Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!

E-számokról gluténintoleranciásoknak

Általánosságban elmondható, hogy az E1400 alatti adalékanyagok gluténmentesek.

  • Az E1400-1450 közötti jelöléssel ellátott adalékanyagok keményítők, amelyek már tartalmazhatnak glutént, ezért ezek a termékek abban az esetben nem fogyaszthatóak, ha a glutén, vagy gluténtartalmú gabonaféle fel van tüntetve az élelmiszeren!
  • Tudta, hogy létezik gluténmentes búzakeményítő is, amit a gyártók a gluténmentes termékek esetén is használhatnak adalékként?
  • A gyártó kötelessége feltüntetni az élelmiszer címkéjén a gluténtartalmú gabonafélét!
    A 2014. december 13.-a után gyártott élelmiszerekre már vonatkozik az új jelölési rendelet, amely értelmében a termék összetevői között is ki kell emelni (vastagon szedve vagy aláhúzással) azokat az összetevőket, amelyek valamilyen allergént hordoznak.

Lássuk az E-számok csoportosítását!

  • Antioxidánsok: meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát és késleltetik az oxidációs folyamatokat (pl.: E300 Aszkorbinsav, E207 Alfa-tokoferol)
  • Csomósodást gátló anyagok: megakadályozzák az összetapadást (pl.: E530 Magnézium-oxid)
  • Édesítőszerek: édes ízt adnak (pl.: E950 Aceszulfám K, E951 Aszpartám, E967 Xilit)
  • Emulgeáló sók: homogén szerkezet kialakításában segítenek (pl.: E450 Difoszfátok)
  • Emulgeáló szerek: egymással nem összekeverhető fázisok homogén fázissá tételét teszi lehetővé az élelmiszerekben (pl.: E339 Nátrium-foszfátok, E460 Cellulóz, E471 Zsírsavak mono- és digliceridjei, E491, E492, E493, E 495 – szorbitán-zsírsavészterek)
  • Étkezési savak: savanyú ízt kölcsönöznek vagy növelik az étel savasságát (pl.: E507 Sósav)
  • Fényező anyagok: csillogást adnak az élelmiszernek vagy védőbevonatot biztosítanak (pl.:E524 Nátrium hidroxid)
  • Habzásgátlók: megakadályozzák vagy csökkentik az élelmiszer habzását (pl.: E404 Kálcium-alginát)
  • Hajtógázok, csomagológázok a levegőtől eltérő gázok, melyeket az élelmiszer csomagolása során használnak fel (pl.: E939 Hélium, E941 Nitrogén, E948 Oxigén)
  • Ízfokozók: íz és illat fokozására használt adalékanyagok (pl.:E621 Nátrium-glutamát – tévhitek ellenére gluténmentes! -, E631 Maltol)
  • Kelátképző anyagok: fémionokkal komplexet képeznek (E576 Nátrium glukonát)
  • Lisztjavító/lisztkezelő szerek: lisztekhez, tésztákhoz adják, hogy javítsák a sütési tulajdonságokat (pl.: E517 Ammonium-szulfát, E916 Kalcium-jodát)
  • Nedvesítő szerek:  megvédik az élelmiszert a kiszáradástól (pl.: E1517 Diacetin)
  • Savanyúságot szabályozó anyagok: megváltoztatják, vagy szabályozzák az élelmiszer savasságát vagy lúgosságát (pl.: E500 Nátrium-karbonátok, E507 Sósav)
  • Sűrítőanyagok: növelik az élelmiszerek viszkozitását, a stabilizátorok pedig megakadályozzák az emulziók szétválását (pl.: E410 Szentjánoskenyér liszt is – gluténmentes hiába van a nevében a liszt szó -, E412 Guar gumi, E415 Xantán gumi, E440 Pektin)
  • Szilárdító anyagok: megfelelő állag eléréséért használják (pl.: E520 Alumínium-szulfát)
  • Színezékek: (természetes és mesterséges)(E100-199): ezek általában vagy az étel színét adják, vagy javítják annak színét (pl.: E101 Riboflavinok, E160a Karotinok, E162 Céklavörös)
  • Tartósítószerek: (E200-299): védelmet biztosítanak a kórokozó mikroorganizmusokkal szemben illetve meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát (pl.:E210 Benzoesav, E220 Kén-dioxid, E280 Propionsav)
  • Térfogatnövelő szerek:  növelik az étel térfogatát úgy, hogy gázt szabadítanak fel (pl.: E574 Glükonsav)
  • Tömegnövelő szerek: növelik az élelmiszer tömegét de nem emeli az energiatartalmat (E953 Izomalt)
  • Zselésítő szerek vagy gél képző anyagok: folyékony élelmiszerek sűrítésére, zselésítésére (pl.: E407 Karragén, E440 Pektin)

Cikkünkben példaként említettük meg az adalékanyagokat, az összes E-szám megtalálható itt kereshető formában a NÉBIH weboldalán.

Sok olyan e-számmal (is) rendelkező alapanyag/segédanyag létezik, amelyeket a gluténmentes tészták készítéséhez érdemes is használni a saját konyhánkban is.
Bővebben ebben a sikérhelyettesítőkről itt olvashat.



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes-e a módosított keményítő?
Gluténmentes-e a módosított keményítő?

Számos élelmiszerben megtalálható módosított keményítő. Honnan állapíthatja meg egy cöliákiás, hogy a módosított keményítő gluténmentes-e?

Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?
Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?

Sok cöliákiásban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van szervezetére a gluténmentes diéta. Miért van az, hogy jelentős súlyváltozást...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

, ,