Kezdőlap / gasztrorss ( / 42 . oldal)
gasztrorss
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
2014. november 13.Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz allergiás reakciót? Sajnos zaballergia... Bővebben
Táplálékallergiás vendégek étterembe járási szokásai – kutatás
2014. november 12.A BGF végzős hallgatója fordult hozzánk kérésével, hogy a szakdolgozatához szükséges kutatás kérdőívét tegyük közzé weboldalunkon, amely a táplálékallergiás vendégek étterembe járási és vásárlási... Bővebben
Cöliákia, mint gluténérzékenység típusai
2014. november 7.A világ népességének körülbelül 1%-át érintő betegség a cöliákia. Tudta, hogy a cöliákiának többféle típusa is létezik? Nézzük mit jelentenek a manifeszt, silent, látens,... Bővebben
Cöliákia gyógyszer 5 éven belül?
2014. november 6.A Global Data elemzői szerint 2020 elejéig két új gyógyszer kerül piacra, kifejezetten a cöliákiában szenvedő betegek számára. Talán lesz végre cöliákia gyógyszer a... Bővebben
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
2014. november 4.Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás étrendjében megtalálható valamilyen formában.... Bővebben
Mit jelent az hogy gluténmentes?
2014. október 28.A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését. Bővebben
Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!
2014. október 9.Felkapott a gluténérzékenység témája, mint betegség, holott igazából a cöliákia nem egy szimpla glutén elleni érzékenység! Nem kell félni a gluténtől. Bővebben
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
2014. október 4.Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a legjobban a gluténmentes kakaós... Bővebben
Mi az a glutén?
2014. szeptember 28.A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység betegségnek. Bővebben
Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia
2014. szeptember 23.Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb gluténmentes gabonáról kell... Bővebben
Esélyegyenlőség gluténmentesen – szakmai nap Szegeden
2014. szeptember 22.Szakmai ismeretátadás szakemberektől, a gluténérzékenyekkel munkájuk során találkozó szakmai munkatársak felé (védőnők, gyermekorvosok, nevelőszülők, közétkeztetés képviselői, stb.), valamint az érintetteknek és családtagjaiknak szóló rendezvény,... Bővebben
Akkor most mitől puffadok? Gabonaallergia, gluténérzékenység, cöliákia?
2014. szeptember 20.Cöliákia, gluténérzékenység, gabonaallergia, "lisztérzékenység". A fogalmak sokszor keverednek, hiszen a betegségek tüneteit tekintve hasonlóak és a kiváltók is: gabonákkal liszttel kapcsolatos. Bővebben