Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Fókuszban a rostpótlás – almatermésű gyümölcsök!

Almatermésű gyümölcsök szerepe a rostpótlásban.

Rostpótlás és az almatermésű gyümölcsök

alma, körte kiváló rostforrások

A megfelelő rostbevitel különösen fontos a cöliákiások étrendjében, mivel egy nem megfelelően összeállított gluténmentes diéta sajnos rostban hiányos is lehet. A további következmények megelőzéseképpen ügyeljünk a megfelelő rostbevitelünkre is!

Korábbi cikkünk “Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök” folytatásaként a gyümölcsök különböző csoportjait mutatjuk be. Legelőször nézzük a leggyakrabban fogyasztott fajtákat, az almatermésű gyümölcsöket!

Gyümölcsök csoportosítása:

Az almatermésű gyümölcsök csoportjába az alma, a körte, a birs és a naspolya tartozik.

Az ide tartozó gyümölcsök áltermését, azaz a magházon kívüli részét fogyasztjuk. Az év végétől egészen a friss tavaszi gyümölcsök megjelenéséig az imént felsorolt gyümölcsök segítenek, hogy az év ezen szakaszában se maradjon el a megfelelő vitamin, ásványi anyag és rostbevitelünk!

Az almatermésű gyümölcsök táplálkozás-élettani jelentősége:

Az almatermésű gyümölcsökről általánosságban elmondható, hogy víztartalmuk 75-90%, szénhidráttartalmuk 5-15%, fehérjetartalmuk kevesebb mint 1g/100g (nem tekinthetőek teljes értékű fehérjeforrásnak), zsiradéktartalmuk pedig elhanyagolható. Vízben oldódó vitaminok közül kiváló forrásai a C-vitaminnak, B-vitaminnak (kivéve a B12), valamint magas élelmi rost tartalmuk, azon belül pektin és cellulóztartalmuk kedvezően befolyásolják az emésztőrendszer működését.

Alma

A Földön egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcs (kb. 45-50 millió tonna/év) az alma, amelynek több mint 15 ezer fajtája ismert. Sokféle típusának köszönhetően egész évben kapható. Alacsony szénhidráttartalmából (7 g/100 g) adódóan kedvelt hozzávalója a cukorbetegek, fogyókúrázók étrendjének.

almás gluténmentes receptek

Almás – gluténmentes receptek

Körte

Az almához viszonyítva magasabb aromaanyag-tartalmú és magasabb cukortartalmú gyümölcs. Utóbbi miatt tárolása is nehézkesebb, ezért hamarabb el kell fogyasztani, azonban édesebb íze miatt jobban alkalmazható az édesség utáni vágy pótlására. Magas rosttartalmából adódóan előnyös székrekedés, hasmenés esetén is.

körtés gluténmentes receptek

Körtés – gluténmentes receptek

Birs

Nyersen édeskés, savanykás ízű. Téli hónapok kedvelt gyümölcse. Ismert édesség a belőle készülő birsalma sajt, melynek elkészítése igen egyszerűen megvalósítható otthon is:

A birsalmát meg kell főzni, kását kell készíteni belőle, majd cukorral, fahéjjal ízesítjük, és tovább főzzük. Ezután folpackkal bélelt formába töltjük és hűtőbe tesszük szilárdulni.

Naspolya

Érdekessége, hogy a gyümölcs utóérő, azaz szüretelés után közvetlenül nem alkalmas fogyasztásra, így az október végén szüretelt gyümölcs karácsonyra válik kellemesen puhává, ezért gyakran találkozhatunk vele az ünnepi asztal díszeként is. Ha egyszer, vagy kétszer megcsípi a dér, az sem baj, mert ebben az esetben utóérés után még édesebb lesz az íze. Magas C-vitamin tartalmából adódóan a téli időszak értékes gyümölcseként tekintünk rá.

Tápanyagtartalmak 100g gyümölcsre vonatkoztatva:

Alma Körte Birs Naspolya
Energia 31 kcal / 130 kJ 52 kcal /218 kJ 42 kcal /176 kJ 55 kcal /231 kJ
Szénhidrát 7 g 12 g 9,1 g 12 g
Fehérje 0,4 g 0,4 g 0,6 g 0,6 g
Élelmi rost 3,7 g 6,2 g 6,4 g 6,3 g
C-vitamin 5 mg 5 mg 10 mg 12 mg
Források:
  • Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat 2005.
  • Rodler Imre: Kalória- és tápanyagtáblázat 2008.

Tipp az gyümölcsök változatos fogyasztására:

  • Tízóraira vagy uzsonnára nyersen, magában, vagy 1-2 db puffasztott rizzsel együttesen
  • Sütemények hozzávalójaként: almás pite, almatorta, körtés tarte tatin, birsalmasajt
  • Magas pektintartalmukból adódóan kiválóan beépthetőek akut emésztőrendszeri megbetegedések esetén például reszelve vagy kompót formájában
  • Ízesítésre: pl reggeli köleskása reszelt almával és fahéjjal ízesítve, vagy néhány vékony gerezd alma az ebéd salátájára halmozva, rizs datolyával ízesítve, esetleg a gyümölcssaláta egyik hozzávalójaként
  • Nassolnivalóként frissen, vagy vékony gerezdekre vágva és kiszárítva (pl. almachips) kiváló csemege
  • Végül és nem utolsó sorban az utóbbi években egyre több helyen találkozhatunk ciderrel, azaz gyümölcsborral, melyek az imént bemutatott gyümölcsökből készülnek, így a gluténmentes diétába beépíthetőek. Persze a cider gyermekeknek nem adható.

Bárhogyan fogyasztjuk a gyümölcsöket, ügyeljünk arra, hogy változatosan fogyasszunk minden fajtából, lehetőleg naponta többször!

Kérdése merült fel?

A rostpótlással kapcsolatban esetlegesen felmerülő kérdéseire dietetikus szakértőnk szívesen válaszol.



Kapcsolódó bejegyzések:

Kezdődik a bogyós termésű gyümölcsök szezonja!
Kezdődik a bogyós termésű gyümölcsök szezonja!

Reggeli müzlibe, turmixba, salátákra, vagy akár egy csodaszép tortához!? Igen, ezek a gyümölcsök akár minden étkezéshez felhasználhatóak, de vajon milyen...

Fókuszban a rostpótlás, a déli gyümölcsök bemutatása 1. rész
Fókuszban a rostpótlás, a déli gyümölcsök bemutatása 1. rész

Korábban már volt szó a rostpótlás fontosságáról a gluténérzékenység esetén. Korábbi sorozatunkat a gyümölcsök bemutatásáról a déli gyümölcsökkel folytatjuk. 1....

Olajos magvak a gluténmentes diétában
Olajos magvak a gluténmentes diétában

A diófélék, olajos magvak glutént NEM tartalmaznak, így a cöliákiások étrendjébe beépíthetőek, de figyeljünk arra, hogy nyomokban se tartalmazzon glutént...

Zöldségek a napi rutin részeként - cöliákiások rostpótlása 2.
Zöldségek a napi rutin részeként – cöliákiások rostpótlása 2.

A cöliákia diétájának alapjának a mediterrán diétához hasonlóan a zöldség és gyümölcsfogyasztásnak kellene lennie, nem a feldolgozott, készen vásárolható gluténmentes...

Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? - Gyümölcsök
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök

Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...

, ,