Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

paleolit táplálkozás is egyfajta gluténmentes étrend, de inkább káros, mint egészséges

a gluténmentes és a paleolit étrend összehasonlítása

Egyre több boltban találkozhatunk különböző alternatív alapanyagokat tartalmazó termékekkel, amelyek főképpen a „paleo diéta” által váltak ennyire népszerűvé. De vajon nyugodt szívvel fogyaszthatják ezeket a termékeket a gluténérzékenyek is?

Korábban már írtunk a paleolit táplálkozásról, most egy újabb megközelítésből vizsgáljuk ezt az igen felkapott táplálkozási irányzatot.

Ahogyan sok másik divatdiétánál is, a paleonál is beleesnek az emberek abba a csapdába, hogy nem az eredendően „ilyen-olyan” mentes termékeket választják, hanem a korábban szeretett ételeiket próbálják meg „paleósítani”, ebből pedig az következik, hogy rengeteg helyen találkozhatunk „paleos” süteményekkel vagy éppen kenyerekkel. Ha csak a paleo alapelveit nézzük, ezek a termékek gluténmentesnek tekinthetőek, de vajon nyugodt szívvel fogyaszthatják ezeket a termékeket a gluténérzékenyek?

Paleo étrend vs. gluténérzékenység

A paleo étrendnek nincs egységes ajánlása. Több típusa van, de általánosan elmondhatjuk, hogy tilos a glutén tartalmú gabonafélék, a tej és tejtermékek, a hüvelyesek, valamint az egyszerű cukrok fogyasztása. Ezek alapján tehát egy diagnosztizált cöliákiásnak kifejezetten tiltott ennek az étrendnek a választása, mivel súlyosan tápanyaghiányos állapotot eredményezhet a további (gluténmentes diétában egyébként engedélyezett) élelmiszerek megvonása miatt.

Ezen kívül a cöliákiásoknál is fontos, hogy a lehető legváltozatosabban táplálkozzanak, hogy étrendjük ne váljon egyhangúvá. Ezért nem javasoljuk egyik szélsőséges, több (alapvetően gluténmentes) élelmiszer megvonásával járó divatdiétákat.

Nézzük tehát részletesebben:

 • A paleo táplálkozás és a gluténérzékenység közös pillére, hogy tiltott a gluténtartalmú gabonafélék fogyasztása, tehát az étrend ezen része összeegyeztethető a cöliákiával, a többi részére azonban már nem javasoljuk ezt.
 • A tej és tejtermékek csak abban az esetben kerülendőek, ha a gluténérzékenység mellé tejfehérje allergia vagy tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) társul. (Ha tüneteket észlel a tej- és tejtermékek fogyasztása után, forduljon szakorvoshoz, aki a megfelelő orvosi vizsgálatokkal végére járhat problémájának!)
 • A hüvelyesek megvonását szintén nem javasoljuk, hiszen magas élelmi rost, ásványi anyag és vitamintartalmuknál fogva értékes alapanyagai a gluténmentes diétának.
 • Az egyszerű cukrok fogyasztása az egészséges táplálkozási ajánlások szerint nem tiltott, azonban figyeljünk a mértékletességre. Az egészség megőrzése érdekében hetente 1-2-szer ajánljuk az édességek fogyasztását. Bővebben a cukorfogyasztásról korábbi cikkünkben olvashatnak.

Fogyaszthatják-e a paleos termékeket a cöliákiások?

 • Alapanyagok:
  • Maglisztek: Általában megfigyelhetjük, hogy a paleo termékek alapanyagai a különféle magvakból (mandula, mák, tökmag, stb.) előállított lisztek, amelyek alapvetően gluténmentesnek tekinthetőek, azonban az előállítás, gyártás során sajnos előfordulhat, hogy a termék glutén tartalmú gabonafélével szennyezett, így a gluténmentes diétában már nem használható. A vásárlás előtt mindig alaposan olvassuk el a csomagolást, mert előfordulhat, hogy a termék attól mert „paleos”, nem garantáltan gluténmentes.
   Fontos tehát, hogy csak garantáltan gluténmentes magliszteket vásároljunk! Egy elrettentő példa lehet a korábbi NÉBIH ellenőrzés eredménye egy magliszteket gyártó üzemben és egy másikban is…
  • Édesítésre használt anyagok közül a nyírfacukor (xilit), az eritrit és a sztivia található meg legtöbbször a paleo termékekben.
   Legyünk elővigyázatosak ezekkel is, mivel sokaknál az édesítőszerek fogyasztása hasmenést válthat ki!
 • Kész termékek:
  • Egyre több hagyományos termékeket árusító pékségben találkozhatunk helyben sütött gluténmentes paleos kenyerekkel, süteményekkel, amelyek első blikkre gluténmentesnek tűnhetnek, azonban ne felejtsük el, hogy ezek egyrészt sokszor ugyanabban az üzemben készülnek, mint a glutén tartalmúak, másrészt olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek nem garantáltan gluténmentesek, de némelyik paleo irányzatban engedélyezettek, mint például a zab. Ne vásároljunk cöliákiásként helyben sütött pékárut ilyen pékségekben, kivétel persze, ha az adott pékség garantálja a gluténmentességet. Vásároljunk inkább garantáltan gluténmentes előre gyártott pékárukat, amelyek egyre több pékségben elérhetőek.
  • A helyben készült termékekkel a különböző bio, reform, mentes, paleo üzletekben is legyünk elővigyázatosak.
   Az összetevők tekintetében itt is találkozhatunk gluténmentes termékekkel, de a gyártási technikában itt sem lehetünk teljesen biztosak.

Fontos különbség tehát a paleolit táplálkozás és a cöliákia szigorú gluténmentes étrendje között,

hogy míg a paleosoknak semmi tünete (baja) nem lesz, ha a „termék nyomokban glutént tartalmazhat”, a cöliákiásoknál ezzel ellentétben súlyos következményekkel is járhat!

Legyünk elővigyázatosak a termékek vásárlásakor!

Kizárólag garantáltan gluténmentes termékeket vásároljunk, bizonytalan forrásból származó kész termékeket (akármennyire vonzóak és gusztusosak), ne vásároljuk meg, kerüljük el a diétahibákat!Kapcsolódó bejegyzések:

Ártalmasak-e a növényi lektinek a szervezetre? Mik azok a lektinek?
Ártalmasak-e a növényi lektinek a szervezetre? Mik azok a lektinek?

Mik azok a lektinek? Mi az igazság a gabonákban, hüvelyesekben található lektinekkel kapcsolatban? Károsak-e a növényi lektinek?

Gluténmentes lisztek, paleo termékek hatósági zár alatt
Gluténmentes lisztek, paleo termékek hatósági zár alatt

Veszélyes paleo termékeket és gluténmentes liszteket, aszalványokat zároltatott a NÉBIH - Kiemelt Ügyek Igazgatósága 2015. márciusában. Amennyiben ismerősek a termékek...

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...

Paleo „diéta”, és a gluténérzékenység kapcsolata
Paleo „diéta”, és a gluténérzékenység kapcsolata

Sok esetben a paleo étrend káros, főként a gluténérzékenyek számára, ezért a paleo diéta tilos a ciöliákiás betegek számára!

, , ,