Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Cöliákiások élelmi rost fogyasztásának felmérése

Amarant egy pszeudogabona azaz álgabona.

Amarant egy pszeudogabona

Összefoglaló oldalunk dietetikusának szakdolgozatából.

Weboldalunk dietetikusa szakdolgozatában a cöliákiások élelmi rost fogyasztását mérte fel, különösen az alternatív gabonafélékre helyezve a hangsúlyt. Kutatásában arra volt kíváncsi, hogy a kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék és az álgabonák mennyire szerepelnek a cöliákiások étrendjében. Kutatásának eredményeit röviden összefoglaltuk az olvasók számára.

A cöliákia nem nőhető ki, de helyes diéta betartásával a bélbolyhok regenerálódhatnak és a cöliákiások teljes életet élhetnek.

Jelenleg a gluténérzékenység egyetlen hatékony kezelése az élethosszig tartó gluténmentes diéta,

amely a búza, árpa, rozs és a nem tiszta zab teljes mellőzését jelenti. Helyettük alkalmazható a rizs, kukorica, burgonya, alternatív gabonafélék (köles, cirok, teff) és a pseudocereáliák (hajdina, amaránt, quinoa).

Kutatásom alapjául személyes tapasztalataim szolgáltak. Mivel jómagam is 3 éves korom óta cöliákiás vagyok, számtalan hozzám hasonló beteg életébe betekintést nyertem a betegcsoportok, klubbok, élelmiszerboltok által és azt vettem észre, hogy a betegek nagy része a természetesen gluténmentes alapanyagok közül a rizst, burgonyát, kukoricát és a speciálisan cöliákiások számára gyártott élelmiszereket fogyasztja, ellentétben a magas tápértékkel rendelkező pseudocereáliákkal, alternatív gabonafélékkel, amelyek változatos formában elkészítve a rostbevitel fedezésében is jelentős szerepet tölthetnének be. Kutatásomban ezt a tényt szerettem volna számadatokkal alátámasztani.

– írja Dékei Zóra.

Naponta 25 g élelmi rost bevitele ajánlott

Egészséges táplálkozási ajánlások szerint az egészség megőrzéséért és betegségek megelőzéséért naponta 25 g élelmi rost bevitele ajánlott, amelyet

  • a naponta többször fogyasztott teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú gabonafélékkel,
  • valamint gyakori gyümölcs és zöldségfogyasztással lehet fedezni.

A hazai lakosság rostbevitele nagyrészt a gabonafélékből és az azok felhasználásával készült termékekből származik.

Mivel a cöliákiásoknak pont azok az alapanyagok a tiltottak, amelyek a hazai lakosság fő rostforrásai, úgy gondolom a diéta ezen területe külön figyelmet érdemel. Dietetikusként fontosnak tartom, hogy az étrend tápanyagösszetételét tekintve ideális legyen, megfeleljen az egészséges táplálkozási ajánlásoknak és a betegek tápláltsági állapota kedvező legyen.

– olvasható a szakdolgozatban.

A vizsgálatban 280 (219 nő, 61 férfi) Magyarországon élő cöliákiás vett részt, és a következő eredmények vonhatóak le belőle:

  • A rostbevitel szempontjából előnyös magos, barna kenyér fogyasztása nem jellemző, ahogy a köretek, lisztek esetében sem a magasabb rosttartalmú változatokat választják a cöliákiások, hanem a hagyományos fehér liszttel/keményítővel készült termékeket.
  • A szénhidrátbevitel fedezéséhez legtöbbször a rizst, kukoricát, burgonyát, és a gluténmentes lisztkeverékeket használják.
  • A kitöltők között a pseudogabonafélék fogyasztása még nem terjedt el, sem liszt, sem köret formájában.
  • Kutatásból kiderült, hogy az alternatív gabonafélék fogyasztási gyakoriságát a lakhely és a diagnózis óta eltelt idő szignifikánsan nem befolyásolja.
pszeudocereáliák fogyasztási gyakorisága, rostbevitel, rostpótlás

A pszeudocereáliák fogyasztási gyakorisága a válaszadók százalékában (%)

A saját kutatásom mellett több külföldi kutatás eredménye is igazolja, hogy a cöliákiások élelmi rost bevitele alacsony, a változtatásokra tehát nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A pseudocereáliák előnyös táplálkozásélettani tulajdonságaikból adódóan a rostfogyasztás egyik alternatívái lehetnek a gluténmentes diétában, arról nem is beszélve, hogy az étrend így változatosabb és tápanyagokban gazdagabb lehet.

– javasolja Dékei Zóra.

A pszeudocereáliák kitűnő rostforrások.

Az amaránt, quinoa és a hajdina is kiemelkedő rosttartalma mellett magas fehérje, vitamin és ásványi anyagokkal rendelkezik, így kitűnő kiegészítői lehetnek az egészséges, változatos, kiegyensúlyozott gluténmentes étrendnek. Változatosan elkészíthető, ízletes ételek készülhetnek felhasználásukkal.

Az amaránt, quinoa és a hajdina is kiemelkedő rosttartalma mellett magas fehérje, vitamin és ásványi anyagokkal rendelkezik, így kitűnő kiegészítői lehetnek az egészséges, változatos, kiegyensúlyozott gluténmentes étrendnek. Változatosan elkészíthető, ízletes ételek készülhetnek felhasználásukkal.

javasolja a dietetikus.

Weboldalunkon korábban már bemutattuk az álgabonákat és a kevésbé ismert alternatív gabonaféléket, melyek hozzájárulhatnak a szükséges rostmennyiség fedezéséhez. Folyamatosan frissülő receptjeink által pedig újabb recepteket próbálhatnak ki ezekkel a különleges gabonafélékkel.Kapcsolódó receptek:

Reggeli köleskása áfonyával - gluténmentes reggeli
Reggeli köleskása áfonyával – gluténmentes reggeli

Indítsuk jól a napunkat! Következő reggeli receptünk alapja a köles, mely kiemelkedő rosttartalmából és kedvező vitamin-, és ásványi anyag tartalmából...

Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér

Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy...

Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel
Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel

Sikérhelyettesítőkkel való első kísérletezésünk eredménye ez a fantasztikus kakaós csiga lett, mely különleges összetevőinek köszönhetően nem csak érzékszerveinknek kedvez, hanem...

Banános muffin teffpehellyel - nem csak cöliákiásoknak!
Banános muffin teffpehellyel – nem csak cöliákiásoknak!

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék sorozatunkban megismert teffből készülő teffpehely az alapja mai gluténmentes receptünknek. Nem csak cöliákiásoknak!

Fahéjas kölesgombócok vaníliasodóval - 40 perc
Fahéjas kölesgombócok vaníliasodóval – 40 perc

A köles a kevésbé ismert gluténmentes gabonák közé tartozik. A mai gombóc elkészítéséhez most kölest használtunk. 40 perc alatt készül el....

Quinoa tabbouleh - gluténmentes saláta recept
Quinoa tabbouleh – gluténmentes saláta recept

A tabbouleh nevű közel-keleti saláta eredetileg bulgurból, azaz búzatöretből készül, de ez bármilyen semlegesebb, lágyabb ízű gabonával, így akár quinoával...

Hajdinalisztes sós palacsinta - gluténmentes
Hajdinalisztes sós palacsinta – gluténmentes

Gluténmentes palacsinta recept. Rendhagyó módon ez a palacsinta sós. A recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom szakácskönyvéből való.Kapcsolódó bejegyzések:

Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? - Gyümölcsök
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök

Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...

, ,