Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes fekete erdő pohárdesszerttel bővült.
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a sütőt. A desszert alapja császármorzsa lett, amit csak egy serpenyőben kelljen megsütni. Ez lett az alap, amire növényi tejszínhabos csokoládékrém krém, meggy mártás és növényi tejszínhab alternatíva került. Tetejére pedig tej- és gluténmentes csokireszelék. Pillanatok alatt kész, bárérdemes lehűteni, hogy igazán nyári desszertet kapjunk végeredménynek.
Hozzávalók (6 fő):
Császármorzsa alap:
- 150 g Its us Mimen császármorzsa lisztkeverék
- 50 g cukor
- 250 ml víz
- 1 teáskanál étolaj
Meggy mártás:
- 300 g meggy
- 50 ml víz
- fél citrom reszelt héja
- ízlés szerin őrölt fahéj
Csokoládé krém:
- 1 csomag gluténmentes pudingpor
- 350 ml növényi tejital (most rizsital)
- 3 evőkanál cukor
Tetejére:
- 200 ml növényi tejszínhab
- 1 evőkanál porcukor
- ízlés szerint reszelt mentes csokoládé reszelék
Császármorzsa elkészítése:
- Összekeverjük valamennyi hozzávalót, kivéve az olajat.
- Kiolajozott forró serpenyőben közepes hőfokon sütjük.
- Sütés közben fakanállal folyamatos keveréssel süssük meg.
- Daraboljuk fel kisebb méretűre sütés közben.
- Ízlés szerinti színre pirítsuk.
Meggymártás:
- A meggyet mossuk meg és magozzuk ki.
- Öntsük hozzá a kevés vizet.
- Mehet bele frissen facsart citromlé is.
- Főzzük sűrűre.
Csokoládé krém:
- A növényi ital egy részét kezdjük el forralni.
- A maradék italhoz adjuk a pudingport és a cukort.
- Keverjük el alaposan, majd tegyük félre hűlni.
- Amikor már kihűlt, verjük fel a növényi habot a kevés porcukorral.
- Ezt óvatosan keverjük bele a csokoládé krémbe.
- Jöhet a rétegezés.
- A desszertes poharak aljára elosztva szórjuk a lepirított, felaprított császármorzsát.
- Erre egy-egy adag meggymártást halmozzunk.
- Jöhet a csokoládé krém.
- Halmozzunk rá a növényi tejszínhabot.
- Reszeljünk rá mentes csokoládé reszeléket.
- Díszítsük mentalevéllel.
Jó étvágyat!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 30 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes fekete erdő pohárdesszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom csokoládé csokoládé puding cukor étolaj ivóvíz meggy növényi habtejszín alternatíva őrölt fahéj porcukor tej