Gluténmentes étrend összeállítása
Már több cikkünkben kihangsúlyoztuk, hogy a cöliákia egy olyan betegség, amely kezelés nélkül – élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta – súlyos hiányállapotokat és szövődményeket okozhat. Előző cikkünk folytatásaként mutatjuk be a természetesen gluténmentes élelmiszereket.
A gluténérzékenység kezelésének viszont ma az egyetlen ismert módja a szigorú gluténmentes étrend kialakítása és betartása, betartatása.
A mai cikkünkben felsorolt élelmianyagok, élelmiszerek alapból gluténmentesek, viszont gluténnel szennyeződhetnek, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a belőlük készülő késztermékek már tartalmazhatnak glutént!
Amire figyelni kell: alaposan át kell sütni, főzni, a nyersanyagokat, mert egy salmonella fertőzés újabb, alapos hasmenéses, súlyosabb esetben kiszáradásos állapotot eredményezhet!
Érdemes dietetikushoz fordulnia frissen diagnosztizált gluténérzékenyeknek, hogy segítsen a gluténmentes étrend összeállítása kapcsán.
- Húsok-belsőségek, halak, tengergyümölcsei, kétéltűek:
- Szárnyasok: állatorvosi pecséttel ellátott legyen!
Csirke, tyúk, kakas,jérce, liba, kacsa, galamb, gyöngytyúk, strucc-, és a zúza kivételével (gluténtartalmú gabona maradhat benne) belsőségeik. - Négylábúak:
Sertés, marha, borjú, nyúl, vadak, kecsek, juh, bárány, ló, szamár, kenguru-, és belsőségeik - Halak, tengergyümölcsei, kétéltűek:
Hazai-, tengeri halak és belsőségeik, rák, osztriga, kagyló, tengeri sün, tengeri uborka, csiga, béka.
- Szárnyasok: állatorvosi pecséttel ellátott legyen!
- Tej
Bármilyen zsírtartalmú tej fogyasztható. Ha laktózintolerancia is fenn áll, akkor vagy laktózmentes legyen, vagy gluténmentes laktáz enzimet kell mellette fogyasztani. - Ízesítés nélküli tejtermékek:
Író, túró, juhtúró, kefir, joghurt, aludttej, tejföl, sajtok. Ha laktózintolerancia is fenn áll, akkor vagy laktózmentes legyen, vagy gluténmentes laktáz enzimet kell enni. - Tojás:
Tetszés szerint fogyasztható.
- Zöldségek, gyümölcsök:
Hazai friss, és gyorsfagyasztott, hazai olajos magvak egyaránt fogyaszthatók. Mindig szezonálisat, és hazánkban megtermelteket válasszunk! - Zsírok, elsősorban hazai termékek, ellenőrzött helyekről!
- Növényi olajok:
Napraforgómag-, tökmag-, dió-, kukoricacsíra-, mák-, lenmagolaj, és ezek keverékei. - Állati zsírok:
Disznó-, liba-, kacsazsír, vaj
- Növényi olajok:
- Fűszerek és ízesítő anyagok, friss-, és száraz fűszernövények, só:
- Levélfűszerek:
Petrezselyemzöld, korianderzöld, kaporzöld, snidling, lestyán, zellerzöld, citromfű, menta, kakukkfű, zsálya, tárkony, turbolya, borsikafű, rozmaring stb…. - Termésfűszerek:
Borókabogyó, mustármag, kapribogyó, szerecsendió, vanília, ánizs, kardamom, stb… - Gyökér-, és kéreg fűszerek:
Torma, fahéj, fokhagyma, gyömbér, stb…
- Levélfűszerek:
- Italok:
Az ivóvíz, ásványvíz, frissen centrifugált gyümölcs-, zöldséglevek biztos, hogy gluténmentesek. - Bébiételek:
A szabályosan forgalomba hozott, egy éves korig adható bébitápszerek, az előírásoknak megfelelően alapból gluténmentesek.
Mindíg vásároljunk figyelmesen, olvassuk el a termékek jelölését, hogy elkerülhessük a diétahibákat!
Érdemes olyan dietetikussal fölvenni a kapcsolatot, akivel időről-időre át- illetve megbeszélhető a helyes étkezés, mivel az élelmiszerpiac folyamatosan változik, de olykor maga a beteg is (várandóság, más betegségek, stb…).
Kelt:2014.04.14 / Utolsó módosítás: 2021.08.29Kapcsolódó bejegyzések:
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek
Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot
Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?
Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak javaslunk, de kíváló segítség lehet régebb óta diétázóknak is....
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...
Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!
Mik a teendők a friss cöliákia (gluténérzékenység) diagnózissal a kezünkben? Hova induljunk el először? Mivel kezdjük a gluténmentes életünket?