Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tom yam leves Kolosfree módra

tom yam leves recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tom yam levessel bővült.

A távol-keleti ízek nagyon közel állnak hozzám. Bár az igazat megvallva, a nagyon csípős ételeket nem kedvelem. Ez olyan kakukktojás ez, hiszen az ottaniak kifejezetten szeretik a forrón csípős ételeket. Voltam már néhányszor Thaiföldön, és sok Tom yam levest kóstoltam már. Most elhoztam a saját levesem, picit újragondolva, kevésbé csípős verzióban.

Hozzávalók (8 főre):

  • 400 g filézett csirkemell csíkok
  • 3 evőkanál napraforgó étolaj
  • 2 db közepes fej vöröshagyma
  • 2 szál répa (kb. 350 g tisztítva)
  • 1 db sárga húsú kaliforniai paprika
  • 200 g csiperkegomba
  • 6 db apró paradicsom
  • 1 tasak Tom yam fűszerkeverék
  • 400 ml Fibelle kókuszkrém (vegán)
  • 2 db lime
  • ízlés szerint halszósz 
  • 5 liter víz
  • ízlés szerint friss koriander levél
  • ízlés szerint mungóbab csíra

A gluténmentes tom yam leves Kolosfree módra elkészítése:

  • A filézett csirkemellet vágjuk apró csíkokra.
  • A zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg.
  • Vágjuk fel egyforma mérető hasábokra.
  • A gombát elég negyedekre vágni, ha kisebb méretű csiperkéink vannak.
  • A koriander leveleket mossuk meg, csepegtessük le róluk a vizet.
  • A napraforgó étolajat forrósítsuk fel.
  • Tegyük rá és fehéredésig pirítsuk le a csirkemell csíkokat. 
  • Ezután pirítsuk át a zöldségeket is, a gombával együtt, de a koriander csak a végén kerül rá.
  • A paradicsomot is később tegyük csak rá.
  • Tegyük rá a kész fűszert is.
  • Vigyázzunk, alapból erős, csípős a kész fűszerkeverék!
  • Ha szeretnénk még csípősebb ízt, főzzünk bele chili paprika darabokat.
  • Szórjuk meg barna cukorral.
  • Öntsük fel a vízzel.
  • Ha már elkezd forrni a leves, a negyedelt paradicsomot is dobjuk bele.
  • Forraljuk még pár percig.
  • 2-3 perc után öntsük bele a kókuszkrémet.
  • Kókuszkrém kissé enyhíti a csípős ízt.
  • A végén ízesítsük halszósszal.
  • Sós, óvatosan bánjunk vele.
  • Az elforrt vizet pótoljuk.
  • Egy adag koriander levelet szórjunk bel, keverjük el a levessel.
  • Facsarjunk bele 2 darab lim s levet.
  • Tálaláskor tetszőlegesen adjunk hozzá mungóbab csírát, és összevágott koriander levelet is.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 45 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes tom yam leves tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes tom yam leves recept

gluténmentes tom yam leves Kolosfree módra

Kategória: , ,