Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Hogyan étkezzünk fesztiválokon gluténérzékenyként? Mivel érdemes készülni?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által kiadott sajtóközlemény adta az ötletet, hogy felhívjuk a gluténérzékenyek figyelmét néhány veszélyforrásra amelyekre érdemes odafigyelni cöliákiásként még a buli hevében is.

gluténérzékeny fesztivál

A NÉBIH általános tanácsokat fogalmazott meg, amit minden fesztiválozónak érdemes megfogadni, ha valóban élvezni szeretné az eseményt, nem szeretne ételmérgezést vagy valamilyen fertőző betegséget elkapni.

A kifejezetten gluténérzékenyeknek szóló összefoglaló előtt általános érvényű tanácsok:

  • Válogassuk meg kitől és hol vásárolunk ételt, italt!

    • Mindig tiszta, rendezett árustól vegyünk enni és innivalót, ahol
      • minden a helyén van
      • nincsenek rovarok, háziállatok
      • az élelmiszert védik a szennyeződéstől, az időjárástól.
    • Az ideális kiszolgáló:
      • tiszta munkaruhát visel
      • haját lefedi vagy hosszú haját hátraköti
      • kezei ápoltak, tiszták, nincsenek felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme
      • nem dohányzik
      • nem étkezik munka közben.
    • A megbízható árus
      • nem nyúl puszta kézzel az ételhez
      • ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére
      • van, ahol kezet tud mosni és használja is a kézmosót
    • Csak ott vásároljunk, ahol
      • az ételeket lefedve, védetten és kellő hőfokon tárolják
      • a kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel pedig jéghideg
      • nem tárolnak élelmiszereket közvetlenül a földön
      • tányér, tálca, szalvéta tiszta, ahogy az evőeszközök és a poharak is
      • elvárás, hogy az ételárusító hely mellett hulladékgyűjtő legyen kihelyezve
      • fontos a kínálat és az árak, valamint az árusító cég nevének és címének egyértelmű, jól látható kiírása is
  • Vásárlóként magunk is sokat tehetünk az élelmiszer okozta megbetegedések megelőzéséért. Figyeljünk az alábbiakra!

    • Minden étkezés előtt mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő kendőt, folyadékot.
    • Az ételt csak tiszta kézzel vagy inkább tiszta szalvétával fogjuk meg.
    • Kizárólag forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjunk el.
    • A frissen készült, forrón tálalt étel a legbiztonságosabb választás. Tárolni tábori körülmények között különösen kockázatos.
      Jó, ha tudjuk, hogy a tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek, a hidegkonyhai és hűtést igénylő cukrászsütemények fogyasztásának kitelepüléssel járó környezetben nagyobb a kockázata.
    • Ne fogyasszuk el az ételt, ha érzékszervileg elváltozást mutat, ha állott, ránézésre is romlásra gyanús vagy szokatlan ízű. A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel nagyon veszélyes. A melegben a baktériumok az élelmiszerekben elszaporodhatnak és az étel elfogyasztása után megbetegedést okozhatnak.
  • A hőségben fontos az elegendő folyadékbevitel, de nem mindegy, hogy miből iszunk sokat!

    • Fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt.
    • Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabbak leszünk.
    • Energiaitalt ne víz vagy üdítőital helyett igyunk!

Forrás: NÉBIH.hu

  • Soha ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat!

    Az őrizetlenül hagyott italokba party drogokat csempészhetnek amivel elkábítják a gyanútlan szórakozni vágyókat. takarjuk le a poharunkat és fogjuk be az üveg száját, amikor nem iszunk belőle.

Cöliákiásoknak különösen oda kell figyelnie, hogy mit és hol fogyasztanak!

Számtalanszor leírtuk már, de ezt nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a cöliákia (lisztérzékenység) egyetlen ma ismert kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Ezt a diétát nem lehet (TILOS) felfüggeszteni, bármilyen kis mennyiségű glutén bevitele a szervezetbe elindíthatja az autoimmun reakciót ami azonnali tünetek nélkül is súlyosan károsítja a szervezetet  (sorvasztja a felszívódást biztosító bélbolyhokat).

Éppen ezért nagyon fontos a NÉBIH jó tanácsai mellett gluténérzékenyként ezeket is megfogadni:

  • Csak garantáltan gluténmentes étel fogyasszunk el!

    • Részesítsük előnyben az előre csomagolt, összetevőkkel, allergén jelöléssel és esetleg “gluténmentes” felirattal ellátott élelmiszereket. Ezeket vihetjük is magunkkal.
    • A bizonytalan eredetű, ismeretlen összetételű ételeket utasítsuk el!
    • Gondoljunk arra, hogy a gluténszennyezés (pl. nem elkülönített konyha, közös konyhai eszközök edények) még az amúgy gluténmentesnek hitt ételek esetében is okozhatnak nem kívánt glutén bevitelt, ami diétahibának számít!
    • Tipikus diétahiba források a rejtetten glutént tartalmaz(hat)ó ételek (pl. kovászos uborka, sült krumpli, szójaszósz, chips, kukoricapehely, pudingporok, zacskós levesek, csokoládé, fagylalt, jégkrém, gabonás joghurtok, felvágottak fűszerek stb.) Bővebben a diétahibákról ITT olvashat
    • A PALEO az nem biztos, hogy gluténmentes!
  • Vigyázzunk az alkoholos italokkal!

    • Szinte minden sör glutént tartalmaz. Csapolt sört semmiképpen se fogyasszunk! Léteznek kifejezetten gluténmentes sörök is ezeket üvegben kérjük és bizonyosodjuk meg, hogy valóban rajta van-e a gluténmentes jelölés!
    • Az égetett szeszek a gyártás során elvileg gluténmentessé válnak, bár az általunk megkeresett whisky, vodka és gin gyártók erre nem adtak egyértelmű megersősítő választ …
    • Az alkoholos befolyás rontja ítélőképességünket! Még alkohol hatása alatt se feledkezzünk meg a gluténmentes diétánkról!
    • Gluténmentes alkoholos italok, mértékkel fogyaszthatóak
      • fehér, vörös, rozé borok
      • pezsgők
      • rum (cukormelaszból készül)
      • brandy (borpálinka angol elnevezése)
      • gyümölcspálinkák
      • metaxa (görög, vörös szőlőből készített, kissé fűszeres brandy)
      • arrak (nyers cukormelaszból és rizsből készül)
      • szaké (rizspálinka)
      • konyakok, ha borpárlatból készült
      • törkölypálinka/grappa (borkészítés melléktermékeként ismert törkölyből – a törköly a préselés után visszamaradt szilárd szőlőrészek összefoglaló neve – készítik)
  • Önuralom!

    Ne vegyük fel a kesztyűt, ha kissé kapatos barátaink erőszakosan kínálnak (esetleg cikiznek is a diéta miatt) sörrel, gluténtartalmú ételekkel!

Tippek: Werly Nórától a LIFE – Lisztérzékeny Fiatalok Egyesületének elnökétől  a Sziget Fesztivál látogatói részére

  • A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LOÉE) is képviselteti magát a CIVIL SZIGET keretén belül, ahol a LIFE tagjaival hétfőn és kedden lehet majd személyesen találkozni.
  • Vigyünk magunkkal saját készítésű szendvicset, kekszet a biztonság kedvéért.
  • Idén lesz ALDI üzlet is a Szigeten!
    Augusztus 10. és 17. között a 63. számmal jelölt szektorban!

    aldi gluténmentes termékek a sziget fesztiválon

    Kattintson a képre a nagyobb térképért!

  • A korábbi évekhez hasonlóan idén is kint lesz a Szigeten a KOLBice TM akik gluténmentes tölcsérben is kínálnak mini kolbászos snacket.
    kolbice gluténmentes tölcsérben
  • Életmentő lehet éhes gluténérzékenyeknek:
    • főtt kukorica
    • zöldség és gyümölcs, amit kitelepült zöldséges standokon a Szigeten is lehet vásárolni
  • Végszükség esetében széles gluténmentes élelmiszer választék kapható:
    • Auchan Aquincum Óbuda – 1033 Budapest Szentendrei út 115.
    • SPAR üzlet: 1033 Budapest, III. kerület. Köles u. 1.


Kapcsolódó bejegyzések:

CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ®  gluténérzékenyeknek
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek

Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot

Cöliákiásként legyünk óvatosak, bizalmatlanok - ezeket messze kerüljük el!
Cöliákiásként legyünk óvatosak, bizalmatlanok – ezeket messze kerüljük el!

Aki cöliákiás, annak a gyógyszer a gluténmentes diéta - nem megoldás az enzim, a csökkentett glutén tartalmú tészta vagy ősbúzás...

Vásároljunk figyelmesen! 2. Mik lehetnek rejtetten gluténtartalmú ételek?
Vásároljunk figyelmesen! 2. Mik lehetnek rejtetten gluténtartalmú ételek?

Diétahibát okozhatnak a rejtetten gluténtartalmú ételek, amelyek neve vagy felszolgálása alapján nem is gondolnánk, hogy rejtetetten glutént tartalmazhatnak. Néhány újabb...

Guténérzékeny vagy?  Erre figyelj a buli közben!
Guténérzékeny vagy? Erre figyelj a buli közben!

Gluténérzékenyként a bulizás is körültekintést kíván. Fiatalok időnként nem csak becsíphet, hanem felrúghatják a gluténmentes étrend szabályait, akár vétlenül is!...

, , , ,