Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt – hír az USA-ból

A megkeresett probiotikum készítmény gyártók közül mindtől kaptunk választ, amelyet változtatás nélkül közlünk

JuvaPharma Kft.

A JutaVit Probiotikum Plusz készítmény gyártója ezért kerestük meg őket:

Veszteg Zsolt válaszát idézem:

Probiotik JutaVit probiotikum

JutaVit Probiotik

Köszönjük, hogy a cikkel rávilágítják egy nagyon fontos problémára a figyelmet.
Ez által sikerül a piacról kiszorítani, azokat a termékeket, amelyek valótlan információt közölnek.

Természetesen a termékünk glutén mentes.

ProGastro Kft.

ProGastro készítmények forgalmazója, ezért vettük fel velük a kapcsolatot. Dr. Pelle Judit válasza:
probiotikum ProGastro

ProGastro

A ProGastro termékek gyártója a nemzetközileg elismert probiotikum gyártó holland Winclove BV.

Termékeink glutént nem tartalmaznak, melyről a cég hivatalos állásfoglalást küldött. A ProGastro825 termék igazolását csatolom (Hollandiában Ecologic 825 néven forgalmazzák). A többi termék is rendelkezi ilyen állásfoglalással, amennyiben igényli, átküldöm.
Ezek a dokumentumok promotiós célra,nem használhatóak, nem publikálhatók.
Kérem ennek betartását.
Probiotikumok hatásáról, hatásmechanizmusáról számtalan, neves kutató végzett klinikai vizsgálatot, a szakirodalom nagyon mély, alapos kutatásokról számol be, melyeket kifejezetten neves, szakmailag elismert szaklapokban publikálták.
Orvosként ezekhez az eredményekhez, szakmai protokollokhoz tartom magam, cégvezetőként pedig betartom a probiotikumok kommunikációjára vonatkozó szabályokat.

Sanofi

A Normaflore termékek gyártójának a válaszát Dr. Bányai Zsuzsanna orvos-menedzser küldte meg szerkesztőségünk részére:

Probiotikumok Normaflore

Normaflore

A Sanofi Normaflore és Normaflore Extra termékei gyógyszerek, ami azt jelenti, hogy a gyógyszerügyi hatóság (Magyarországon az OGYÉI) engedélyezi a forgalmazást, annak alapján, hogy a benyújtott dokumentáció szerint a készítmény minősége, hatékonysága és biztonságossága megfelelő.

A gyógyszerek engedélyezéséhez hozzátartozik a nagyfokú minőségi azonosság, azaz az egyes termelési sorozatokból kikerülő termékek mindegyikének meg kell felelnie a Hatósághoz benyújtott dokumentációban foglaltaknak. Ebből következik, hogy a termékek összetétele állandó, és a gyártó csak a hatóság értesítése (és jóváhagyása) után változtathat mind a termelési folyamaton, mind az összetételen.

A Sanofi Normaflore és Normaflore Extra készítményeiben lévő hatóanyag, a Bacillus clausii vizsgálatok szerint genetikailag stabil(1), a termék összetétele állandó.
Sem a kapszula sem a belsőleges szuszpenzió nem tartalmaz glutént, – ez a készítmények összetételéből adódik(2, 3), ezért speciálisan nem történtek vizsgálatok a glutén tartalom meghatározására.

A hatóanyaggal nem végeztek vizsgálatot glutén-érzékeny betegeknél, ezért nincs adat arról, hogy glutén-érzékenyekben van-e eltérés a hatékonyságban és a biztonságosságban a nem glutén-érzékeny (azaz átlag) egyedekhez viszonyítva. Megemlítjük, hogy a probiotikumokról az utóbbi időkben készült nagy összefoglaló, elemző cikkekben, útmutatókban (4,5) sincs adat arra vonatkozóan, hogy bármely probiotikumot glutén-érzékenyekben, mint speciális célcsoportban vizsgáltak volna.

Felhasznált irodalom:

  1. Senesi S. at al.: Applied and Environmental Microbiology, 2001; 67 (2) : 834-839
  2. Alkalmatzási előírás (Normaflore) www.ogyi.hu /Gyógyszer-adatbázis
  3. Alkalmazási előírás (Normaflore Extra) www.ogyi.hi/Gyógyszer-adatbázis
  4. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines. Probiotics and Prebiotics, October 2011.
  5. Hungin A.P.S at al.: Aliment Pharmacol Ther 2013; 38: 864–886

Vitaminkosár Kft.

A Protexin termékek magyarországi forgalmazójának a válaszát Balassa Tímea MSc, okl. biológus tudományos tanácsadó küldte meg részünkre:

Protexin Balance bélflóra helyreállítás probiotikumokkal

Protexin

Köszönjük megkeresését és érdeklődését termékeink gyártása iránt. Természetesen mi is olvastuk a megjelent cikkeket azzal kapcsolatban, hogy több készítményben találtak glutén szennyeződést, pl: www.livescience.com

A gluténtartalomra vonatkozó kérdését továbbítottuk gyártó cégünk, az angliai Probiotics International Ltd. részére.
A gyártónk válasza alapján a termékei közül több is „gluten free” felirattal van forgalomban külföldön. Ezt a feliratot csak akkor használhatja a gyártó, ha az adott termék rendszeresen „átesik” gluténtartalom vizsgálaton és ott igazolódik az állítás, miszerint nem tartalmaz glutént. Erre vonatkozó analitikai eredményt azonban nekünk nem áll módunkban az Ön rendelkezésére bocsátani, kérjük, hogy keresse meg a gyártó cégünket ezzel a kéréssel.

A határértékekre vonatkozó kérdésére válaszolva:

A gluténtartalomra vonatkozó szabályozás az EU-ban és itthon is nagyon szigorú, a jövő évtől pedig tudomásunk szerint még szigorúbb lesz.
Jelenleg: a „gluténmentes” jelző akkor alkalmazható, ha a gluténtartalom a végső fogyasztó számára értékesített termékben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot (20ppm), valamint nem téveszti meg a fogyasztót.

A jogszabályok vonatkozásában keresse fel az OÉTI honlapját. Itt részletesen tájékozódhat az összes gluténtartalomra vonatkozó hazai jogszabályról étrend-kiegészítők esetében.

Kutatási eredményekre vonatkozó kérdésére válaszolva:

A Vitaminkosár Kft., mint a Protexin termékek kizárólagos, hazai forgalmazója egy disztribútor cég. A mi cégünk nem gyártó, vagy kutató hely, így saját kutatási eredményeink természetesen nincsenek, ez nem is feladatunk. A gyártónk honlapján azonban talál a saját kutatási eredményeikről szóló összegző leírásokat kifejezetten az általunk is forgalmazott termékek vonatkozásában: www.protexin.com, illetőleg ezek a tanulmányok elérhetők minden nagyobb, nemzetközi szakmai adatbázisban is, pl. www.pubmed.com

A probiotikumok evidencia alapú eredményeiről a mi cégünk folyamatosan továbbképzi magát. Ez a tudományos terület ma forró pont és nagyon érdekes szakirodalmi leírásokat lehet olvasni a probiotikumok szervezeten belüli működéséről.

A gluténérzékenység és a probiotikumok összefüggéseiről egy-egy vizsgálat leírása csak részleges információt adna Önnek. Sokkal jobb rálátást ad a területre, ha egy megfelelő és független összefoglaló tanulmányt olvas el a témában. Például: www.ncbi.nlm.nih.gov

A mikrobióta és a különböző gasztrointesztinális problémák között nagyon komoly összefüggéseket igazoltak már a kutatók, és az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a mikrobióta állapota pozitívan befolyásolható megfelelő probiotikum alkalmazásával.

Amikor az Önök cikkírója véleményt alkot a területről érdemes megfelelően körüljárnia a témát, mert a különböző probiotikumok nem azonosak és a kijelentések nem általánosíthatók sem pozitív, sem negatív irányban. A probiotikumok által kiváltott hatások minden esetben erősen faj-, törzs-, dózis-, valamint az alkalmazási időtől is függőek, de ezt Ön is látni fogja, ha elolvassa a tudományos, szakmai összefoglalókat.



Kapcsolódó bejegyzések:

Minden ötödik amerikai étrendjében szerepelnek gluténmentes ételek
Minden ötödik amerikai étrendjében szerepelnek gluténmentes ételek

A GALLUP végzett felmérést az amerikai lakosság körében a fogyasztói szokásokról. A gluténmentes ételek idén először kerültek fel a kérdőívre....

Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?
Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?

Nap mint nap újabb és újabb hírek jelennek meg a cöliákia elleni gyógyszer megalkotásáról, Most egy glutént blokkoló étrend-kiegészítővel próbálnak...

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

Bélflóra és a cöliákia
Bélflóra és a cöliákia

A cöliákia esetén a fő probléma a bélbolyhok elsorvadása, és a tápanyagok felszívódásának romlása, ezért a gluténérzékenyeknek különösképpen figyelni kell...

Növeli a koszorúér-betegség veszélyét a gluténérzékenység
Növeli a koszorúér-betegség veszélyét a gluténérzékenység

Egy ameriakai kutatás szerint a gluténérzékenyeknek nagyobb az esélyük, hogy infarktus éri őket, mint az egészséges embereknek. A kutatás eredmények...

Mit kell tudni a gluténról?
Mit kell tudni a gluténról?

Glutén: Egy a búzában, rozsban, árpában és bizonyos esetekben zabban megtalálható fehérje, amely a gluténérzékenyeknek- cöliákiásoknak kellemetlen tüneteket okoz. A...

, , ,