Kipróbáltam két gluténmentes sört külföldön!
Gluténmentes sörök rovatunkban rendhagyó módon Hosszú Sándor egy kedves olvasónk személyes tapasztalatait osztja meg velünk:
Magamról elöljáróban annyit, hogy 2,5 éve diagnosztizálták nálam a cöliákiát.
Előtte ittam hagyományos söröket, de nem voltam nagy fogyasztó. Kimondottan a csapolt sört szerettem, ezek közül is inkább a kicsit édeskésebbeket, illetve a búzasört. Vagyis van valamennyi összehasonlítási alapom a hagyományos és gluténmentes sörök között. Azonban szeretném hangsúlyozni, hogy számomra az ízlelés, ahogyan a nevében is benne van, ízlés dolga, vagyis ami nekem ízlik, az másnak lehet, hogy kevésbé. Nem tudok, ezért nem is fogok íz elemzésbe bocsátkozni, mert nem vagyok szakértő, csak egyszerű fogyasztó, vagyis az ízlik-nem ízlik vonal fogok mozogni 🙂
Augusztusban külföldön volt szerencsém megkóstolni két olyan gluténmentes sört,
amik itthon egyelőre nem kaphatók. Én eddig az itthoni boltokban kapható szinte teljes választékot végigkóstoltam (Daura, Celia, Mongozo, Tennent’s), melyekben közös, hogy mindegyikben van maláta, ami ugye árpából készül. A gluténtartalmuk megfelel a gluténmentes előírásnak, vagyis kevesebb, mint 20 mg/kg a tartalom. De ettől még nem 100%-ban gluténmentes! Kicsit fenntartással is fogadtam őket mindig. Ezek közül nekem a Daura és a Tennent’s ízlett leginkább. Számomra a kettő viszonylag hasonló ízvilágot képvisel, és hozzák a kellemes, frissítő sörös élményt egy meleg nyári délutánon.
Külföldön (ez konkrétan az Egyesült Államokat jelenti: Utah, Idaho és Wyoming államok) két sört kóstoltam meg:
Az egyik gluténmenets sör: Redbridge Beer
Ennek a fő alapanyaga a cirok (angolul sorghum). Ez a gabona inkább Afrikában népszerű, ahol – az internetes kutatásaim alapján – régóta készítenek belőle sört, de nem a mi általunk ismert, hanem egy sokkal sűrűbb formáját.
De visszatérve a Redbridge-re. További összetevő, amit tartalmaz: víz, élesztő, komló. Ez azt jelenti, hogy ez a sör 100%-ban gluténmentes alapanyagból készült. Ennek én személy szerint nagyon örültem!
Ízre kicsit eltért a hagyományos sörös íztől, bár ezen segített a komló, nem is habzott annyira, kevésbé volt szénsavas. A tudat azonban, hogy 100%-ban gluténmentes sört ittam, nagyot dobott a közérzetemen és az élményen.
Green’s Brewery Amber Ale gluténmentes sör
Volt azonban egy másik, ami még ezt is felül tudta múlni. Az utazásom utolsó napján egy vegán étteremben vacsoráztam a feleségemmel, ahol szerepelt az itallapon gluténmentes sör. Kértem is egy üveggel: Green’s Brewery Amber Ale. Volt tőlük még 3 féle az itallapon, amit meg is találtam az interneten, de valamilyen hagyományos változatot terveztem kipróbálni, pedig létezik barna sör, IPA is.
Ennek 4 gluténmentes gabona az alapanyaga: köles, hajdina, rizs és cirok. Ezen kívül tartalmaz fermentált komlót is. Belga recept alapján gyártják Angliában. Ez volt eddig a legfinomabb gluténmentes sör, amit ittam! Habzott is, ahogy egy sörtől kell, 6%-os alkoholtartalma van, ízre pedig szerintem felveszi a versenyt bármelyik hagyományos sörrel. Hangsúlyozom 100 %-ban gluténmentes alapanyagból!
Gluténmentes vs. glutén csökkentett sörök
A két sör tapasztalat után elkezdtem keresgélni a neten, hogy akkor hogyan is van egy ez 100%-ban gluténmentes és egy gluténmentesnek feltüntetett, de maláta (árpa) alapanyagú sör kapcsán a fogyaszthatóság. Mindenkinek ajánlom, aki cöliákiás, de szeretne sört inni, hogy olvasgasson a következő weboldalon: http://www.bestglutenfreebeers.com/
Itt is van a válasz a fenti kérdésemre, rögtön a harmadik menüpontban: gluténmentes és glutén csökkentett sörök. A cikk azzal indít, hogy bizonyos sörök üvegén a gluténmentes, bizonyosakon a glutén csökkentett felirat szerepel. A cikk állítása szerint azon sörök, amiken a 100% gluténmentes felirat szerepel, kizárólag gluténmentes alapanyagokból készülnek, bár ahogyan korábban is írtam, minden gluténmentes címkét kaphat, ha csökkentették a glutén tartalmát 20 mg/kg alá (a cikk egészen pontosan 20ppm-t ír).
A további kérdés az, hogy vonják ki a glutént egy gluténtartalmú termékből? Erre a válasz a „glutént evő enzim”, amit Brewers Clarex™ néven említenek – Erről egy későbbi cikkünkben részletesen beszámolunk.
Emiatt fordulhat elő, hogy a glutén csökkentett sörök íze nagyban hasonlít a hagyományos sörökére, mert ugyanabból az alapanyagból készül.
A cikk állítja, hogy azon emberek számára, akik a legkisebb glutén mennyiségre is érzékenyen reagálnak, nem ajánlott ezen sörök fogyasztása – érdekes lenne megkérdezni ezzel kapcsolatban egy szakértőt, hogy végeztek-e ilyen jellegű vizsgálatokat, vannak-e kutatási eredmények ezzel kapcsolatban. A cikk írója javaslata szerint a cöliákiások nagyobb biztonságban vannak – lesznek, ha köles, kukorica, rizs, hajdina, vagy cirok alapanyagú sört fogyasztanak a gluténcsökkentett sörök helyett. Személyes véleményem: egyetértek. Szerinte az alapanyag váltással nem kell lemondani az ízélményről is, javasol is 4 gyártót, de őket sajnos – még – nem ismerem.
Remélem, ezzel a rövid tapasztalatommal, amit most megosztottam sikerül mások figyelmét is felébresztenem a téma iránt, további tapasztalatot tudunk cserélni. Ha valaki tud ajánlani olyan boltot, webshopot, ahol lehet rendelni hasonló termékeket, szívesen fogadom.
Addig is maradok 100%-ban gluténmentesen 🙂
Jó sörözést minden arra vágyónak, fogyasszunk felelősséggel!
Hosszú Sándor
Kelt:2017.08.27Kapcsolódó bejegyzések:
Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat… Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült…
Hogy kell értelmezni azt a jelölést, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat. Gluténtartalmú gabonát is feldolgozó üzemben készül.
Gluténmentes sör Európában és Magyarországon
Lakatos Gábor segítségével egy új rovatot indítunk, amely célja hogy bemutassa a gluténmentes sör választékot hazánkban és Európában. Egyetlen sörözésről...
Minimális gluténtartalmú árpát nemesítettek ki, már készül a gluténmentes sör
Hamarosan valódi gluténmentes söröket fogyaszthatnak a gluténérzékenyek? Ausztrál kutatók új, ultra-alacsony gluténtartalmú árpát nemesítettek ki!
Mit jelent az hogy gluténmentes?
A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.