Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül

fekete erdő pohárdesszert recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes fekete erdő pohárdesszerttel bővült.

Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a sütőt. A desszert alapja császármorzsa lett, amit csak egy serpenyőben kelljen megsütni. Ez lett az alap, amire növényi tejszínhabos csokoládékrém krém, meggy mártás és növényi tejszínhab alternatíva került. Tetejére pedig tej- és gluténmentes csokireszelék. Pillanatok alatt kész, bárérdemes lehűteni, hogy igazán nyári desszertet kapjunk végeredménynek.

Hozzávalók (6 fő):

Császármorzsa alap:

  • 150 g Its us Mimen császármorzsa lisztkeverék
  • 50 g cukor
  • 250 ml víz
  • 1 teáskanál étolaj

Meggy mártás:

  • 300 g meggy
  • 50 ml víz
  • fél citrom reszelt héja
  • ízlés szerin őrölt fahéj

Csokoládé krém:

  • 1 csomag gluténmentes pudingpor
  • 350 ml növényi tejital (most rizsital)
  • 3 evőkanál cukor

Tetejére:

  • 200 ml növényi tejszínhab
  • 1 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint reszelt mentes csokoládé reszelék

Császármorzsa elkészítése:

  • Összekeverjük valamennyi hozzávalót, kivéve az olajat.
  • Kiolajozott forró serpenyőben közepes hőfokon sütjük.
  • Sütés közben fakanállal folyamatos keveréssel süssük meg.
  • Daraboljuk fel kisebb méretűre sütés közben.
  • Ízlés szerinti színre pirítsuk.

Meggymártás:

  • A meggyet mossuk meg és magozzuk ki.
  • Öntsük hozzá a kevés vizet.
  • Mehet bele frissen facsart citromlé is.
  • Főzzük sűrűre.

Csokoládé krém:

  • A növényi ital egy részét kezdjük el forralni.
  • A maradék italhoz adjuk a pudingport és a cukort.
  • Keverjük el alaposan, majd tegyük félre hűlni.
  • Amikor már kihűlt, verjük fel a növényi habot a kevés porcukorral.
  • Ezt óvatosan keverjük bele a csokoládé krémbe.
  • Jöhet a rétegezés.
  • A desszertes poharak aljára elosztva szórjuk a lepirított, felaprított császármorzsát.
  • Erre egy-egy adag meggymártást halmozzunk.
  • Jöhet a csokoládé krém.
  • Halmozzunk rá a növényi tejszínhabot.
  • Reszeljünk rá mentes csokoládé reszeléket.
  • Díszítsük mentalevéllel.

Jó étvágyat!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 30 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes fekete erdő pohárdesszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fekete erdő pohárdesszert recept

gluténmentes fekete erdő pohárdesszert recept

Kategória: , , ,