Vica epres gluténmentes pite receptje
Hozzávalók 1 epres gluténmentes pitéhez (kb. 10 – 12 szelet):
Tésztához:
- 250 g rizsliszt
- 1 nagy tojás
- 120 g olvasztott *vaj
- 1 evőkanál porcukor
- csipet só
Krémhez:
- 2 evőkanál cukor
- 1 fél tasak vaníliás pudingpor
- 1 fél tasak epres pudingpor
- 2 dl *tej
- 1 dl *tejszín
- 500 g eper
Elkészítés:
- a tészta hozzávalóit gyúrjuk össze egy pici vízzel, hogy ne ragadjon
- az összegyúrt tésztát csomagoljuk folpackba fóliába és tegyük a hűtőbe 30 percre
- 200 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg pihen a tésztánk
- fél óra elteltével vegyük ki a tésztát, és lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd tegyük a tésztát a piteformába
- tegyük a sütőbe és 200 °C-on 25-30 percig süssük
- a tésztát hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a krémet
- a krémhez a puding porokat és a cukrot keverjük el, majd adjuk hozzá a tejet és a tejszínt is
- az epret turmixoljuk össze
- melegítsük a pudingos, tejes krémet és amikor kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a turmixolt epret
- főzzük sűrűre a krémet, majd ha elég sűrűnek találjuk, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni
- a kihűlt krémet a pite tetejére simítsuk rá
- tegyük a hűtőbe az elkészült pitét minimum 3 órára, hogy megdermedjen a teteje
- szeletelt eperrel díszítsük
* Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes változatokat!
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szelet esetén 1 szeletben |
Energia | 10.307 kJ/ 2.460 kcal | 859 kJ / 205 kcal |
Zsír | 119,9 g | 10,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 95,5 g | 8,0 g |
Szénhidrát | 291,6 g | 24,3 g |
amelyből cukrok | 77,9 g | 6,5 g |
Rost | 11,8 g | 1,0 g |
Fehérje | 36,5 g | 3,0 g |
Só | 2,43 g | 0,20 g |
Az epres gluténmentes pitét Horváth Éva – Vica készítette és a recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor eper epres puding pite rizsliszt tejszín tojás torta vaj vanília puding