4 praktika a hétköznapokhoz az otthoni gluténszennyezés kivédésére.
Frissen diagnosztizált cöliákiások figyelem!
Összeszedtünk néhány hétköznapi esetet, amikre érdemes odafigyelni a véletlen gluténszennyezés kivédése érdekében.
Legújabb összeállításunkban azokra a gluténérzékenyekre gondoltunk, akik egyedül diétáznak a háztartásban a többi “normálisan” étkező családtagjuk mellett.
- Mennyire lehet valóban gluténmentes így egy étkezés?
- Mi legyen a többi lakótárssal, étkezzenek ők is gluténmentesen?
- Mik a leggyakoribb diétahibák az otthoni étkezések során?
Íme néhány eset, melynél nem árt az elővigyázatosság!
-
Sütés-főzés
Amennyiben az egész társaság nem étkezik gluténmentesen, az ételek készítése során általános szabályként javasoljuk, hogy mindig a gluténmentes változatot készítsük el először, majd utána a glutén tartalmú alapanyagokkal készülteket. Ilyen ételre jó példa a rántotthús, melyből először a gluténmentes morzsával készültet panírozzuk be először, majd ezt süssük ki az olajban is, majd ha ez kész, akkor folytassuk a többi hússzelettel.
Száraztésztát tartalmazó étel készítésekor a gluténmentes tésztát többi tészta készítése előtt, vagy azokkal párhuzamosan, de külön edényzetben készítsük el! Fontos, hogy a tészta keverésekor, szedésekor is mindig külön eszközt használjunk! A tészta leöblítésénél is mindig ügyeljünk arra, hogy először a gluténmentes száraztésztát szűrjük le, majd utána a glutén tartalmút
Ha már a sütés-főzés során sikerült elkerülnünk a keresztszennyeződést, tálaláskor is ügyeljünk a teljes gluténmentességre!
A gluténmentes ételekhez készítsünk külön tálalóeszközöket és azokat ne használjuk a többi ételnél. (pl. főtt tészta, főzelék, leves, rántotthús, stb.) -
Kenőzsiradékok, szendvicskrémek, mártogatósok kérdése
Bizonyára sokunkkal előfordult már az, az eset, hogy egy közös reggeli során a vaj/margarin vagy épp egy ízletes krém úgy jutott el hozzánk, hogy az már tiszta morzsa volt.
Ahhoz, hogy megelőzzük ezeket az eseteket, a következőket ajánljuk:- Tálaljunk külön kenőzsiradékot/szendvicskrémeket a gluténmentesen étkezők számára egy kisebb edénybe.
- Kérjünk meg mindenkit az asztalnál, hogy egy tiszta evőeszköz segítségével szedjen a saját tányérjára, majd onnan kenje meg szendvicsét, vagy mártogassa a nachost.
- Tartsunk a hűtőben külön egy olyan vajat vagy margarint, amelyet csak a gluténérzékenyek fogyasztanak és jelöljük is meg azt.
További tippek a gluténszennyezettség elkerüléséről a következő oldalon olvashatóak.
Kelt:2015.04.03 / Utolsó módosítás: 2021.03.14A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!
Mik a teendők a friss cöliákia (gluténérzékenység) diagnózissal a kezünkben? Hova induljunk el először? Mivel kezdjük a gluténmentes életünket?
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...
Vendégség gluténérzékenyen
"Ne most diétázz majd ráérsz a jövő héten!” A gluténmentes diéta az nem fogyókúra amit 1-2 alkalommal fel lehet függeszteni....
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon
A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...