Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben
A kukorica és a rizs mellett a gluténmentes diéta legismertebb, legtöbbet fogyasztott alapanyaga a burgonya, vagy ahogyan a köznyelvben említjük, a krumpli (egyéb elnevezések: kolompér, krumpér, kukulyó, bolyóka, grulya, tojórépa, pityere, svábtök, pityirkó, földimagyaró stb.), illetve az abból készült főzést – sütést segítő gluténmentes termékek.
A burgonya minden háztartásban megtalálható!
A számtalan helyen termesztett növény ma szinte minden háztartásban megtalálható többek között kedvelt íze, könnyű beszerezhetősége, megfizethető ára és egyszerű elkészíthetősége miatt.
A burgonya (Solanum tuberosum L.) eredetileg Amerikából, az Andok magasabb fekvésű vidékeiről származik, ahonnan a 16. században került át Európába, kereskedők által. Ma már világszerte széleskörűen termesztik főként gumójának magas keményítőtartalma miatt. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyszeriparban, a mezőgazdaságban és a szeszgyártásban is használják. Hazánkban az egy főre jutó burgonyafogyasztás 60-65 kg/év.
Ismerjük meg jobban a burgonyát, és ne féljünk a szénhidráttartalmától!
100 g burgonya tápanyagtartalma
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Élelmi rost |
94 kcal /395 kJ | 2,5 g | 0,2 g | 18,5 g | 3 g |
- Növényrendszertanilag a burgonyafélék családjába tartozik.
- A nyers nyári burgonyában található a legtöbb C-vitamin, míg a hőkezelt változatok közül a héjában sült tartalmazza nagy mennyiségben.
Ezen kívül sok B1- és B2-vitamin, kálium és foszfor található benne.
A burgonya szinte minden diétába beilleszthető:
- Gluténérzékenyek számára káros sikért (glutént) nem tartalmas, ezért beépíthető a gluténmentes diétába is.
- Aránylag magas káliumtartalma segíti az egészséges szívműködést.
Érdekességek a burgonyáról:
- A nyers burgonya csökkenti a szem körüli duzzanatot
- A nyers levét pattanások kezelésére is használják.
- Az édesburgonya nem a burgonyafélék családjába tartozik, csupán hasonló kinézete miatt nevezik így (nevét a burgonyához hasonló gumóiról kapta).
Az édesburgonyának vagy batátának nagy a szénhidrát-, fehérje-, béta karotin-, B6- és C-vitamin-tartalma.
Igen sokféleképpen felhasználható alapanyag, készíthető belőle- köret, sütve vagy pürésítve egyaránt
- alapja lehet krémleveseknek
- de akár süteményekben (a sütőtökhöz hasonlóan)is kiválóan helytáll.
A cikk a második oldalon folytatódik! Lapozzon! Receptekkel!
Kelt:2014.12.03 / Utolsó módosítás: 2015.09.15A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Édes burgonya azaz a batáta
Miért ne fogyasszuk nyersen az érdes burgonyát azaz a batát? Miért jó, ha megfőzzük? Mire jó? Mi köze van a...
Burgonya allergia
A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...
Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!
Számos olyan kényelmi termék is tartalmazhat glutént vagy a készítése során szennyeződhet gluténnal, amire nem is gondolnánk. Diétahiba lehet a...
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...