Borleves –Gluténmentesen Íz-Lik
- 1 liter félédes / édes fehérbor
- 1 rúd fahéj
- 4 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 2 db szegfűbors
- 4 db M-es méretű tojássárgája
- ½ citrom leve
- 4-6 evőkanál cukor
Tetejére:
- 200 ml tejszín
- 1 csipet fahéj
Elkészítés:
- A bort a fűszerekkel, a citrom levével forraljuk fel.
- A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral.
- A habos tojáshoz folyamatos keverés mellett csurgassuk a bort. Nagyon fontos, hogy ne a tojást keverjük a forró borhoz, mert rögtön megsül és borban sült rántottát ehetünk.
- Tegyük vissza a levest a tűzhelyre és közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg egy kissé besűrűsödik.
- A tejszínt a fahéjjal verjük kemény habbá.
- A levest fogyaszthatjuk melegen és hidegen egyaránt habgaluskával tálalva.
Elkészítési idő: 30 perc
Jó étágyat hozzá!
Allergének: tojás; tej
Tipp: tejmentes diétában a tejszín helyett használjunk nyugodtan növényi tejszínhelyettesítőt
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adagban |
Energia | 4844 kJ / 1156 kcal | 1320 kJ / 315 kcal |
Zsír | 78 g | 19,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 6,4 g | 1,6 g |
Szénhidrát | 90 g | 22,5 g |
amelyből cukrok | 67,6 g | 16,9 g |
Rost | 0 | 0 |
Fehérje | 15,2 g | 6,8 g |
Só | 0 | 0 |
Az borleves Kohári Évától a Gluténmentes-Ízlik bloggerétől kaptuk és a recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bor citrom cukor fahéj karácsonyi GM receptek leves szegfűszeg tojássárgája