Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A felnőtt korban felismert gluténérzékenység – csendes cöliákia

A lisztérzékenység változatai

gluténérzékenység vizsgálat

Gluténérzékenység vizsgálat utáni dietétikái tanácsadás

A gluténérzékenység – a tejcukor érzékenységhez hasonlóan, bár teljesen más okok miatt – nem egyformán jelentkezik a különböző emberekben. Az elfogyasztott glutén mennyiségétől függően eltérő immunreakciók lehetségesek. Vannak, akik szélsőséges immunválaszt produkálnak a legkisebb mennyiségre is, és vannak, akik bizonyos mértékig képesek tünetmentesen tolerálni.

Ebből a szempontból a megbetegedéseket több csoportra is oszthatjuk:

  • A látens lisztérzékenységben szenvedők gluténmentes diéta után újra tünetek nélkül képesek gluténtartalmú ételeket fogyasztani.
  • A potenciális cöliákia tüneteiben szenvedőknek csak a véréből mutatható ki a megbetegedés, még a bélbolyhok állapotán sem lelhetőek fel a változás nyomai.
  • A tünetek nélküli (csendes cöliákia) betegség-változatok azonban ugyanúgy súlyos következményekkel járnak, mint a látványos tüneteket produkáló változatok.

A felnőtt korban felismert, hosszú ideje fennálló lisztérzékenység következményei

Ez az oka annak, hogy sok gluténérzékeny betegségére csak hosszú idő után derül fény. Sajnos ezekben az esetekben már nem a gluténérzékenység tüneti keltenek gyanút, hanem a különböző szervek, hiányállapot következtében kialakult betegségei világítanak rá a betegségre.

Lisztérzékenységnek ezt a változatát csendes cöliákia néven is szokták emlegetni.

A hosszú távon kezeletlen gluténérzékenység következtében kialakulhat, amelyet korábbi cikkünkben részletesebben érintettük így itt csak felsoroljuk őket:

Az autoimmun megbetegedések sajnos gyakran nem járnak egyedül.
Társult betegségek lehetnek:

A gluténérzékenység okai

A cöliákia kialakulásának okaként leginkább az örökletes tényezőket jelölik meg a kutatások, mivel a családi halmozódás jellemző a betegség előfordulására.
Genetikai kiindulópontként a HLA DQ2 és DQ8 antigéneket sikerült azonosítani, amelyek minden gluténérzékeny szervezetében megtalálhatóak.
Ezek az antigének azonban csak hajlamosítanak a betegségre, hiszen hordozóiknak csak 2%-ban alakul ki valójában az autoimmun megbetegedés.

A gluténérzékenység – cöliákia kezelése szigorú gluténmentes diétával lehetséges.

Jelenleg sajnos gyógyszer vagy oltás még nem létezik a gluténérzékenység megszüntetésére, ezért fontos a betegség felismerése és a felismerés után a szigorú, élethosszig tartó gluténmentes diéta betartása.

Miért nem szabad felfüggeszteni a gluténmentes diétát a diagnosztizált cöliákiásoknak? Cikkünkből ezt is megtudhatja! Hogy kerülheti el a diétahibákat, erre egy cikksorozatból kaphat válaszokat!

Weboldalunk térképes keresőjén gluténérzékenység vizsgálatot végző szakorvosok szaknévsorát találhatja meg – a lista folyamatosan bővül, ezen kívül kérdést is tehet fel szakértőinknek a cöliákiával, diétával kapcsolatban!

Az orvosi konzultáció során javasolt gluténmentes diétához ajánljuk heti frissítésű gluténmentes receptgyűjteményünket.Kapcsolódó bejegyzések:

Cöliákia, mint gluténérzékenység típusai
Cöliákia, mint gluténérzékenység típusai

A világ népességének körülbelül 1%-át érintő betegség a cöliákia. Tudta, hogy a cöliákiának többféle típusa is létezik? Nézzük mit jelentenek...

A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata
A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata

Minden kutatás ez irányban kimutatta, hogy a cöliákiások körében is fordulnak elő cukorbetegek és a cukorbetegek között is vannak gluténérzékenyek....

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Amennyiben Ön is intolerancia miatti felszívódási zavar diagnosztizált, például gluténérzékeny, Önnek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény! Kérje háziorvosa igazolását...

, ,