Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Ártalmasak-e a növényi lektinek a szervezetre? Mik azok a lektinek?

Egy olvasói levél kapcsán tartjuk fontosnak, hogy közzé tegyünk egy tájékoztatást a növényi élelmiszerekben lévő lektinekről.

Károsak-e a növényi lektinek?

Károsak-e a növényi lektinek?

Mik a lektinek?

 • Olyan képességgel rendelkező fehérjék: melyek, fehérjéket kötnek össze szénhidrátokkal, azon belül is elsősorban cukrokkal.
 • Az állati, és növényi élelmiszerekben is megtalálhatók.
 • A táplálkozás szempontjából elsősorban bizonyos növényi lektineket tartanak veszélyesnek, mérgezőnek a különböző „divatdiéta” irányzatok.

A lektineket károsnak tartó étrendek:

 • A jelenleg „halványuló” állapotban lévő vércsoport diéta

  Összefoglalva elmondható, hogy a vércsoportdiéta bizonyos vonatkozásai ellentmondanak a jelenlegi táplálkozás-egészségügyi ismereteknek, elveknek. Némely esetben meglehetősen egyoldalú táplálkozást, fontos táplálékféleségek mellőzését javasolja, amely hiányállapotok kialakulását vonhatja maga után, illetve adott esetben a jelenlegi táplálkozás-élettani ismeretek alapján bizonyos kórállapotokra is hajlamosíthat. D’Adamo elméletének helyessége csak szakszerűen kiválasztott, kellő esetszámú vizsgálattal, kísérleti és epidemiológiai módszerekkel volna megerősíthető. Igazolás hiányában, figyelembe véve könyvének étrendi ajánlati hibáit, hiányosságait, a vércsoportdiéta kellő megalapozottság hiányában nem fogadható el az egészségvédő táplálkozás alternatívájaként.

  Forrás: Új Diéta MDOSZ
 • Napjainkban, a paleo diétázók körében terjed, hogy elsősorban (a búzában), és a hüvelyesekben található lektinek mérgek az emberi szervezet számára.
  Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a paleo diéta ugyan alapvetően gluténmentes alapanyagokra épít, mégsem olyan szigorú mint a cöliákia miatt szükséges gluténmentes étrend.
  Ami paleo az nem biztos, hogy garantáltan gluténmentes (pl. számos cukrászda kínál paleo sütit, ami olyan konyhában készítenek ami nem gluténmentes környezet, így a sütemény nyomokban glutént tartalmazhat – ezt soha sem szabad elfelejtenie egy cöliákiásnak)

A gluténérzékenyek étrendjében fontos szerepet játszanak a növényi élelmiszerek

A gluténmentes diétában tilos fogyasztani a búzát, a rozst, az árpát, és a nem garantáltan gluténmentes zabot, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszereket. Így ezek lektintartalmának nincs jentőisége egy gluténérzékeny számára.

A gluténmentes étrendben is fogyasztható élelmiszerek közül a legtöbb lektint tartalmazók  –  amelyeket a paleo táplálkozási irányzat tilt.

 • Paradicsom
  (a jól megérett, vagy főzve fogyasztható)
 • Amerikai mogyoró
 • Szója
 • Bab
 • Lencse
 • Borsó

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása különösen fontos a gluténérzékenyek számára a megfelelő rostbevitel (rostpótlás) miatt.

Hogyan védekezhetünk a lektinek ellen?

Ne együnk többet gabonákat és hüvelyeseket?

Szerencsére nem kell lemondanunk a felsorolt, lektin tartalmú növényi élelmiszerekről, hiszen:

Több hivatalos vélemény szerint is, még a magasabb lektintartalmú élelmiszerekre is igaz az (gabonák, hüvelyesek), hogy amennyiben kellő mértékben meg vannak főzve, egészséges embereknél nem okozhatnak gondot. Áztatás és főzés során még a bab lektintartama is gyakorlatilag teljesen roncsolódik, nem lesz biológiailag aktív, tehát az esetleges ártó hatása megszűnik.

Összességében: igen, a lektinek arra érzékeny embereknél, és nem megfelelően elkészített ételek esetében gondokat okozhatnak, azonban ettől még semmi sem indokolja a gabona, bab stb. fogyasztásának mellőzését. Csak bírjuk ki, hogy ne nyersen együk őket! Mint láttuk, még az is lehet, hogy a növényi lektinek hasznosak tudnak lenni számunkra, viszont erre az elméletre/lehetőségre (még) nem épült olyan termékipar, mint mondjuk a paleo diétára.

Forrás: A teljes cikk itt olvasható: Napitáptudás.blog.hu


Kapcsolódó bejegyzések:

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...

Burgonya, a cöliákiában - gluténérzékenységben
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben

Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...

Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag

Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...

Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs

Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...

, ,