Kezdőlap / gasztrorss ( / 42 . oldal)
gasztrorss

Glutén korai bevezetése pro és kontra
2014. november 17.Újabb kutatásokkal cáfolni próbálják az eddigi ajánlást ami a glutén bevezetését a szoptatás alatt javasolj a cöliákia megelőzése céljából. Bővebben

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
2014. november 13.Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz allergiás reakciót? Sajnos zaballergia... Bővebben

Táplálékallergiás vendégek étterembe járási szokásai – kutatás
2014. november 12.A BGF végzős hallgatója fordult hozzánk kérésével, hogy a szakdolgozatához szükséges kutatás kérdőívét tegyük közzé weboldalunkon, amely a táplálékallergiás vendégek étterembe járási és vásárlási... Bővebben

Cöliákia, mint gluténérzékenység típusai
2014. november 7.A világ népességének körülbelül 1%-át érintő betegség a cöliákia. Tudta, hogy a cöliákiának többféle típusa is létezik? Nézzük mit jelentenek a manifeszt, silent, látens,... Bővebben

Cöliákia gyógyszer 5 éven belül?
2014. november 6.A Global Data elemzői szerint 2020 elejéig két új gyógyszer kerül piacra, kifejezetten a cöliákiában szenvedő betegek számára. Talán lesz végre cöliákia gyógyszer a... Bővebben

Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
2014. november 4.Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás étrendjében megtalálható valamilyen formában.... Bővebben

Mit jelent az hogy gluténmentes?
2014. október 28.A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését. Bővebben

Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!
2014. október 9.Felkapott a gluténérzékenység témája, mint betegség, holott igazából a cöliákia nem egy szimpla glutén elleni érzékenység! Nem kell félni a gluténtől. Bővebben

Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
2014. október 4.Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a legjobban a gluténmentes kakaós... Bővebben

Mi az a glutén?
2014. szeptember 28.A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység betegségnek. Bővebben

Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia
2014. szeptember 23.Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb gluténmentes gabonáról kell... Bővebben

Esélyegyenlőség gluténmentesen – szakmai nap Szegeden
2014. szeptember 22.Szakmai ismeretátadás szakemberektől, a gluténérzékenyekkel munkájuk során találkozó szakmai munkatársak felé (védőnők, gyermekorvosok, nevelőszülők, közétkeztetés képviselői, stb.), valamint az érintetteknek és családtagjaiknak szóló rendezvény,... Bővebben