Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben

Burgonya az egyig legnépszerű alapanyag a gluténmentes diétában

Olcsó és sokoldalú a krumpli.

A kukorica és a rizs mellett a gluténmentes diéta legismertebb, legtöbbet fogyasztott alapanyaga a burgonya, vagy ahogyan a köznyelvben említjük, a krumpli (egyéb elnevezések: kolompér, krumpér, kukulyó, bolyóka, grulya, tojórépa, pityere, svábtök, pityirkó, földimagyaró stb.), illetve az abból készült főzést – sütést segítő gluténmentes termékek.

A burgonya minden háztartásban megtalálható!

A számtalan helyen termesztett növény ma szinte minden háztartásban megtalálható többek között kedvelt íze, könnyű beszerezhetősége, megfizethető ára és egyszerű elkészíthetősége miatt.

A burgonya (Solanum tuberosum L.) eredetileg Amerikából, az Andok magasabb fekvésű vidékeiről származik, ahonnan a 16. században került át Európába, kereskedők által. Ma már világszerte széleskörűen termesztik főként gumójának magas keményítőtartalma miatt. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyszeriparban, a mezőgazdaságban és a szeszgyártásban is használják. Hazánkban az egy főre jutó burgonyafogyasztás 60-65 kg/év.

Ismerjük meg jobban a burgonyát, és ne féljünk a szénhidráttartalmától!

A krumpli a burgonya növény gyökér-gumója

Ahogy ismerjük az a föld alatti része, a gumója.

100 g burgonya tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Élelmi rost
94 kcal /395 kJ 2,5 g 0,2 g 18,5 g 3 g
  • Növényrendszertanilag a burgonyafélék családjába tartozik.
  • A nyers nyári burgonyában található a legtöbb C-vitamin, míg a hőkezelt változatok közül a héjában sült tartalmazza nagy mennyiségben.
    Ezen kívül sok B1- és B2-vitamin, kálium és foszfor található benne.

A burgonya szinte minden diétába beilleszthető:

  • Gluténérzékenyek számára káros sikért (glutént) nem tartalmas, ezért beépíthető a gluténmentes diétába is.
  • Aránylag magas káliumtartalma segíti az egészséges szívműködést.

Érdekességek a burgonyáról:

  • A nyers burgonya csökkenti a szem körüli duzzanatot
  • A nyers levét pattanások kezelésére is használják.
  • Az édesburgonya nem a burgonyafélék családjába tartozik, csupán hasonló kinézete miatt nevezik így (nevét a burgonyához hasonló gumóiról kapta).
    Az édesburgonyának vagy batátának nagy a szénhidrát-, fehérje-, béta karotin-, B6- és C-vitamin-tartalma.
    Igen sokféleképpen felhasználható alapanyag, készíthető belőle

    • köret, sütve vagy pürésítve egyaránt
    • alapja lehet krémleveseknek
    • de akár süteményekben (a sütőtökhöz hasonlóan)is kiválóan helytáll.

A cikk a második oldalon folytatódik!  Lapozzon! Receptekkel!



Kapcsolódó bejegyzések:

Édes burgonya azaz a batáta
Édes burgonya azaz a batáta

Miért ne fogyasszuk nyersen az érdes burgonyát azaz a batát? Miért jó, ha megfőzzük? Mire jó? Mi köze van a...

Burgonya allergia
Burgonya allergia

A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...

Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!
Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!

Számos olyan kényelmi termék is tartalmazhat glutént vagy a készítése során szennyeződhet gluténnal, amire nem is gondolnánk. Diétahiba lehet a...

Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag

Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...

Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs

Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...

, , ,