Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Vica epres gluténmentes pite receptje

epres gluténmentes pite recept

Hozzávalók 1 epres gluténmentes pitéhez (kb. 10 – 12 szelet):

Tésztához:

  • 250 g rizsliszt
  • 1 nagy tojás
  • 120 g olvasztott *vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • csipet só

Krémhez:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 fél tasak vaníliás pudingpor
  • 1 fél tasak epres pudingpor
  • 2 dl *tej
  • 1 dl *tejszín
  • 500 g eper

Elkészítés:

  • a tészta hozzávalóit gyúrjuk össze egy pici vízzel, hogy ne ragadjon
  • az összegyúrt tésztát csomagoljuk folpackba fóliába és tegyük a hűtőbe 30 percre
  • 200 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg pihen a tésztánk
  • fél óra elteltével vegyük ki a tésztát, és lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd tegyük a tésztát a piteformába
  • tegyük a sütőbe és 200 °C-on 25-30 percig süssük
  • a tésztát hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a krémet
  • a krémhez a puding porokat és a cukrot keverjük el, majd adjuk hozzá a tejet és a tejszínt is
  • az epret turmixoljuk össze
  • melegítsük a pudingos, tejes krémet és amikor kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a turmixolt epret
  • főzzük sűrűre a krémet, majd ha elég sűrűnek találjuk, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni
    epres gluténmentes pite recept
  • a kihűlt krémet a pite tetejére simítsuk rá
  • tegyük a hűtőbe az elkészült pitét minimum 3 órára, hogy megdermedjen a teteje
  • szeletelt eperrel díszítsük

* Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes változatokat!

Tápanyagtartalom az egészben 12 szelet esetén 1 szeletben
Energia 10.307 kJ/ 2.460 kcal 859 kJ / 205 kcal
Zsír 119,9 g 10,0 g
  amelyből telített zsírsavak 95,5 g 8,0 g
Szénhidrát 291,6 g 24,3 g
  amelyből cukrok 77,9 g 6,5 g
Rost 11,8 g 1,0 g
Fehérje 36,5 g 3,0 g
2,43 g 0,20 g

Az epres gluténmentes pitét Horváth Éva – Vica készítette és a recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: ,