Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Édes burgonya azaz a batáta

Az édesburgonya – más néven batáta – sokoldalúan felhasználható zöldségféle, akár önmagában, köretként, vagy ételek, sütemények alkotórészeként, akár reggelire, ebédre, vacsorára is betervezhető étrendünkbe.

Az édes burgonya utóbbi években nálunk is közkedvelt zöldségféle lett.

batáta, édes burgonya | gluténmentes alapanyag

Batáta – édes burgonya

Szélesebb körben való felhasználását akadályozhatja, hogy nem tartozik az „olcsóbb” élelmiszerek közé, 1 kg édesburgonya ára: 700 Ft – 1.000 Ft is lehet.

Sok helyen említik „szuper” zöldségfélének.

Ízében, zamatában változatos módon történő felhasználásában, valóban sokszínű, és finom zöldség, de tápanyagtartalom és betegség megelőző hatás tekintetében túlzó állításokkal is találkozhatunk. Az édesburgonyán kívül, még sokféle értékes tápanyagtartalmú, zöldségféle létezik.

A változatosan összeállított étrend részeként tervezzük étlapunkra.

A legfontosabb információk a batátáról

Egyes helyeken a burgonya rokonaként említik, de nem az.

Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának…

Forrás: Növényhatározó

Az édesburgonya gluténmentes

  • Ez a gluténmentes növény a trópusi, szubtrópusi vidékeken mindenhol megtalálható, sok országban az egyik alapvető élelmiszer. A mérsékelt égövön, így nálunk is egynyári növény. Hazánkban a Dél Alföld megyéiben termesztik.
  • A trópusokon évelő zöldségféle, ahol az egyik kedvelt fajtája a fehér húsú batáta. Az édesburgonya húsának színe árnyalataiban eltérő lehet, és már a héj színe is utal a hús színére. Ami lehet: fehér, sárgás, narancssárga, mély narancs, vörösesbarna, és még lila is.
  • A növény úgynevezett módosult gyökerét fogyasztjuk, ami szénhidrátban gazdag „tároló gyökér”. A termesztés helyétől függően a szénhidrát tartalmon belül a keményítő, és a cukor aránya eltér egymástól. A mérsékelt égövön magasabb a keményítő tartalom a cukortartalomnál. A trópusokon termesztet batátában a cukor tartalom magasabb a keményítőnél.

Nyers édesburgonya néhány tápanyagáról / 100g

Szénhidrát 20,2 g / 100 g
  amelyből cukrok (szacharóz, glükóz, fruktóz) 4,2 g / 100 g
  amelyből keményítő 12,65 g / 100 g
Rost (nem nevezhető kiemelkedő rostforrásnak) 3 g / 100 g
Glikémiás index (GI) közepes, ami hőkezelés hatására változik, magasabb lesz,
tehát nem tartozik a lassan felszívódó szénhidrátok közé, legfőképpen főzve és pl. pürésítve.
61-70
Növényi fehérjetartalma alacsony: 1,6 g / 100 g

A batáta vitamin és ásványi anyag tartalma – amit érdemes megemlíteni

  • Béta karotin tartalma kiemelkedően magas – a sárgahúsúakban legfőképpen, 8509 μg / 100 g (béta karotin az A- vitamin elővitaminja, provitaminja, májunk alakítja át A-vitaminná).
  • C-vitamintartalom tekintetében nagyon eltérő adatokkal találkozhatunk, de a német, és USA tápanyagtáblázatokban: 2,4 mg / 100 g.
    Ez alapján C-vitamin forrásnak sem tekinthető. Néhány, túlzóan magas C-vitamin tartalmat is találunk az internetes cikkekben: 15 mg – 30 mg / 100 g. Főzés, sütés során a C-vitamintartalom csökken.
  • Megemlíthető még pantoténsav (B5 vitamin), és piridoxin (B6 vitamin) tartalma, mely a napi beviteli érték (INBÉ / RDA) kb. 16 százaléka.
  • Az ásványi anyagok közül 25 mg / 100 g magnéziumot tartalmaz, a napi beviteli érték kb. 12 százaléka.

Az édesburgonya feldolgozása igen sokrétű

  • liszt (Az édesburgonyából készült lisztből gluténmentes kenyér süthető, illetve lisztkeverékek alkotórésze lehet.)
  • keményítő
  • szeszes ital
  • köret (párolva, sütve, főzve)
  • leves
  • sütemények alkotórészeként (édes sütikhez is lehet)
  • kandírozva: az Egyesült Államokban nagyon népszerű, de már nálunk is találkozhatunk készítési recepttel az interneten.
  • Nyersen ne fogyasszuk, mert úgynevezett tripszin-inhibítorokat (fehérje-emésztést gátló anyagokat) tartalmaz, melyek hőhatásra inaktiválódnak, elvesztik hatásukat.
  • Az édesburgonya nagyon érzékeny zöldség, vásárlás után tároljuk hűvös, szellős helyen, nem szabad hűtőbe rakni. Főzött állapotban, hűtőszekrényben több napig eltartható. Legelőnyösebb a közepes méretűek megvétele.

Néhány recept ötlet:



Kapcsolódó receptek:

Sült édesburgonyaleves
Sült édesburgonyaleves

Egyszerű, vitaminban gazdag gluténmentes leves, csupán néhány hozzávalóból.

Édesburgonyachips – egészséges falat
Édesburgonyachips – egészséges falat

Cseréljük le a bolti, magas só (nátrium) és zsiradéktartalmú chipseket és falatozzunk házi készítésűeket! Készítsük el vendégváró harapnivalónak, vagy akár...

Fűszeres karaj lila hagymás édesburgonyával
Fűszeres karaj lila hagymás édesburgonyával

Gluténmentes főétel recept. Köretnek édesburgonyát használtunk, hogy gluténérzékeny betegek nyugodtan is fogyaszthassák.

Források: Sweet_potato; USDA.gov; Terebess; Alimento.blog;

Nógrádi Katalin dietetikus



Kapcsolódó bejegyzések:

Burgonya, a cöliákiában - gluténérzékenységben
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben

Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...

Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag

Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...

Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs

Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...

, , ,