Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A gluténmentes kenyérsütés műhelytitkai – Kohári Évától

A sütőben sült gluténmentes kenyér titkai

A gépi kenyér recepteket nyugodtan használhatjuk normál sütőben is. Itt az első lépés a tészta összeállítás, dagasztása, kelesztése majd sütése lesz.

A gluténmentes lisztek rettentően rátapadnak a kezünkre, ezért az összeállítást, dagasztást érdemes géppel végezni. Ehhez tökéletesen megfelel egy hagyományos keverő gép és a spirálos keverő feje, kb 5-10 percig dagasztjuk a tésztát. A langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, ehhez keverjük a száraz hozzávalókat végül fokozatosan az olajat. Mivel a bekevert tésztánk igen ragacsos, a formázást mindig olajos kézzel végezzük. Akár kenyér, zsemle, kifli vagy bagett sül ki a bekevert tésztánkból, kelesztés előtt formázzuk azt meg.

A kelesztés meleg helyen történjen, konyha pulton, de akár 40 °C fokra melegített sütőbe is rakhatjuk a pékárút. De ha reggelre szeretnénk friss kenyeret és este bedagasztjuk, hűtőszekrénybe téve, reggelre fantasztikusan megkelt tésztát kapunk, amit már csak sütni kell.

Gluténmentes kenyérsütési praktikák:

Süthetjük a péksütinket előmelegített sütőben, ugyan azon a hőmérsékleten, 180 °C fokon végig.

Én általában azt a sütési módot alkalmazom, amit egy nagyon kedves ismerősömtől Vizler-Bokréta Veronikától tanultam: a pékárút lefedjük, természetesen vigyázunk arra, hogy kellő teret hagyjuk a növekedéshez.

Előmelegítjük a sütőt 220 °C fokra, majd 10 percenként 20 fokkal visszavesszük a hőmérsékletet.

  • 220 °C fokon 10 percet
  • 200 °C fokon 10 percet
  • majd 180 °C fokon sütjük még 10 percet,
  • ezután levesszük a tetőt és addig sütjük a péksütit míg szép színe lesz

Ha ezekkel mind tisztában vagyunk, indulhat a sütés!

Első sütőben sült gluténmentes kenyér recept

sütőben sütött gluténmentes kenyér recept Mester Család

Hozzávalók:

  • 450 g Mester Család házi kenyérliszt
  • 400 ml langyos víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál oregánó
  • 2 evőkanál étolaj.

Elkészítés:

  • A langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Az olaj kivételével hozzákeverjük a többi alapanyagot, és ha egynemű tésztát kapunk, fokozatosan hozzákeverjük az olajat.
  • Olajos kézzel formázzuk tetszőlegesen: kerek, hosszúkás…. ki milyen alakú kenyeret szeretne fogyasztani.
  • A képen látható kenyér pár órát hűtőben kelt, de meleg helyen letakarva kb 40 perc kelesztés után, 180 °C fokos sütőbe, 1 óra sütés után kész is a ropogós héjú, puha belsejű kenyerünk.

Második sütőben sütött gluténmentes kenyér recept

Ehhez a recepthez muszáj történetet is mellékelnem, mert van amikor nem annak indul a sütés, ami éppen lesz belőle, de azóta ez a legnagyobb kedvenc nálunk.

sütőben sütött gluténmentes kenyér recept Mester és Nutri

Ropogós és nagyon puha és nagyon repedt tetejű, de ízileg tökéletes kenyér:

Az úgy volt, hogy nagyra nőtt….. de pont ezért lett ennyire finom.

Zsemlét szerettem volna ma sütni, mert elfogyott. Délben bedagasztottam a zsemlének valót, azokat a liszteket használva, amik éppen kéznél és nyitva voltak. Aztán rájöttem, hogy el kell mennem otthonról és necces lenne, hogy kész legyen. Ezért dagasztás után bevágtam a hűtőbe, majd jó pár óra múlva kimászott onnan magától. Gondoltam átgyúrom, vagyis gyúrtam volna, de eléggé ragadt. Nagyon nem volt kedvem a ragacsos masszát alakítani, formázni, elővettem egy szép nagy, ovális jénait, kibéleltem sütőpapírral és belenyomkodtam a masszát. Bevágtam a tetejét, majd rátettem a jénai tetejét és beraktam a 220 fokos sütőbe. Sütöttem 10 percet, majd 200 fokon még 10 percet, visszavéve a hőfokot, 180 fokon ment tovább. És tovább……. aztán vettem csak észre, hogy bizony kinőtte a jénait, és éppen kezdett rásülni a tetejére. Ha 2 perccel hamarabb veszem észre…… nem lenne repedt, de nem lenne sztori sem. Ennek így kellett történnie.

Ja, hogy mi van benne?

Hozzávalók:

  • 480 ml langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • Összesen 500 g liszt: 250 mester házi kenyérliszt, 100 g nutre free mix fibra és 150 g doves farm kenyérliszt
  • 2 teáskanál útifű maghéj
  • 2 teáskanál só
  • 4 evőkanál olaj

Elkészítés:

  • Langyos cukros vízben élesztő felfut, többi hozzávaló belekavar, a végén jön az olaj.
  • Kb. 5-6 percig dagaszt.
  • Kelesztés szoba-hőmérsékleten 40 perc, vagy hűtőben több óra.
  • Sütés: Jénaiban összesen kb. 1 órát sütöttem, aztán áttettem pizza sütőre és bent volt még vagy 20 percet. Szóval sokáig sült. De megérte.

Harmadik sütőben sütött gluténmentes kenyér recept

Nagyon szeretem az igazi, rusztikus külsejű cipókat, kenyereket. A vaslábas igazán megfelelő eszköz egy tökéletes gluténmentes cipócska sütéséhez.

A most a Naturbit Alfa-mix gluténmentes kenyérlisztet választottam a kis lábasomhoz és az eredmény fantasztikusan sikerült.

Mivel a lábas elég nehezen melegszik át, én a kelesztést ilyenkor meleg vízbe állítva végzem. Ez nem csak vaslábas esetén működik, minden kelesztési folyamat meggyorsítható vele. Egy nagy edénybe, vagy a mosogató tálcába jó meleg vizet engedek, és ebbe állítom bele a keleszteni kívánt tésztát letakarva. Mikor a duplájára kelt a tészta, már formázhatjuk, süthetjük is.

gluténmentes rusztikus kenyér recept

IR barát gluténmentes kenyér

Hozzávalók

Elkészítés:

  • A cukros, langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, közben kimérjük és összekeverjük a száraz hozzávalókat.
  • Dagasztó gép segítségével vagy a keverőgép dagasztó spiráljával homogén tésztát dagasztunk, az olajat a végén adjuk hozzá.
  • A lábast sütőpapírral béleljük ki, beletesszük a megdagasztott tésztát.
  • A tésztánkat a duplájára kelesztjük meleg helyen. Közben a sütőt felmelegítjük 220 °C fokra. A megkelt kenyér tetejét tetszés szerint egy éles kés segítségével bevághatjuk.
  • A megkelt tésztát a fedővel letakarva 220 fokon sütjük 10 percig, 200 °C fokon újabb 10 percig, 180 fokon még 20 percig, majd a fedőt levéve még 20 percig. A sütési idő természetesen változhat a sütőtől függően!
  • A megsült kenyeret a papír segítségével kiemeljük a lábasból és rácson kihűtjük.
  • A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha kenyér. Frissen egy kis kacsazsírral, lilahagymával elképzelni sem lehet jobbat.

rusztikus gluténmentes kenyér recept |Kohári Éva gluténmentes Íz-Lik

További gluténmentes kenyér recept itt, tápérték számítással:

gluténmentes kenyér receptek, gm kenyerek

 



Kapcsolódó bejegyzések:

új barna gluténmentes kenyérpor
új barna gluténmentes kenyérpor

Teljesen új tervezésű, élelmi rostban gazdag gluténmentes kenyérport mutatott be a Hunorganic Kft Gluténmentes barna kenyérliszt modern alapanyagokból. NATURBIT -...

Új gluténmentes lisztkeverék - csicseris kenyérpor
Új gluténmentes lisztkeverék – csicseris kenyérpor

A Hunorganic Kft egy újabb gluténmentes lisztkeverékkel jelent meg a piacon. Csicseris gluténmentes kenyérpor. Egy zsemlét és egy gluténmentes süteményt...

Gabonákról, lisztekről és kenyérsütésről gluténérzékenyeknek
Gabonákról, lisztekről és kenyérsütésről gluténérzékenyeknek

Gluténérzékenyeknek, sem érdemes eltüntetni az életéből a gabonákat, hanem alaposan utánanézni annak, hogy mely gabonák mely fajtái lehetnek veszélyesek és...

, ,