Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

4 praktika a hétköznapokhoz az otthoni gluténszennyezés kivédésére.

 1. Vágódeszka legyen külön a gluténmentes dolgoknak!

  Egy fa vágódeszka csak a GM termékeknek!

  Konyhai eszközök

  Sokszor hallhatunk olyan tanácsokat, miszerint a gluténérzékenyeknek a teljes konyhai felszerelést le kell cserélniük, vagy legalábbis külön eszközt kell mindenből vásárolniuk, hogy elkerülhető legyen a keresztszennyeződés. Valójában azért nem kell ezt tennünk. Vannak konyhai eszközök, amelyek alapos mosószeres mosogatással teljesen letisztíthatóak, míg egyes eszközök felületéről ha nagyon akarjuk sem távolíthatjuk el maximálisan a glutént.

  Nézzük mely eszközöket érdemes külön beszereznünk:

  • Fa konyhai eszközök közül elsősorban a vágódeszka és a fakanál az, ami közvetlenül glutén tartalmú élelmiszerrel érintkezik, így ezekből javasoljuk vásároljanak külön egy-egy darabot, melyet kizárólag a gluténmentes ételek készítésekor használnak. Jelöljék meg ezeket az eszközöket, és tárolják külön helyen.
  • Konyhai gépek esetében azokkal az eszközökkel kell elővigyázatosnak lennünk, melyek közvetlenül glutén tartalmú étellel érintkeznek, mint például a melegszendvicssütő vagy a pirító. Ha még nincs otthon melegszendvicssütőjük és vásárolnának egyet, javasoljuk, hogy olyan készüléket szerezzenek, amely lapja kivehető és jól tisztítható.
   Ha már van otthon melegszendvicssütő, javasoljuk, hogy a gluténmentes szendvicsek sütése előtt béleljük ki a sütőt sütőpapírral és így helyezzük bele a szendvicseket. Ugyanezt a módszert javasoljuk a pirító használatánál is.
 1. Étel tárolás, rendszerezés

  Ahogyan az élelmiszerboltok esetében is, otthon is fontos arra ügyelni, hogy a gluténmentes élelmiszerek el legyenek különítve a glutént tartalmazóktól, tehát a kukoricalisztre ne pakoljuk rá a búzalisztet.

  Ha a külön szekrény nem valósítható meg, javasoljuk, hogy a gluténmentes élelmiszerek kerüljenek a szekrény tetejére és alá, külön polcra a többi termék.
  Lehetőség szerint minden lisztet tároljunk jól záródó dobozban vagy üvegben, és mindegyiket címkézzük fel, így még kisebb a lehetősége annak, hogy a gluténmentes lisztek szennyeződjenek.

  A gluténmentes kenyeret is tároljuk a külön gluténmentesre alakított szekrényben/polcon, ne a többi pékáruval a kenyértartóban.

  Ha a kenyeret lefagyasztjuk szeletenként, mindig címkézzük fel a fagyasztóban is az élelmiszereket.

Ha ezekre a praktikákra odafigyelünk, nem fontos minden lakónak áttérnie a gluténmentes étkezésre! A legfontosabb az, hogy alaposan ismertessük meg családtagjainkkal / lakótársainkkal a diéta fontosságát! Ne feledjük a cöliákia kezelésének egyetlen hatékony módszere az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta! Vonjuk be a gyerekeket is a konyha “átalakításába” , az ételek készítésébe és az egyes adagok kiporciózásába is!

Amennyiben bármilyen kérdése van a gluténmentes diétával kapcsolatban

kérdezze dietetikus szakértőnket! A kérdésekre néhány munkanapon belül megpróbálunk választ adni!

Meséljék el nekünk, mikor okozott nehézséget a gluténnal való keresztszennyeződés kivédése? Facebook oldalunkon várjuk hozzászólásaikat!

Gluténmentes étel rendelési lehetőségek:

Több cég foglalkozik már garantáltan gluténmentes étel házhoz-szállítással. Ez is jó alternatíva lehet. Több céget itt megtalálhat egyben.Kapcsolódó bejegyzések:

Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!
Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!

Mik a teendők a friss cöliákia (gluténérzékenység) diagnózissal a kezünkben? Hova induljunk el először? Mivel kezdjük a gluténmentes életünket?

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

Vendégség gluténérzékenyen
Vendégség gluténérzékenyen

"Ne most diétázz majd ráérsz a jövő héten!” A gluténmentes diéta az nem fogyókúra amit 1-2 alkalommal fel lehet függeszteni....

Gluténmentes konyha megvalósítása - glutén szennyezettség kivédése otthon
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon

A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...

, , , ,