Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Karácsonyi hangulatú gluténmentes almás pite

A férjem hetek óta nyúz, hogy ő almás pitét enne. Enyhe célzással, naponta állít be több tucat almával, én meg csak húztam, halogattam itt a karácsonyi készülődés közepette ezt a pite dolgot. Mire észbe kaptam, az almák kissé kezdtek kókadni, fonnyadni, kénytelen voltam beadni a derekam és nekiestem ennek a pitének. Most már boldog vagyok, hogy hagytam magam meggyőzni, csak egy kis problémám van vele: nem tudom abbahagyni az evést.
gluténmentes almás pite recept

De hogy a karácsonyi hangulat megmaradjon, úgy döntöttem kis csillagokkal dekorálok, amikre egy-egy fél diócska kerül. A fahéj, az alma és a sült dió illata tölti be az egész házat, mindezt tetézi, a férjem forralt bora épp egy időben készült el a gluténmentes süteménnyel.

gluténmentes almás pite recept - gluténmentes süteményHozzávalók a tésztához (20 szelethez elegendő egy 24×36 cm tepsiben):

  • 500 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék
  • 100 g kristálycukor
  • 250 g Rama margarin *
  • 1 db egész, közepes „M-es” méretű tojás
  • 1 evőkanál 20%-os tejföl *

A töltelékhez:

  • 1,5 kg reszelt alma
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa a töltelék alá
  • 1 felvert tojás a lekenéshez
  • dió a díszítéshez

Elkészítés:

  • Először a tölteléket készítettem el. A férjemmel és a lányommal megpucoltattam és lereszeltettem az almát. Kinyomkodtam a levét és egy nagy lábosban a cukorral és fahéjjal pár percet dinszteltem.
  • A lisztet és a cukrot összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal.
  • A tojással és a tejföllel egynemű tésztát gyúrunk.
  • A tésztából lecsíptem egy maréknyit a díszítéshez, a nagyobb darabot két egyenlő részre osztottam.
  • Akkora sütőpapírt vágtam ki, amekkora pont belefér a tepsibe, ezen nyújtottam ki az alsó lapot, így nagyon könnyű volt átemelni a tepsibe.
  • Az alsó lapot megszórtam a zsemlemorzsával és elosztottam rajta az almás tölteléket.
  • Lisztezett felületen kinyújtottam a második lapot és óvatosan átemeltem az alma tetejére.
  • A tetejét lekentem felvert tojással és villával picit megszurkáltam.
  • A maradék tésztából csillagokat szaggattam a tetejére, lekentem tojással és mindegyik tetejére egy fél diót tettem.
  • 170 °C fokon, hőlégkeveréssel 40 percet sütöttem.

Elkészítési idő: 80 perc

Nehézségi szint: kezdő

* laktózmentes élelmiszer felhasználásakor tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják a pitét.

Tápanyagtartalom az egészben 20 szelet készítésekor
1 gluténmentes almás pitében
Energia 4140 kcal / 17264 kJ 207 kcal / 863 kJ
Fehérje 49,7 g 2,5 g
Zsír 140,1 g 7,0 g
  amelyből telített zsírsavak 31,1 g 1,6 g
Szénhidrát 642,2 g 32,1 g
  amelyből cukrok 458,8 g 22,9 g
Rost 74,0 g 3,7 g

A gluténmentes almás pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes almás pite recept

Kategória: , , ,