A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt – hír az USA-ból
Egy érdekes idegen nyelvű cikket olvastunk a time.com-on, ami arra késztetett minket, hogy a Magyarországon kapható ismertebb probiotikum készítmények gyártóit, forgalmazóit is megkérdezzük a proboitikum készítmények gluténmentességéről. Megkérdeztünk dietetikus és egy biológus-táplálkozástudományi szakembert is a külföldi kutatással kapcsolatban.
Először lássuk az amerikai piacon végzett kutatást:
A tesztelt probiotikus készítményminták 55%-ban volt glutén az USA-ban.
néha olyankor is, amikor a címke szerint a termék gluténmentes.
Az amerikai tanulmány feltárja, hogy számos népszerű probiotikus készítmény tartalmaz nyomokban glutént, ami aggasztó lehet az gluténérzékenyek számára.
A Columbia Egyetem Orvosi Központjának Cöliákia Központjánál dolgozó kutatók 22 népszerű, gyakran vásárolt probiotikumot elemeztek, és azt állapították meg, hogy ezek több mint fele tartalmazott glutént azon kutatás szerint, amelyet május 16-án mutattak be a Washington DC-ben megrendezendő Emésztési és Betegség Hét keretében.
Nagyon sok cöliákiással találkozunk, és sok olyan betegünk van, akinek nem javul az állapota”
mondja Dr. Peter Green orvosprofesszor, a Cöliákiás Betegség Központ igazgatója.
Korábban azt állapítottuk meg, hogy a cöliákiások kb. 25%-a használ táplálékkiegészítőket vagy nem hagyományos gyógyászati termékeket, melyek közül a probiotikumok jelentik a legnagyobb és legtöbbet fogyasztott kategóriát. Ezek a probiotikumokat használó emberek több tünetet mutattak mint azok, akik nem szedtek ilyen táplálékkiegészítőket.
Dr. Green szerint a csapatát az késztette a probiotikumok összetevőinek vizsgálatára, hogy olyan adatokkal találkoztak illetve nemrégiben olyan híreket lehetett hallani, melyek szerint az étrendkiegészítők nem azt tartalmazzák, ami a címkéjükön szerepel. A folyadékkromatográfiának – tömegspektrometriának nevezett vizsgálati eljárás segítségével a kutatók megmérték a probiotikumban található glutén mennyiségét.
A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy ahhoz, hogy egy termék megkaphassa a „gluténmentes” besorolást, a glutén mennyiségének kevesebbnek kell lennie, mint a készítmény húszmilliomod része. Adataik szerint a legtöbb glutént tartalmazó probiotikum ennél kisebb mennyiséget tartalmaz, de négy márka esetében a küszöbérték feletti mennyiséget találtak. A kutatók által vizsgált probiotikum márkák több mint fele a címkéje szerint gluténmentes.
Dr. Green elmondása szerint nem egyértelmű, hogy a nyomokban talált glutén káros lehet-e egy cöliákiás beteg számára.
Nem tanulmányozták még elég alaposan, mekkora mennyiségű glutén okozhat tüneteket. De miért is van egyáltalán bármennyi glutén ezekben a termékekben, és miért nem szabályozzák ezeket jobban? Az emberek bizalma a természetes termékek iránt hatalmas, éppen ezért fogyasztanak probiotikumokat. Tanulmányozni és szabályozni kell ezeket.
Dr. Green azt tanácsolja, hogy a cöliákiások legyenek óvatosak a probiotikumokkal.
A gluténszennyeződés veszélyétől eltekintve, továbbra sem ismerjük egyértelműen a probiotikumok szedésének előnyeit vagy hátrányait.
A probiotikumokról kiderülhet, hogy előnyösek különböző egészségi problémákkal küzdők számára, de véleményem szerint ez még nem bizonyított
– nyilatkozza, – és olyan emberek esetében, akik allergiásak a gluténre, egy ilyen összetevőt tartalmazó probiotikum potenciálisan káros is lehet.
Forrás: www.time.com
Mit gondol Dr Green véleményéről Gábor Tímea biológus, okleveles táplálkozástudományi szakember?
A következő oldalon olvasható.
Kelt:2015.07.13 / Utolsó módosítás: 2015.07.28 Kapcsolódó bejegyzések:
Minden ötödik amerikai étrendjében szerepelnek gluténmentes ételek
A GALLUP végzett felmérést az amerikai lakosság körében a fogyasztói szokásokról. A gluténmentes ételek idén először kerültek fel a kérdőívre....
Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?
Nap mint nap újabb és újabb hírek jelennek meg a cöliákia elleni gyógyszer megalkotásáról, Most egy glutént blokkoló étrend-kiegészítővel próbálnak...
Mit jelent az hogy gluténmentes?
A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.
Bélflóra és a cöliákia
A cöliákia esetén a fő probléma a bélbolyhok elsorvadása, és a tápanyagok felszívódásának romlása, ezért a gluténérzékenyeknek különösképpen figyelni kell...
Növeli a koszorúér-betegség veszélyét a gluténérzékenység
Egy ameriakai kutatás szerint a gluténérzékenyeknek nagyobb az esélyük, hogy infarktus éri őket, mint az egészséges embereknek. A kutatás eredmények...
Mit kell tudni a gluténról?
Glutén: Egy a búzában, rozsban, árpában és bizonyos esetekben zabban megtalálható fehérje, amely a gluténérzékenyeknek- cöliákiásoknak kellemetlen tüneteket okoz. A...