Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök
Új cikksorozatunkban a már többször tárgyalt élelmi rostok pótlásával foglalkozunk részletesebben.
- bemutatjuk a különböző magas élelmi rost tartalmú élelmiszercsoportokat
- ötleteket és praktikákat adunk a mindennapi élet “rostdús” megvalósításához
Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre, ugyanis a helytelenül összeállított gluténmentes étrendre sajnos gyakran jellemző a rostszegénység. Több kutatás eredménye (köztük oldalunk dietetikusának saját vizsgálata) is igazolja azt a tényt, hogy a cöliákiások élelmi rost bevitele alacsony, ezért cikkünkkel ezen szeretnénk segíteni, változtatni.
Emlékeztetőül az élelmi rostokról
Az élelmi rostok, vagy más néven diétás rostok a növényi eredetű élelmiszerekben jelen lévő nem emészthető szénhidrátok, melyek az emésztőnedveknek ellenállnak, így nem szívódnak fel és érintetlenül jutnak a vastagbélbe. Nagy vízmegkötő képességük révén megnövelik a béltartalom mennyiségét, serkentik a bélmozgást és lerövidítik a tranzitidőt (a salakanyagok áthaladását) és könnyítik a székletürítést.
Két csoportot különböztetünk meg,
- a vízben oldhatatlan (cellulóz, hemicellulózok nagyobb része és a lignin)
- és a vízoldékony (pektin, hemicellulózok kisebb része, például a béta-glükán, inulin, növényi gumik és nyálkák, keményítő)
élelmi rostokat. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű élelmi rostot fogyasszunk, naponta 20-25 g bevitele ajánlott, melyet a gabonafélékből, gyümölcsökből, zöldségekből tudjuk fedezni.
FONTOS, hogy bőséges folyadékbevitel nélkül a rostok jótékony hatásai nem tudnak érvényesülni, sőt székrekedést idézhetnek elő, ezért igyunk naponta minimum 2 liter folyadékot tiszta víz, frissen facsart gyümölcslevek vagy teák formájában!
A gyümölcsökről általánosan
A gyümölcsök értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat tartalmaznak, melyek csökkenthetik egyes betegségek kialakulásának kockázatát, változatossá teszik étrendünket és segíthetnek megőrizni az egészséges testsúlyt.
Élelmi rostok:
- A vízben oldódó – vízoldékony rostok fő képviselője a gyümölcsökben a pektin, amely megtalálható például az almában, birsalmában, körtében, cseresznyében, stb.
A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, megköti az epesavakat, lassítja a cukor felszívódását, így összességében kedvezően hat az emésztésre. - A vízben nem oldódó élelmi rostok a gyümölcsök héjában találhatóak meg főként.
Ide tartozik a cellulóz, amely többek között csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a jó bélműködést.
Élelmi antioxidánsok:
- Szerepük a szervezetben keletkező szabad gyökök semlegesítése, ezáltal csökkentik egyes krónkus megbetegedések kockázatát.
Ide tartoznak a flavonodiok (pl: flaconok, flavononok, katekinek, antocianinok), tokoferolok (E-vitamin), karotinoidok (pl: béta-karotin, likopin, zeaxantin, kapszaicin), aszkorbinsav (C-vitamin), melyek egyes gyümölcsökben is megtalálhatóak. - A likopin a görögdinnyében, a lutein a kiviben, az aszkorbinsav a déli gyümölcsökben (pl: narancs, citrom, grapefruit) valamint a csipkebogyóban, a tokoferol az olajos magokban, flavonoid az eperben, szederben, dióban.
A gyümölcsök minden színben
A „Five a day, the color way”, azaz a “Minden színből naponta többször” mozgalom is arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy amellett, hogy naponta ötször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, ügyeljünk arra, hogy minden színből és fajtából változatosan válasszunk!
Tanácsok a mindennapokra
- Együnk naponta legalább háromszor gyümölcsöt! Válasszunk mindig különböző színű, formájú gyümölcsöt, evvel is színesítve táplálkozásunkat!
- Mindig friss, idénynek megfelelő ép gyümölcsöt válasszunk, és lehetőség szerint mindig tartsunk otthon gyümölcsöket, akár friss, akár fagyasztott formában!
- Fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg a gyümölcsöket!
- Édesség iránti vágyunkat csillapítsuk gyümölcsökkel! Nassolásképpen fogyasszunk friss gyümölcsöket és gyermekeinket is szoktassuk rá erre a jó szokásra!
- Készítsünk smoothiekat (gyümölcsös turmixokat), gyümölcsfagylaltokat, kompótokat és egyéb gluténmentes ételeket a gyümölcsök felhasználásával, házilag!
Reméljük cikkünk elolvasása után első útjuk a gyümölcskosár felé vezet. Üres kosár esetében pedig a gyümölcsös-zöldséges felé!
A különböző gyümölcsökről -csoportoka szedve- részletesen, további cikkeinkben olvashatnak, kövessék figyelemmel bejegyzéseinket!
Kelt:2015.02.19 / Utolsó módosítás: 2015.02.09Kapcsolódó bejegyzések:
Fókuszban a rostpótlás, a déli gyümölcsök bemutatása 1. rész
Korábban már volt szó a rostpótlás fontosságáról a gluténérzékenység esetén. Korábbi sorozatunkat a gyümölcsök bemutatásáról a déli gyümölcsökkel folytatjuk. 1....
Fókuszban a rostpótlás – almatermésű gyümölcsök!
Vízben oldódó vitaminok közül kiváló forrásai a C-vitaminnak, B-vitaminnak, valamint magas élelmi rost tartalmuk, azon belül pektin és cellulóztartalmuk kedvezően...
Zöldségek a napi rutin részeként – cöliákiások rostpótlása 2.
A cöliákia diétájának alapjának a mediterrán diétához hasonlóan a zöldség és gyümölcsfogyasztásnak kellene lennie, nem a feldolgozott, készen vásárolható gluténmentes...