Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Milyen egy jó gluténmentes étterem?

gluténmentes étterem

ritka a jó gluténmentes étterem

Avagy mik az elvárások és örömmel fogadott sajátosságok egy gluténmentes étterem viszonylatában?

Előre kell bocsájtanunk, hogy a valódi és teljesen megbízható gluténmentes étterem legalább is egyenlőre, ritka.

Egyediségénél fogva viszonylag drágább de persze ez nincs kőbe vésve.

Mindenesetre, mivel a gluténérzékenyek (régiesen lisztérzékenyek) számára a diéta betartása létkérdés, ne kísérletezzünk, mielőtt beülünk valahova, alaposan járjunk utána a helynek.
Örömteli, hogy a gluténmentes étkeztetést vállaló vendéglátóhelyek általában nem állnak meg egy egészséges étkezési vonás betartásánál, törekszenek az adalékanyag-mentes, cukormentes, többféle allergén-mentes stb. ételek előállítására is.

Alapszabályok gluténmentes étterem kiválasztásához

Nem köztudott, hogy a gluténérzékenyek számára nem elég az elkészítése során a  gluténmentes alapanyagok felhasználása, a glutén nyomokban való jelenléte is „végzetes” lehet.

A keresztszennyeződést veszélyforrásait is ki kell szűrni

Ezért egy ilyen vendéglátóegységben azt is meg kell oldani, hogy a konyhai eszközök, a dolgozók ruházta, a tálaló eszközök, textíliák, amelyek a gluténérzékenyek ételeinek elkészítésére és tálalására használnak, még csak ne is érintkezhessenek olyan élelmiszerekkel, amelyek glutént tartalmaznak.

A gluténmentes étterem kínálatával kapcsolatban nagyon is jogos elvárás, hogy ne legyen egyoldalú, de legalább olyan ízletes, finom ételeket kínáljon, mintha nem kellene szabályokat betartania. Ha igazán kreatív vezetőség és szakács-team felel az étlapért, ez nem jelenthet gondot, sőt a „kényszerű útkeresés” miatt még változatosabbra és különlegesebbre sikerülhet a kínálat.

Egy jó gluténmentes étterem nem csak a gluténérzékenyeknek lehet vonzó!

Mindenki számára fenyegető veszélyforrás az egyoldalú táplálkozás, így a szigorúan gluténmentes táplálkozás esetén is változatosan kell étkeznünk, ehhez nagyon jó ötleteket kaphatunk a diétát betanító dietetikustól is.

Azok a „szerencsések”, akinek nincs semmilyen ételallergiájuk-, érzékenységük, nem kényszerülnek arra, hogy figyeljenek a táplálkozásukra, Ugyan akkor az ételallergiások, glutén- és laktózérzékenyek pedig beszorítva érezhetik magukat.
Mindkettő oka lehet az egysíkú étkezési kultúra, amely számtalan zöldség– és gabonafélét kifelejt a köztudatból, „nagyvonalúan” elfelejtkezik számos elkészítési módról, konyhai trükkről.

A legjobb, ha egy gluténérzékenyeknek szóló étterem vezetősége ezt a helyzetet kihívásnak érzi, hiszen akkor nem csak a valóban gluténérzékenyek fognak kényszerből odajárni, hanem az egészségesek is imádni fogják a kínálatért, az ismeretlen és érdekes ízekért, a kifejezetten egészséges és változatos ételekért.

Nézze meg gluténmentes térképünkön, hogy hol található a közelében gluténmentes étterem!

Ajánlja kedvenc gluténmentes éttermét!

GM vendéglátóhely ajánlás

  • Hol található a hely?
  • Add meg a hely weboldalát! A címet kezd http:// előtaggal!
  • Add meg a nevedet!
  • Add meg az e-mail címedet!
  • Kérlek add meg a képen látható biztonsági kódot!


Kapcsolódó bejegyzések:

Glutenfree sweet-shop tour 1 - gluténmentes édesség lelőhelyek
Glutenfree sweet-shop tour 1 – gluténmentes édesség lelőhelyek

Gluténmentes édesség lelőhelyeket tesztelt Vica. Ismerjen meg 2 helyet egy különleges fagyizót és egy kávézót, ahol gluténmentes süteményeket is tartanak...

Glutenfree pizza tour - azaz a gluténmentes pizzák tesztje
Glutenfree pizza tour – azaz a gluténmentes pizzák tesztje

Vica most a gluténmentes pizza kínálatot vizsgálta meg. Három budapesti pizzéria pizzáját tesztelte le. Mik a tapasztalatok, melyik volt a...

Glutenfree hamburger tour - gluténmentes hamburgerek tesztje 1.
Glutenfree hamburger tour – gluténmentes hamburgerek tesztje 1.

Vica több hamburgerezőt is tesztelt, ahol gluténmentes hamburger kapható. Glutenfree hamburger tour - gluténmentes hamburgerek tesztje 1.

Megnyílt a Drop gluténmentes étterem Budapesten
Megnyílt a Drop gluténmentes étterem Budapesten

A mai naptól már a nagyközönség számára is nyitva a Drop gluténmentes étterem Budapesten. Szerkesztőségünk hivatalos volt a megnyitóra. Az...

4 praktika a hétköznapokhoz az otthoni gluténszennyezés kivédésére.
4 praktika a hétköznapokhoz az otthoni gluténszennyezés kivédésére.

Hogy kerülhető el a véletlen gluténszennyezés? A gluténszennyezés könnyen diétahibához vezethet, amelyet jobb megelőzni, ehhez adunk tippeket mai cikkünkben. Otthoni...

Vendégség gluténérzékenyen
Vendégség gluténérzékenyen

"Ne most diétázz majd ráérsz a jövő héten!” A gluténmentes diéta az nem fogyókúra amit 1-2 alkalommal fel lehet függeszteni....

Gluténmentes konyha megvalósítása - glutén szennyezettség kivédése otthon
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon

A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...

,