Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Ok nélkül ne hagyjuk el a glutént az étrendünkből!

Egy a BMJ című szaklapban közzétett tanulmány szerint, ha valaki mindenféle orvosi javaslat, illetve pontos diagnózis nélkül kezd el gluténmentesen táplálkozni, az nem, hogy nem javít az egészségén, de még inkább árthat is neki.

Először fontos megemlíteni, hogy gluténérzékenység gyanú esetén TILOS belekezdeni a gluténmentes étrendbe korrekt orvosi diagnózis hiányában, ugyanis a már megkezdett diéta téves diagnózishoz vezethet. Ez nem csoda, hiszen a cöliákia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) egyetlen ma ismert kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. A diéta hatására regenerálódik a károsodott vékonybél, megszűnnek a hiánybetegségek és normalizálódik a vérkép is – ezért nem lesz kimutatható a betegség. Pont ezért is veszélyes az öndiagnózis. Forduljunk szakemberhez – háziorvos, gasztroenterológus vagy végeztessünk magán úton laborban cöliákia paneles vérvizsgálatot!

gluténmentes diéta káros annak aki nem gluténérzékeny

A BMJ című szaklapban közzétett tanulmány szerint:

A glutén a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje, amely a gluténérzékenyeknél (régi nevén: lisztérzékenyeknél) gyulladásos immunreakciót válthat ki. Amint arról a kutatást vezető dr. Andrew Chan, a Harvard Egyetem orvosi karának szakembere beszámolt, ezeknél az embereknél autoimmun reakció alakul ki a fehérjére (gluténra), sőt, megnő a szívbetegség kockázata is, ám gluténmentes étrenddel mindez elkerülhető.

Ugyanakkor, ha valaki nem szenved a cöliákiától és minden ok nélkül hagyja el az étrendjéből a glutént, azzal megfosztja szervezetét számos értékes tápanyagtól – és úgy tűnik, hogy megnöveli a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A vizsgálat során a szakemberek 1986 és 2010 között kísértek figyelemmel közel 65.000 nőt és több mint 45.000 férfit szerte az Egyesült Államokban, és a gluténfogyasztásuk mértéke alapján öt csoportba sorolták őket. Ezután kiszámolták, mekkora arányban alakult ki az egyes csoportokban szívbetegség az eltelt időtartam alatt. Első ránézésre az eredmények azt mutatták, hogy a legalacsonyabb és a legmagasabb glutén mennyiséget fogyasztók között nem volt lényeges különbség (azaz úgy tűnt, hogy a gluténnak nincs hatása a szívbetegségre). Ha azonban az úgynevezett finomított gabonák fogyasztását is figyelembe vették, akkor már kiderült, hogy akik a legkevesebb glutént ették, 15 százalékkal magasabb eséllyel lettek szívbetegek, mint azok, akik a legtöbbet.

A kutatás alapján a szakembere azt feltételezik, hogy a glutént ok nélkül elkerülők a teljes kiőrlésű gabonaféléket is elkerülik, ez okozhatja a szívbetegség megnövekedett kockázatát.

Amennyiben nem igazoltan gluténérzékeny, ne térjen át a gluténmentes étrendre

Mindennek fényében a szakemberek azt javasolják, hogy indokolatlanul senki ne hagyja el az étrendjéből a glutént, ha pedig akár diagnózis alapján, akár önként mégis így tesz, akkor fogyasszon kellő mennyiségű rostot, melyek glutén nélkül elsősorban a garantáltan gluténmentes zabból vagy a barna rizsből nyerhetők ki.

Forrás: healthday.com

gluténmentes receptek barna riszliszttel


Kapcsolódó bejegyzések:

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

Rostpótlás és a gluténérzékenység
Rostpótlás és a gluténérzékenység

Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...

Növeli a koszorúér-betegség veszélyét a gluténérzékenység
Növeli a koszorúér-betegség veszélyét a gluténérzékenység

Egy ameriakai kutatás szerint a gluténérzékenyeknek nagyobb az esélyük, hogy infarktus éri őket, mint az egészséges embereknek. A kutatás eredmények...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, , , ,