Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia

A rizsallergia ritka betegség.

A rizsallergia ritka betegség.

Sokak számára ismeretlen az a tény, hogy a rizzsel szemben is kialakulhat allergia, vagy intolerancia, azonban vannak akiknek gluténérzékenyként – cöliákiásként kell ezzel is megküzdeniük, ami lássuk be nem egyszerű. Hiszen a rizs az egyik legolcsóbb gluténmentes alapanyagként, a legtöbb gluténmentes termék alapanyaga között szerepel.

Tények a rizsallergiáról

A rizsallergia jellemző előfordulása Ázsia, mivel itt a rizst fő táplálékként fogyasztják, azonban hazánkban is előfordulhat. A cöliákiával ellentétben a rizs fogyasztását követően azonnali illetve késői allergiás reakciók indulnak be a szervezetben, amelyek tünetei igen sokfélék és változó súlyosságúak lehetnek.

Rizsallergia jellemző tünetei:

  • gasztrointesztinális tünetek:
    • hányás,
    • hasmenés,
    • reflux,
  • bőr- és nyálkahártyatünetek:
    • ekcéma,
    • kiütés,
    • viszketés,
  • légúti tünetek:
    • orrfolyás,
    • rohamokban jelentkező tüsszentés,
    • asztma,
    • köhögés,
  • idegrendszeri tünetek:
    • viselkedési zavar,
    • alvászavar,
    • migrén,
    • fáradékonyság.
  • súlyos esetben generalizált tünetként az anafilaxiás sokk is felléphet.

A rizsallergia diagnózisának felállítása:

Provokációs tesztekkel valamint specifikus IgE, IgG ellenanyag vizsgálatokkal állítják fel, valamint elengedhetetlen az orvosi / dietetikai anamnézis is, amely kiterjed az egyén családi anamnézisére is.

Hogy bonyolítsuk, lehet, hogy nem rizsallergia, hanem rizsintolerancia áll fenn!

Ezt a fenti rizsallergia negatív vizsgálati eredménye után érdemes kikutatni

A rizsintolerancia tünetek hasonlóak lehetnek a rizsallergiához.
Mivel az ételintoleranciánál az adott személy a nem tolerált élelmiszerekből kis mennyiségek fogyaszthat akár tünetek megjelenése nélkül is, és az intolerancia nem jelent veszélyt a szervezetre.

Sajnos a rizspollenje légi úton is tüneteket okozhat, ezek már más jellegűek

  • szénanátha,
  • kötőhártya-gyulladás,
  • orrmelléküreg-gyulladás,
  • asztma.

Rizsallergiában, rizs-intoleranciában jobb, ha felkészülünk a keresztreakció lehetőségére is, az alábbi élelmiszerekkel kapcsolatban:

  • árpa
  • kukorica
  • búza – tritikálé, rozs (De ugye ezek egyébként is kiesnek, ha valaki cöliákiás.)
  • szójabab

Mivel a rizs tartalmaz lipid transfer proteint – LTP-t is, ez azt jelenti, hogy más LTP-t tartalmazó élelmiszerekkel úgy nevezett kereszt-reaktív lehet.

LTP miatt javasolt elkerülni ezeket:

  • őszibarack
  • sárgabarack
  • nektarin
  • alma
  • csipkebogyó
  • nyírfapollen

A rizsallergia-, vagy intolerancia terápiája :

A cöliákiához hasonlóan az eliminációs diéta, amely a rizs elhagyását jelenti az étrendből, így tehát nem fogyasztható a fehér rizs, a barna rizs, a különféle rizslisztek (rizsliszt, barna rizsliszt, ragacsos rizsliszt), a rizstészta, puffasztott  rizs, rizspehely és bármely olyan étel, amely ezek felhasználásával készül.
Mivel a “vadrizs vagy indián rizs”  nem rizs, hanem fűmag, ott a garantált gluténmentesség a fő szabály!

Külön nehézség a rizsallergiás betegek élelmiszer vásárlása, mivel a rizs nem tartozik a 14 jelölésköteles allergén közé, ezért az összetevők között nem szerepel kiemelve nagyobb betűvel és az allergén információk között sem található meg, ezért a vásárlás során mindig alaposan olvassák át az összetevők sorát és győződjenek meg a termék allergénmentességéről!

Rizsintolerancia esetén, szigorú rizsmentes táplálkozás után kb 6-12 hónappal érdemes rizspróbát tenni, ez cöliákia – gluténérzékenység esetében a gluténra nem vonatkozik, a gluténmentes táplálkozást az élet végéig kell fent tartani!

Aki cöliákiásként – gluténintoleranciásként rizsallergiás is, jogosan teszi fel a kérdést: mire kell még figyelnem?

Élelmiszerek a rizsallergiával, vagy rizsintoleranciával bővült gluténmentes diéta során

Cöliákiával együttesen fellépő rizsallergiaesetén sokszor nehéz a választás, mivel a legtöbb gluténmentes késztermék a rizs valamilyen formáját is tartalmazhatja. Megnehezíti a választást, hogy bár a weboldalakon elég széles körű a választék, mivel azonban rizsallergia ritkán fordul elő, még ennek a szűrésére a webáruházakban nincs “jelölő gomb”, de pl.: búzaallergiára már figyelnek, azaz bővíthető a szűrés!

Mi ebben az esetben, a következő  alternatívákat javasoljuk a rizs helyettesítésére:

Gluténmentes rizs helyettesítők:

  • Rizsliszt-, rizsdara helyett kukoricaliszt-, kukoricadara: könnyen beszerezhető, olcsó alapanyag, amely kiválóan alkalmazható levesek, főzelékek sűrítésére, vagy akár egyszerű piskóta készítéséhez is.
  • Puffasztott rizs helyett kölesgolyó: több élelmiszerboltban, bioboltban is fellelhető a kölesgolyó natúr, sózott vagy akár földimogyoróval ízesített változatban is. Fogyasztható kisétkezéskor gyümölcs mellé, joghurttal műzliként vagy akár össszejövetelekkor rágcsálnivalóként is remekül helytáll. Több információt a kölesről itt találnak: kevésbé ismert gabonafélék.
  • Főtt rizs helyett quinoa: húsételek mellett köreként, de rakott, töltött ételekhez, fasírtok készítéséhez is használható. Táplálkozás élettani szempontból is kiváló alapanyaga a gluténmentes diétának.

És ha még laktózérzékeny is?

Hogy ha a gluténintoleranciás rizsallergiás vagy intoleranciás, és még laktózérzékeny is, akkor a fentiek alapján, akkor az ő számára a rizs és szója hozzáadásával készült növényi italok sem ajánlottak, erre is figyelni szükséges!

Minden esetben érdemes személyesen dietetikai szaktanácsadásra menni, hogy az összes problémás élelmiszert kivezessük a biztonságos étrendből.
Az esetlegesen felmerülő kérdését felteheti weboldalunkon is.



Kapcsolódó bejegyzések:

Burgonya allergia
Burgonya allergia

A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs

Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...

, ,