Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

házi készítésű vaj

vaj receptIri mama egy házi készítésű vajjal lepett meg minket.

Sok videót megnéztem a vaj készítéséről. Követek egy Török hölgyet, nagyon ügyes 👏 tőle tanultam. Kíváncsi voltam, hogy tényleg működik e? Annyira finom lett, jobb mint a bolti.

Hozzávalók (230 gramm):

  • 4 dl tejszín magas zsírtartalmú!

A házi vaj elkészítése:

  • Mint említettem magas zsírtartalmú.
  • Azért fontos, mert akkor lesz megfelelő mennyiségű vaj belőle.
  • Semmi más dolgunk nincs, egy kancsóba felverni a tejszínt.
  • Mikor jó kemény, tovább kell verni.
  • Majd összeáll egy gombócba ,kicsapódik a savó.
  • Ekkor kész a vaj. Egy tálba hideg vizet öntök, beleteszem a vajat, és kimosom, nyomkodom.
  • Addig cserélem a vizet, míg teljesen tiszta nem lesz.
  • Nem kell félni, nem fog szétesni.
  • Ezután megformázva zsírpapírba, vagy zárható dobozba, hűtőszekrényben tárolom.
  • Nagyon finom, jó ízű vaj.
  • Mindenre használható.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 10-15 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom tejszínben (35%-os) 100 g házi készítésű vajban 50 g házi készítésű vajban
Energia 5816 kJ / 1388 kcal 2528 kJ / 604 kcal 1264 kJ / 302 kcal
Zsír 140,0 g 60,9 g 30,4 g
  amelyből telített zsírsavak 100,0 g 43,5 g 21,7 g
Szénhidrát 12,4 g 5,4 g 2,7 g
  amelyből cukrok 12,4 g 5,4 g 2,7 g
Rost 0 g 0 g 0 g
Fehérje 8,8 g 3,8 g 1,9 g
0,32 g 0,14 g 0,07 g

A házi készítésű vaj recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

vaj recept

vaj recept

Kategória: , ,