Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Paleo „diéta”, és a gluténérzékenység kapcsolata

paleolit étrend, paleo diéta

Paleolit étrend inkább káros, mint hasznos!

Mivel a fent említett „diéta” egyik szigorú tiltása, a gluténmentes gabona fogyasztása, sokan gondolják, hogy itt a lehetőség!
Ők biztosan gluténérzékenyek, ezért depressziósok, ezért nem fogynak, ezért van hasmenésük, és különben is a glutén minden baj okozója…! Heruréka, itt a megoldás! Azaz, a 21 század élő ember kísérletei, mely vagy alátámasztják a jelenkor nagy paleolit üzletében meggazdagodókat, vagy inkább nem…De! addig, ezrek és ezrek fognak magukon, rosszabb esetben gyermekeiken próbálkozni, ahelyett, hogy szakorvoshoz, és dietetikushoz fordulnának.

A glutén-intolerancia igen súlyos betegség.

Az egyik fajtája a széles körben ismert puffadásos, hasmenéses (és még számos egyéb tünetet is felsorolhatnánk) tüneteket produkálja, egy másik ezek helyett, ekcémához hasonló bőrtüneteket mutat, ez a Duhring betegség. Szerencsére a szélesebb körű vizsgálati lehetőségeknek, és a tudatos egészségügyi szűrések köszönhetően egyre gyorsabban, egyre nagyobb biztonsággal diagnosztizálható a gluténintolerancia. Éppen ezért érthetetlen, hogy az emberek nagy része még mindig inkább „öndiagnosztizál”, a biztonságos betegség megállapítás helyett, esetlegesen más betegségeket figyelembe véve. Pedig akármilyen hihetetlen, de a gluténérzékenység egyes tünetei a vastagbél rendszerei daganatok tüneteivel is megegyeznek!

A paleo étrend tápanyag hiányos, ezért a gluténérzékenység esetén tovább ronthat a beteg állapotán:

A gluténérzékenységet igazoló diagnózis kézhez kapása után, a gluténintoleranciás betegek szeretnének minél egyszerűbben megoldási lehetőségeket keresni, így felmerül az úgy nevezett paleo „diéta” lehetősége is. A felmerüléssel együtt viszont gyorsan el is kell felejteni, mert az étrend annyira szigorú és tápanyag hiányos, hogy az gluténintoleranciával járó hasmenés miatti tápanyag felszívódási zavarok okozta fejlődésbeli elmaradást, súlycsökkenést, tápanyag hiányt bizony kezelni kell, de nem egy „elképzeléseken” alapuló „étrendi” ajánlással.
Ha még hozzá adódik egy másodlagos tejcukorintolerancia is, akkor aztán van bőven tápanyagpótlási igény!

A búza allergiás betegek számára nem a gluténmentes diéta a megoldás.

A paleo „diéta” akkor aztán meg végképp semmit sem ér, ha a vizsgálat még sem a glutánintoleranciát, hanem egy másik betegséget a búza allergiát diagnosztizálja! Ezek a betegek, nem a gluténra, hanem a ά-amiláz inhibítorra vagy a tripszin inhibitorra érzékenyek. A búza allergiás betegek számára nem a gluténmentes diéta a megoldás, hanem az úgy nevezett búzamentes étrend.

A feltételezésekre alapuló, kellően nem alátámasztott „étrendek” nem alkalmasak egy frissen felfedezett gluténérzékeny beteg kezelésére.

A paleo „diétával” összemosott „kutatási eredmények” általában kiragadott paleo „diéta” részt támasztanak alá.

Mivel a gluténérzékenység nem gyógyítható ok terápiával, csak gluténmentes étrenddel, így megbízható, dietetikai protokoll alapján, a további egyéni igényeket is figyelembe véve lehet korrekten, egyénre szabott gyógyító étrendet szükséges összeállítani! 

A legérdekesebb paleo „diéta” irányzat „szabályai”- röviden!:

 • tilos a glutén tartalmú gabona,
 • tilos a tej-, tejtermék,
 • tilos a hüvelyesek fogyasztása.

Jelen pillanatban a gluténérzékenységet alapul véve nézzük a paleo „diétát”.

Nagyon fontos, hogy öndiagnózis helyett, biztonságos gluténintolerancia vizsgálaton vegyenek részt, a korrekt diagnózis felállítása érdekében. Ehhez kérhet beutalót háziorvosától, vagy fordulhat magán-szakrendelésekre is ahol nem kell beutaló és nincs sorban állás.

 A paleo étrend hátrányai:

 • Elegendő összetett, elhúzódó felszívódású szénhidrátban.
 • Szélsőséges irányzatban akár rost szegény is lehet
 • Túl magas gyümölcstartalmú, ami a hasmenést akár fokozhatja is
 • Jól felszívódó-, és beépülő kalciumban hiányos

Szigorúan tilos a paleo étrend:

 • Babát váró és/vagy szoptató kismamáknak,
 • Gyermekeknek,
 • Betegeknek,
 • Időseknek!


Kapcsolódó bejegyzések:

Ártalmasak-e a növényi lektinek a szervezetre? Mik azok a lektinek?
Ártalmasak-e a növényi lektinek a szervezetre? Mik azok a lektinek?

Mik azok a lektinek? Mi az igazság a gabonákban, hüvelyesekben található lektinekkel kapcsolatban? Károsak-e a növényi lektinek?

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...

, , , ,