékek ételek sűrítéséhez jó.
    Keverve: Sós pogácsákhoz, sós sütemény falatokhoz alkalmas.
    Nem javasolt: Desszertek készítéséhez.

  • Keményítők (kukorica-, burgonyakeményítő)

    Önmagában: Hideg vízzel keverve ételek sűrítéséhez ajánlható.
    Keverve: kenyerekhez, pogácsákhoz, de a keményítőre jellemző ízt foga adni.
    Nem javasolt: Önállóan használni.

Arra azonban fel kell hívnunk a korrektség kedvéért a figyelmet, hogy bár igyekszünk Önöket hasznos információkkal ellátni a gluténérzékenységük étrendjéhez, az egyéni ízlések, és az egyéni elkészítési technológiák nagyon eltérhetnek egymástól (mérleg, sütő – főző berendezések, stb…) különbözőek lehetnek, hogy igazából mindenki egyénileg tudja kikísérletezgetni, hogy számára mi a valóban megfelelő a gluténmentes választási lehetőségekből.

A gluténérzékenység, vagy cöliákia alattomos betegség!

A gluténérzékenység kezelése során a legfontosabb a betegség felismerése.
Mivel egyes esetekben tünetszegény a betegség, gyanú esetén forduljon szakorvoshoz, és gluténérzékenység diagnosztizálása után tartsa be szigorúan a gluténmentes étrendet.

Gluténmentes receptgyűjteményünket hetente frissítjük.



Kapcsolódó receptek:

Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér
Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér

Lehet kenyeret sütni gluténmentes lisztből? Hangzik a kérdés sokszor. Féltünk tőle mi is, de kipróbáltuk! Az eredmény, pedig magáért beszél!...

Gluténmentes csokis keksz a hűvösebb napokra -  1 óra alatt
Gluténmentes csokis keksz a hűvösebb napokra – 1 óra alatt

Egyre jobban rövidülnek a nappalok és érkezik a hűvösebb idő. Ilyenkor egy jó meleg plédre, egy kellemes könyvre és valamilyen...

Gluténmentes palacsinta köles – hajdina - kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel
Gluténmentes palacsinta köles – hajdina – kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel

Sok gluténmentes palacsintareceptet találni, mi azonban szeretnénk bemutatni egy újabb változatot. A recept fejlesztésének célja, az újonnan bemutatott gluténmentes alapanyagok...



Kapcsolódó bejegyzések:

Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag

Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...

Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs

Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...

Sikérhelyettesítők - gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei
Sikérhelyettesítők – gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei

A búza sikértartalma megszabja a belőle készített tészta minőségét. A cöliákiásoknak azzal kell megküzdeniük, hogy az egyébként sikért nem tartalmazó,...

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina

A hajdina is egy álgabona, azaz pszeudocereália, egy lehetséges gabona alternatíva, amely az étrend rosttartalmának emelésében kiemelkedő szerepet kaphat....

Mit ehet egy  gluténérzékeny - cöliákiás beteg? 1.
Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 1.

A lisztérzékenység legfőbb kezelési módja a gluténmentes diéta. Ha valaki lisztérzékeny, akkor kénytelen gluténmentes étrendet kialakítani - kerülnie kell a...

, , , , , ,