Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

3 gyakori kérdés és válasz a gluténmentes lisztekről!

Főzzünk úgy, mint egy mesterszakács glutén nélkül is!

gluténmentes lisztek sütés

Ne kelljen kidobni! Megfelelő lisztet kell választani.

Ne dobjunk ki ételeket, mert rossz lisztet választottunk! Ismerjük meg melyik lisztet mire érdemes használni!

Korábbi gluténmentes lisztekről készült cikkünk folytatásában mindennapi kérdéseket válaszolunk meg, valamint tippeket, ötleteket adunk a gluténmentes sütés-főzés zökkenőmentességéhez.

Gluténmentes alaplisztek vs. gluténmentes lisztkeverékek, avagy mikor melyik liszthez nyúljunk a polcon!

Általános szabályként elmondható, hogy azok a sütemények, melyek összetevőjében a liszt nem a hozzávalók legnagyobb arányát teszi ki, tehát tojás, cukor, csokoládé, gyümölcs, tejtermék, zsiradék, olajos mag is van a tésztájában – mint például a kevert tésztájú sütemények (muffin, kuglóf, palacsinta, gofri, piskóta), sűrítést igénylő főételek (levesek, főzelékek, mártások), rántott feltétek (rántott hús/hal/sajt), fasírtok – elegendő valamely eredendően gluténmentes lisztet választani. (pl. rizsliszt, kukoricaliszt, hajdinaliszt stb.)

Mikor érdemes kész gluténmentes lisztkeveréket választani?

hirdetés
Azoknál a recepteknél, amelyeknél a fő összetevő a liszt, esetleg:

  • formázni
  • nyújtani
  • keleszteni

szükséges a tésztát a végleges forma kialakításához, könnyebb dolgunk lesz, ha gyárilag összeállított gluténmentes lisztkeveréket használunk, mivel ezeknél a liszteknél valamely adalékanyag segít, hogy a tészta ne szakadjon szét – ahogyan a hagyományos búzaliszttel készített változatoknál a sikér funkcionál. Gyakorlottabb diétázók persze összeállíthatják maguk is ezeket a lisztkeverékeket gluténmentes alapanyagokból, sikérhelyettesítőkkel.

Tippek a mindennapokhoz

A közhiedelemmel ellentétben a gluténmentes főzés megvalósítása nem csak szakácsoknak sikerülhet, ugyanis az alapanyagok nagy része természetesen gluténmentes. Például az alábbi különlegesnek hangzó, ízletes menü eredendően gluténmentes, nem kell hozzá semmilyen praktikát használnunk. Ehhez mutatunk menüötletet a weboldalunkon található ízletes receptekből:

A fenti ételekkel azt szeretnénk bemutatni, hogy nem kell megijednünk a diagnózis felállításakor, hiszen számtalan olyan recept létezik, amelybe egyáltalán nem kell gluténtartalmú gabonaféle, ennek ellenére kiváló, íncsiklandozó, tápanyag-dús ételek!

Ha mégis használnánk liszteket, a következő tippeket ajánljuk:

Mely gluténmentes liszteket használjuk sűrítéshez?

mandulaleves - gluténmentes leves

mandulaleves

Szószok, mártások, főzelékek, levesek sűrítéséhez kiválóan használhatók az egyszerű gluténmentes alaplisztek is, az ízbeli különbség az, ami befolyásolhatja választásunkat. Elérhető áron megvásárolhatóak, a megfelelő állag eléréséhez keveset kell belőlük használni és hasonlóan reagálnak főzés közben, mint a búzaliszt így ezekhez az ételekhez nem szükséges a drágább lisztkeverékeket használni.

Ilyen lisztek például a:

de jól használhatóak sűrítéshez a keményítők is (pl. burgonya, kukorica, tápióka, étkezési).

Miből készítsünk jó gluténmentes palacsintát?

gluténmentes palacsintasütés egyszerűen, gyorsan

gluténmentes palacsintasütés

Milyen is a jó palacsinta? Szerintünk az igazi palacsinta vékony, homogén, sütés közben nem szakad és kellemes ízű. Ezért az első gluténmentes palacsintasütéshez mi valamelyik gluténmentes lisztkeveréket javasoljuk, ugyanis ezekkel gyerekjáték a palacsintasütés.
Például: Hortobágyi húsos palacsinta gluténmentes változatban

Gyakorlottabb diétázóknak a különböző alaplisztek kombinációját javasoljuk, kevés sikérhelyettesítő használatával. Weboldalunkon rengeteg ilyen kipróbált GM palacsinta recept közül válogathatnak: gluténmentes palacsintareceptek linken.

Hogyan készítsünk tökéletes gluténmentes kenyeret?

Bizony a diéta egyik legnehezebb pontja talán a pékáruk kérdése. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a diagnózist követően rögtön egy műszaki bolt kenyérsütő gépeinek széles választéka előtt találják magukat, majd hazaérve az eszközzel a sokadik kenyér kidobása után rájönnek, hogy lehet nem ez volt a legjobb döntés.

A kenyérsütés a gluténmentes alapanyagokkal más, mint a sima búzaliszttel.

  • Először is a kenyértésztát ne mi magunk formázzuk, mert az első sütések során kudarcba fulladhatunk, hanem öntsük valamilyen kerek vagy szögletes formába és úgy süssük meg.
  • Másodszor ne lepődjünk meg, ha:
    • a gluténmentes nyers tészta általában sokkal több folyadékot vesz fel
    • megsütve tömörebb állagú és gyorsabban szárad.

Ezek az eltérések később némi tapasztalattal korrigálhatóak, de a kezdetekben ne csodálkozzunk, ha ilyen jellegű kenyérrel találkozunk!
A diéta első napjaiban azt javasoljuk, válasszanak kész lisztkeverékeket és készítsék el a választott pékárut a csomagoláson feltüntetett útmutató alapján, vagy vásároljanak helyben sütött kész gluténmentes kenyeret lakóhelyükhöz közel, vagy rendeljék otthonukba, és amikor idejük-energiájuk engedi, akkor kezdjék el a kedvenc otthon készülő pékáru receptjét kikísérletezni.

Magkeverékes gluténmentes kenyérreceptünket bátran ajánljuk frissen diagnosztizáltak számára is, egyszerűen elkészíthető, az eredmény pedig magáért beszél.

TIPP: A gluténmentes kenyérsütés fortélyait tanfolyamon is elsajátíthatják a Mandulaliget Főzőiskolában is!



Kapcsolódó receptek:

Rizskoch- klasszikus rizsfelfújt házi gyümölcsöntettel
Rizskoch- klasszikus rizsfelfújt házi gyümölcsöntettel

Egyszerű és hamisíthatatlan, könnyed és mégis különleges! Rizsfelfújt, ahogy mi készítjük. A klasszikus Rizskoch - gluténmentes recept.

Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér
Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér

Lehet kenyeret sütni gluténmentes lisztből? Hangzik a kérdés sokszor. Féltünk tőle mi is, de kipróbáltuk! Az eredmény, pedig magáért beszél!...

Mandulaleves
Mandulaleves

Gluténmentes karácsonyi menünket egy nagyon finom mandulalevessel kezdjük, ami nagyszerűen felvezeti a további fogásokat.

Vajbabfőzelék gluténmentes változatban
Vajbabfőzelék gluténmentes változatban

Szerencsére már rég nem csak rántásos és habarásos módszerrel lehet főzelékeket sűríteni, így a gluténmentes diétában sem kell lemondanunk (gyerekkori)...



Kapcsolódó bejegyzések:

Gondolatok a gluténmentes lisztkeverékekről, mire figyeljünk oda?
Gondolatok a gluténmentes lisztkeverékekről, mire figyeljünk oda?

Gluténmentes lisztekről szóló cikksorozatunk részeként tárgyaljuk a gluténmentes lisztkeverékeket, melyek ma már szerencsére egyre több boltban kaphatóak, ezzel segítve a...

Kipróbáltuk a gofrisütőt kétféle GM gofrit is sütöttünk
Kipróbáltuk a gofrisütőt kétféle GM gofrit is sütöttünk

Jó hétvégi buli volt kipróbálni az új állatfigurás gofrisütőt. Kétféle gluténmentes gofri is készült, mert a Dékei Zóra gluténmentes gofri...

Alap lisztek a gluténmentes diétában - mit mire használjunk?
Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?

Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak javaslunk, de kíváló segítség lehet régebb óta diétázóknak is....

Mit csináljunk a kenyérrel, ha megpenészedett?
Mit csináljunk a kenyérrel, ha megpenészedett?

A legjobb családban, a legpedánsabb háztartásban is előfordul néha megpenészedik az étel. Mi ilyenkor a teendő? Mit lehet megenni és...

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

Gluténmentes konyha megvalósítása - glutén szennyezettség kivédése otthon
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon

A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...

, , ,