Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kalácspuding

kalácspuding recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kalácspudinggal bővült.

Ritkán veszek boltban kész dolgokat, de most egy mazsolás, fahéjas, fűszeres kalács (gyümölcs kenyér) nagyon tetszett, így vettem. Finom volt tejjel, fagyasztani nem szerettem volna. Így a maradékból ebéd lett.  Kalácspuding készült leves mellé.

Hozzávalók (6 adag):

  • 8 szelet kalács (250g)
  • 600 g laktózmentes tej
  • 40 g vaj vagy margarin
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 50g cukor
  • csipet só
  • 100g tejszín (elhagyható)
  • 130 g hámozott, kockázott alma
  • 80 g mag nélküli piros szőlő, karikára vágva, lehet mazsola is 
  • tetejére ízlés szerint lehet porcukrot vagy karamell szószt tenni

A gluténmentes kalácspuding elkészítése:

  • Kalácsot kockára vágom.
  • Tejet addig melegítem míg a vaj feolvad.
  • Hozzáadom a cukrot, citrom reszelt héját, sót, felvert egész tojásokat.
  • Nem szabad hogy meleg legyen, mert a tojás megfő!
  • Az egészet elkeverem, ráöntöm a kalácsra.
  • Volt maradék tejszín a doboz alján, azt is hozzá tettem. Ez elhagyható.
  • Hagyom kicsit állni, míg a formát kivajazom.
  • Most kuglóf, de tepsiben is tökéletes lesz.
  • Beleöntöm a masszát, tetejére a kockázott almát, és szőlőt, majd óvatosan átkeverem.
  • 180 °C fokon légkeveréssel 45 percig sütöm.
  • Miután megsült, hagytam hűlni, szikkadni.
  • Leves után fogyasztottunk.
  • Ritkán fordul elő hogy elfelejtem fotózni a szeletet, de most bizony elmaradt.
  • Mi karamell szószt tettünk rá, nagyon finom volt.

Jó étvágyat kívánok.

Elkészítési idő: 70-80 perc 

Nehézségi szint: kezdő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kalácspuding tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalácspuding recept

gluténmentes kalácspuding

Kategória: , ,