Az gyomor- bélrendszeri tüneteket okozó problémák csoportosítása
Az élelmiszerekkel szembeni érzékenységek között a köztudatban nagy a kavarodás, és a nevek bizony gyakran félrevezetőek lehetnek.
A legtöbbnek van egy valami-érzékenység formátumú neve, amely hol ártalmatlan és veszélyes következmények nélküli emésztési nehézséget takar (pl. tejcukor érzékenység), hol allergiát, ami kifejezetten veszélyes is lehet (pl. tejfehérje allergia, amelyet tejérzékenységnek is hív hibásan a köznyelv), hol pedig autoimmun betegséget, ilyen a gluténérzékenység vagy elavult, de még ma is gyakran használatos más néven lisztérzékenység (ez az elnevezés inkább a gabonaallergiára lenne megfelelő).
Érzékenység? Intolerancia? Allergia? Autoimmun betegség?
Az emberi szervezet sokféle táplálékkal mutathat összeférhetetlenséget. Nem mindegy ugyanakkor, hogy ez az összeférhetetlenség
- allergiás reakciókban
- gyomor- bélrendszeri zavarokban
- önmaga ellen való fordulásban (autoimmun-reakciók)
mutatkozik meg.
Nagyon fontos a különféle tünetcsoportok közötti különbséggel tisztában lenni, hiszen a pontos tudáson akár emberélet is múlhat!
Az ételallergia akár halálos is lehet!
A különféle ételallergiák olyan súlyos tüneteket is kiválthatnak, amelyekbe a beteg akár percek alatt is belehalhat, míg a tejcukor-intolerancia (laktózérzékenység) csupán kényelmetlen tüneteket okoz.
Az autoimmun betegségek – gluténérzékenység is – hosszabb távon járhatnak nagyon súlyos következményekkel.
A gluténérzékenység köznyelvi nevei között szerepel a lisztérzékenység is, amely elnevezés több szempontból sem pontos: ennél a betegségnél a betegek konkrétan a liszt egyik fehérjéjére, a gluténre érzékenyek (amely egyébként nem csak a búzában fordul elő), amely érzékenység súlyos immunológiai reakciót vált ki.
A gluténérzékenységet fontos megkülönböztetnünk a gabonallaergiától.
A gabonaallergia következtében a beteg a gabona különféle fehérjéire (albumin, glutén és globulin) ad allergiás reakciókat.
Tény, hogy a gabonaallergiában is lehet a glutén ludas, de egyrészt a gluténérzékenység nem allergiás reakció, másrészt a gabonaallergia az említettek közül több fehérjére vonatkozhat (és általában vonatkozik is).
A gabonaallergia tünetei hasonlóak a többi allergiás reakcióhoz:
- fáradtság
- levertség
- felső-légúti- és / vagy bőrtünetek.
Lelki oldalon
- depresszív
- levert hangulat
- erőtlenség
- kedvetlenség
a jellemző.
A garantáltan gluténmentes zab fogyasztható a cöliákia diétában, mégis van aki nem tolerálja a zabot. Zaballergia és tabintolerancia.
NCGS – nem cöliákiás gluténérzékenység
Érdemes megemlíteni az NCGS-t is, amely az elfogyasztott glutén által kiváltott, gyorsan jelentkező tünetek miatt igen kellemetlen, mindazonáltal az érintettek nem cöliákiásak – azaz nem mutatható ki a vékonybél bolyhok károsodása, szervezetükben nem autoimmun reakció zajlik és nem is gabonaallergia áll a tünetek hátterében.
Bővebben: NCGS
Kukorica allergia, keresztallergiák
Érdemes megemlíteni még a kukorica allergiát (ami a rozspollen keresztallergiája is lehet) és az igen ritkán előforduló burgonya allergiát is, amelyet gyakran keresztallergia vált ki. További érdekes keresztallergiák
Kelt:2013.12.02 / Utolsó módosítás: 2016.04.20Kapcsolódó bejegyzések:
Burgonya allergia
A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...
Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat
Marsh-féle szövettani vizsgálat eredményeinek értelmezése. Bélbiopszia eredmény kiértékelése Marsh besorolás szerint
Kukorica allergia
A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...