Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

4 praktika a hétköznapokhoz az otthoni gluténszennyezés kivédésére.

gluténszennyezés kivédése a otthon

Kerüljük el a gluténszennyezést otthon is!

Frissen diagnosztizált cöliákiások figyelem!

Összeszedtünk néhány hétköznapi esetet, amikre érdemes odafigyelni a véletlen gluténszennyezés kivédése érdekében.

Legújabb összeállításunkban azokra a gluténérzékenyekre gondoltunk, akik egyedül diétáznak a háztartásban a többi “normálisan” étkező családtagjuk mellett.

  • Mennyire lehet valóban gluténmentes így egy étkezés?
  • Mi legyen a többi lakótárssal, étkezzenek ők is gluténmentesen?
  • Mik a leggyakoribb hibák az otthoni étkezések során?

Íme néhány eset, melynél nem árt az elővigyázatosság!

  1. Sütés-főzés

    Amennyiben az egész társaság nem étkezik gluténmentesen, az ételek készítése során általános szabályként javasoljuk, hogy mindig a gluténmentes változatot készítsük el először, majd utána a glutén tartalmú alapanyagokkal készülteket. Ilyen ételre jó példa a rántotthús, melyből először a gluténmentes morzsával készültet panírozzuk be először, majd ezt süssük ki az olajban is, majd ha ez kész, akkor folytassuk a többi hússzelettel.

    Száraztésztát tartalmazó étel készítésekor a gluténmentes tésztát többi tészta készítése előtt, vagy azokkal párhuzamosan, de külön edényzetben készítsük el! Fontos, hogy a tészta keverésekor, szedésekor is mindig külön eszközt használjunk! A tészta leöblítésénél is mindig ügyeljünk arra, hogy először a gluténmentes száraztésztát szűrjük le, majd utána a glutén tartalmút

    Ha már a sütés-főzés során sikerült elkerülnünk a keresztszennyeződést, tálaláskor is ügyeljünk a teljes gluténmentességre!
    A gluténmentes ételekhez készítsünk külön tálalóeszközöket és azokat ne használjuk a többi ételnél. (pl. főtt tészta, főzelék, leves, rántotthús, stb.)

  2. Kenőzsiradékok, szendvicskrémek, mártogatósok kérdése

    Bizonyára sokunkkal előfordult már az, az eset, hogy egy közös reggeli során a vaj/margarin vagy épp egy ízletes krém úgy jutott el hozzánk, hogy az már tiszta morzsa volt.
    Ahhoz, hogy megelőzzük ezeket az eseteket, a következőket ajánljuk:

    • Tálaljunk külön kenőzsiradékot/szendvicskrémeket a gluténmentesen étkezők számára egy kisebb edénybe.
    • Kérjünk meg mindenkit az asztalnál, hogy egy tiszta evőeszköz segítségével szedjen a saját tányérjára, majd onnan kenje meg szendvicsét, vagy mártogassa a nachost.
    • Tartsunk a hűtőben külön egy olyan vajat vagy margarint, amelyet csak a gluténérzékenyek fogyasztanak és jelöljük is meg azt.

További tippek a gluténszennyezettség elkerüléséről a következő oldalon olvashatóak.



Kapcsolódó bejegyzések:

Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!
Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!

Mik a teendők a friss cöliákia (gluténérzékenység) diagnózissal a kezünkben? Hova induljunk el először? Mivel kezdjük a gluténmentes életünket?

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

Vendégség gluténérzékenyen
Vendégség gluténérzékenyen

"Ne most diétázz majd ráérsz a jövő héten!” A gluténmentes diéta az nem fogyókúra amit 1-2 alkalommal fel lehet függeszteni....

Gluténmentes konyha megvalósítása - glutén szennyezettség kivédése otthon
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon

A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...

, , , ,